Annons

Politisk expert: May blir inte långvarig

Premiärminister Theresa Mays nya regering är så pass skör att den kan få svårt att få igenom sin politik i parlamentet. Troligen väntar ytterligare ett nyval innan 2022, tror en expert.

Under strecket
TT
Publicerad

Premiärministern, Theresa May, nådde inte det valresultat hon hoppades på.

Foto: Stephen Lock/IBLBild 1 av 1

Premiärministern, Theresa May, nådde inte det valresultat hon hoppades på.

Foto: Stephen Lock/IBLBild 1 av 1
Premiärministern, Theresa May, nådde inte det valresultat hon hoppades på.
Premiärministern, Theresa May, nådde inte det valresultat hon hoppades på. Foto: Stephen Lock/IBL

Mays regeringskoalition med Demokratiska unionistpartiet (DUP) når, när det bara fattas ett mandat att räkna, tillsammans 328 parlamentsplatser. Det räcker på håret för att få majoritet.

Men flera av Tories parlamentsledamöter är kritiska mot henne, och tycker annorlunda än vad hon gör på vissa områden.

– Hon riskerar att förlora vissa omröstningar (i parlamentet). För när rebellerna i hennes parti gör gemensam sak med oppositionen är hon i en väldigt svag position, säger Archie Brown, professor emeritus i politik vid University of Oxford, till TT.

Det finns starka spänningar inom De konservativa som gör att Theresa May riskerar att tappa grepp om partiet, tror även Lena Karlsson, redaktör på Utrikespolitiska Institutet. Hon drar paralleller till när David Cameron var premiärminister och medlemmar från det egna partiet ofta röstade emot honom.

– Det gäller för May att hitta en balansgång nu. Men hon kan räddas av de konservativas skräck för att Jeremy Corbyn är så vänster. Om Labour hade haft en mittenpolitiker som Tony Blair hade de nog varit mer benägna att rösta emot henne, säger Lena Karlsson.

Archie Brown tror att Theresa May på kort sikt kommer att kunna sitta kvar som premiärminister.

– Man vill inte ha en ledarskapsstrid samtidigt som man ska inleda brexitförhandlingarna. Men jag är inte säker på att hon kommer att fortsätta vara premiärminister i slutet av året, i dessa märkliga tider kanske inte ens om en månad.

Det är troligt att man kommer att tvingas utlysa nyval innan nästa ordinarie parlamentsval, 2022, säger Brown.

– Om regeringen misslyckas med att få igenom sin politik i parlamentet, eller om de förlorar ett misstroendevotum blir det nyval.

– Jag tror att det är ganska troligt att det blir nyval redan vid årets slut. Detta mitt under brexitförhandlingarna – det skulle vara ett recept för politisk katastrof.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons