Annons

Politisk oro i Italien pressade Europabörserna

På torsdagskvällen stod det klart att Italien får en koalitionsregering. De europeiska börserna pustar ut på fredagen.
På torsdagskvällen stod det klart att Italien får en koalitionsregering. De europeiska börserna pustar ut på fredagen. Foto: Angelo Carconi / TT / NTB Scanpix

Främst var det banksektorn som backade på den politiska osäkerheten. Beskedet om att en koalitionsregering bildats fick därefter marknaden att dra en lättnadens suck. Enligt Societe Generales finns det dock fortfarande en oro för att den nya regeringen kan vara skadlig för långa positioner i statsobligationer då det finns möjligheter för mer tvångsförsäljning, sänkta betygsgrader och kapitalutflöden.

Under strecket
Publicerad

Den politiska spänningen i Italien nådde sin kulmen under veckan som gått. Läget var som värst på tisdagen då börserna i London, Frankfurt och Paris var ned mellan 1,3-1,5 procent vid handelsdagens slut. Banksektorn var särskilt pressad och Banco Santander var under tisdagen ned 4,7 procent medan Deutsche Bank och BNP Paribas var ned 3,8 procent vardera.

På torsdagskvällen stod det dock klar att Italien till slut har fått en regering tre månader efter valet. På fredagen svärs den nya regeringen in, som blir en koalitionsregering bestående av valvinnarna Femstjärnerörelsen och Lega. Premiärminister blir juristen Giuseppe Conte, som tidigare misslyckades med att bilda regering.

Den tidigare kandidaten till finansministerposten, Paolo Savona, som också är känd euroskeptiker, kommer att sväras in som EU-minister.

Conte var tilltänkt som premiärminister redan i förra veckan. Då föll regeringsförslaget på ekonomiministern och kände euroskeptikern Paolo Savona som dock inte godkändes av den italienske presidenten.

I och med upplösningen på den italienska dramatiken har riskviljan återvänt till de europeiska marknaderna men enligt Societe Generales strateger ligger oron kvar för den nya regeringen som anses vara skadlig för långa positioner i statsobligationer då det finns möjligheter för mer tvångsförsäljning, sänkta betygsgrader och kapitalutflöden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons