Annons

Politisk laddning: ”Milosevic-vän” och ”antipolsk”

Peter Handke och Olga Tokarczuk.
Peter Handke och Olga Tokarczuk. Foto: TT

Årets två Nobelpristagare i litteratur är politiskt sprängstoff för många. På ena sidan: Peter Handke som alltsedan 90-talet har kritiserats för att vara Milosevic-vän. På den andra: Olga Tokarczuk som har kallats ”antipolsk”.

Under strecket
Publicerad

Olga Tokarczuks böcker skyltade i en polsk bokhandel i Krakow.

Foto: Marek Lasyk / TT Bild 1 av 2

Jan Klata, polsk regissör, är nära vän med Olga Tokarczuk.

Foto: Wojciech Strozyk / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com Bild 2 av 2

2019 års Nobelpristagare i litteratur, österrikaren Peter Handke – som växte upp nära den slovenska gränsen – har kritiserats för att han under Balkankrigen tog ställning för Serbien. Bland annat höll han tal på Milosevics begravning.

I Thomas Steinfelds stora intervju med Handke i SvD 2017 framgår det hur Serbienstödet i princip ledde till att Handke blev utstött i den litterära gemenskapen. Detta på grund av att han i flera texter (teaterpjäser, essäer m m) publicerade mellan 1996 och 2000 tog politisk ställning för Serbien.

Regissören Pia Forsgren satte upp Peter Handkes pjäs “Kaspar” 1991, i ett samarbete mellan Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern. Hon gläds över att Handke är en av årets Nobelpristagare i litteratur.

– Det är fantastiskt! Jag är jätteglad därför han är en stor språkförnyare poet och språkkonstnär som har varit otroligt viktig, alltsedan 60-talet. Inte minst för teatern. Men också för att man vågar ge priset till en så politiskt kontroversiell författare.

Du ser det inte som ett provokativt val, med tanke på hans olika uttalanden om Serbien?

Annons
Annons

Olga Tokarczuks böcker skyltade i en polsk bokhandel i Krakow.

Foto: Marek Lasyk / TT Bild 1 av 2

Jan Klata, polsk regissör, är nära vän med Olga Tokarczuk.

Foto: Wojciech Strozyk / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com Bild 2 av 2

– Jovisst, men varför inte? Peter Handke växte upp i olika gränskonflikter och har skapat utifrån ständiga ifrågasättanden.

Cecilia Hansson, författare, journalist och översättare, tycker att valet av Handke är komplext.

– Handke är absolut en stor författare, en språkets och den textuella omsorgens mästare, både när det gäller prosa och poesi. Hans precisa språkkänsla har hjälpt mig till en fördjupad förståelse för den tyskspråkiga litteraturen överhuvudtaget.

– När hans nationalistiskt pro-serbiska åsikter visade sig blev jag däremot både förvånad och upprörd. Med tanke på bland annat de krigsförbrytelser som skedde under kriget i forna Jugoslavien är dessa åsikter mycket svåra att smälta. Jag kan inte försona mig med den delen av honom.

I Dagens Nyheter kommenterar Anders Olsson, ordförande i Nobelkommittén, valet av Peter Handke så här:

– Vi har naturligtvis diskuterat det kontroversiella, också i en politisk mening, hos Handke, men vi har kommit fram till att det inte kan styra vår diskussion.

1/2

Olga Tokarczuks böcker skyltade i en polsk bokhandel i Krakow.

Foto: Marek Lasyk / TT
2/2

Jan Klata, polsk regissör, är nära vän med Olga Tokarczuk.

Foto: Wojciech Strozyk / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com

Olga Tokarczuk, har i sin tur anklagats för att vara ”antipolsk”, av det nationalkonservativa högerpartiet Lag och rättvisa (PIS). Tre dagar innan det polska parlamentsvalet får hon nu 2018 års Nobelpris i litteratur. I en intervju i Dagens Nyheter (7/10) säger hon att det politiska läget i dagens Polen kan jämföras med det i Ryssland och Ungern. Hon berättar vidare hur hon, på grund av sin kritik mot den sittande regeringen i Polen, har såväl mordhotats som tvingats ha livvakter.

Högerfalangen ser henne som en förrädare och kontroversiell, vi andra ser henne som en modig författare.

Annons
Annons

Så sent som i somras ska Polens kulturminister Piotr Gliński (PIS)  ha sagt – apropå Tokarczuk litterära framgångar – att det vore bra om Olga Tokarczuk var förnuftig och ”förstod sig på det polska samhället”. Samtidigt gratulerar president Andrzej Duda nu valet av Tokarczuk som Nobelpristagare på twitter, med ett ”Bravo”!

Jan Klata, polsk regissör och tidigare konstnärlig ledare för National Stary Theatre i Krakow, är personlig vän med Olga Tokarczuk. Han berättar att de är med i samma rörelse, Kultura Niepodległa (oberoende kultur) som arbetar för en fri kultur i Polen. Han beskriver Tokarczuk som vänlig, omtänksam och mycket begåvad.

– Att Olga Tokarczuk får Nobelpriset tre dagar före vårt parlamentsval är väldigt goda nyheter, säger han per telefon till SvD. Han anser att den politiska ledningen har svängt det senaste dygnet när det gäller Tokarczuk:

– För 24 timmar sedan sade vår kulturminister att hon är överskattad och bara populär i vissa kretsar, att han har försökt läsa henne men inte orkade avsluta boken. För en stund sedan sa han i stället i statlig tv: “En annan stor framgång för Polen”.

Hur kontroversiell är Tokarczuk i Polen?

– I den frågan är landet delat i två. Högerfalangen ser henne som en förrädare och kontroversiell, vi andra ser henne som en modig författare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons