Annons

Captain MarvelPolitisk i sig – baserat på mansbebisars reaktioner

Brie Larson är Captain Marvel.
Brie Larson är Captain Marvel. Foto: Disney/Marvel

Marvelfilmen ”Captain Marvel” erbjuder avkoppling i väntan på domedagsfinalen i ”Avengers: Endgame”. Den är roligt publikfriande, tar för sig och tillåts göra det med åtminstone ett sken av konstnärlig autonomi.

Under strecket
Publicerad

Ett ”Top gun”-färgat montage i ”Captain Marvel. Här: Lashana Lynch och Brie Larson.

Foto: Disney/Marvel

Brie Larson som Captain Marvel.

Foto: Disney/Marvel

Ett ”Top gun”-färgat montage i ”Captain Marvel. Här: Lashana Lynch och Brie Larson.

Foto: Disney/Marvel

Captain Marvel

Regi
Anna Boden, Ryan Fleck
Genre
Action
Manus
Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet
Medverkande
Brie Larson, Gemma Chan, Ben Mendelsohn, Jude Law, Samuel L Jackson

2 tim 4 min. Från 11 år.

Betyg: 4 av 6

Nya och gamla filmkulturer kolliderar när Captain Marvel kraschlandar genom taket på en Blockbuster-videobutik. Hon reser sig, plockar upp ett vhs-exemplar av rymdresedramat ”Det rätta virket”, tycker sig få syn på en beväpnad man i skuggorna och skjuter. Det visar sig vara reklampappfigur föreställande Arnold Schwarzenegger från ”True lies”.

Startskottet för en ny actionhjälte?

”Captain Marvel”, om en mänsklig stridspilot som får utomjordiska superkrafter, tacklar tunga teman med glittrande sci fi-humör. Vi lär känna huvudpersonen som Vers (Brie Larson), en krigare på en främmande planet. Hon brottas med minnesförlust, har Jude Law som tränare och åker på uppdrag för att kriga mot onda, reptilliknande utomjordingar som besitter förmågan att stjäla andras utseenden.

Ett ”Top gun”-färgat montage  i ”Captain Marvel. Här: Lashana Lynch och Brie Larson.
Ett ”Top gun”-färgat montage i ”Captain Marvel. Här: Lashana Lynch och Brie Larson. Foto: Disney/Marvel
Annons
Annons

När Vers tillfångatas verkar fiendernas ledare Talos (Ben Mendelsohn) helt besatt av att gräva i hennes minne. Med snygga spolfunktioner styr han ett ”Top gun”-färgat montage av fragmentariska återblickar med skymtar av Vers uppväxt på jorden, en karriär inom USA:s flygvapen och en mystisk mentor (Annette Bening).

Ett hektiskt flyktförsök senare kraschlandar hon i den där videobutiken på jorden, där det också avslöjas att filmen utspelar sig 1990-nånting. Snart får hon en ung Nick Fury (Samuel L Jackson) som partner och ger sig iväg, iförd urtvättad Nine Inch Nails-tischa, för att lista ut vem hon är och vad rymdterroristerna är ute efter.

90-talsnostalgin känns som en skön smekning, särskilt några få dagar efter sorgliga besked om att Prodigy-sångaren Keith Flint och ”Beverly Hills”-stjärnan Luke Perry gått bort. Genom att förlägga historien i det förflutna upprättas viss distans till Marvels klibbigt hoplänkade filmuniversum, som sällan får stå på så egna ben som i historierevisionistiska ”Captain America: The first Avenger”, psykedeliska ”Doctor Strange” och tokroliga ”Thor: Ragnarök”.

Efter reklamen visas:
Captain Marvel

Tidsandan ger Vers, senare känd som Carol Danvers och så småningom Captain Marvel, en chans att njuta av självständighet – om än med uppenbart slutmål att fungera som en ursprungshistoria för hjältegruppen Avengers. Dessutom får filmskaparduon Anna Boden och Ryan Fleck (som slog igenom med indiedramat ”Half Nelson”) chansen att släppa lös fyrverkerier av livsfarliga fotonstrålar till tonerna av No Doubts ”Just a girl”. Av det mer trallvänliga slaget är även Ben Mendelsohns retfulla, katträdda skurk, mer lik de udda fåglarna i ”Guardians of the galaxy” än de humorlösa ondingar som brukar göra jorden osäker.

Annons
Annons

Brie Larson som Captain Marvel.

Foto: Disney/Marvel

Så visst verkar filmen vara något för skribenten Andrev Walden? Förra helgen fyllde han ett helt uppslag i DN Kultur där Marvels universum beskrevs som ”ett kollo för själen”. Han hyllade filmerna för deras enkla, eskapistiska sagolikhet, och menade att hemligheten bakom publikrusningen är – tvärtemot vad ”filmkritiker med mental polotröja” vill få det till – det ”kliniskt opolitiska”.

Brie Larson som Captain Marvel.
Brie Larson som Captain Marvel. Foto: Disney/Marvel

Baserat på ilskna mansbebisars reaktioner skulle man dock kunna hävda att en storfilm om en kvinnlig superhjälte är politiskt i sig. Sedan tar även mysteriet ett par vändningar som problematiserar terrorism, framför allt föreställningar om hur en terrorist ser ut. Jag blir orolig för Walden! Han räknar ju med ”en driftsäker avkoppling från det angelägna bruset”.

Ändå lyckas ’Captain Marvel’ erbjuda avkoppling.

Ändå lyckas ”Captain Marvel” erbjuda avkoppling. Den är roligt publikfriande, tar för sig och tillåts göra det med åtminstone ett sken av konstnärlig autonomi. Med sitt separata tidsavsnitt håller filmen armlängds avstånd till den episodiska, producentritade tv-seriearkitektur med vilken Marvelfilmerna staplats på hög för att bygga den skyskrapa som stulit strålkastarljuset från de överlägsna soloäventyren.

Inför den kommande domedagsfinalen ”Avengers: Endgame”, med premiär i april, känns det då ganska lockande med en nostalgisk karaokekväll? Nirvana, Garbage, Hole – var det bättre förr? Nej, det vet jag inte. Men jag trivs bra i mental flanellskjorta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons