Annons
Analys

Göran Eriksson:Politisk rehab med ett omöjligt uppdrag

Aida Hadzialic presenteras av Annika Andersson Ribbing som Socialdemokraternas i Stockholm förslag till finansregionsråd i opposition.
Aida Hadzialic presenteras av Annika Andersson Ribbing som Socialdemokraternas i Stockholm förslag till finansregionsråd i opposition. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraternas framtidshopp Aida Hadzialic gör comeback i Stockholms landsting där partiet är i kronisk opposition. Just när regeringen planerar att plocka ännu mer pengar från Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det finns olika sorters valnederlag. Partier kan misslyckas därför att motståndarna är bättre, därför att man missat att nya frågor blivit viktiga för väljarna, därför att partiets företrädare är okarismatiska tråkmånsar.

Eller för att de var idioter på reklambyrån.

Men ett nederlag som sticker ut i mängden är Socialdemokraternas misslyckande med att ta makten i Region Stockholm. För det har nog aldrig funnits ett så öppet mål att sparka in bollen i, som i landstingsvalet i Stockholm 2018.

Sjukvården var väljarnas viktigaste fråga, och sjukvårdsdebatten i Stockholm handlade i hög grad om Nya Karolinska. Det var inte minst en följd av SvD:s omfattande rapportering om de skenande kostnaderna och om hur projektet hade finansierats, och senare inledde också Dagens Nyheter en större granskning.

Ansvaret för Nya Karolinska vilar tungt på Moderaterna i Stockholms landsting, vilket tydligt framgick av den samlade mediebilden. Och om det inte vore tillräckligt för att Socialdemokraterna skulle lyckas ta makten i Region Stockholm, så fick man dessutom tungt eldunderstöd av den egna regeringen.

Annons
Annons

I början av valåret kallade finansminister Magdalena Andersson till presskonferens och tillsatte en kriskommission för Karolinska – en illa dold baktanke var förstås att ännu tydligare nagla fast Moderaterna vi det dyra sjukhusprojektet.

Den som misslyckats med de förutsättningarna borde väl fundera på om politik verkligen är det man ska syssla med. Men det blev inget maktskifte i landstingshuset i Stockholm.

Nu drar inte Socialdemokraterna slutsatsen att man borde lägga ned verksamheten i Stockholm, utan hoppas i stället på en nystart med förslaget att göra Aida Hadzialic till toppnamn i regionen.

Men här är det å andra sidan svårt att göra ett sämre jobb än företrädarna.

Hon har själv gjort en utvärdering av S-valet i Stockholm, och drog där den här slutsatsen om landstingsfiaskot: ”Det som saknades var Socialdemokraternas svar på vad (s) vill med såväl sjukvården som med Nya Karolinska i Solna”.

Det har planerats för Hadzialics politiska comeback ända sedan hon 2016 fick lämna regeringen, efter att ha kört rattfull. Skälet är några åtråvärda egenskaper: hon är ung, har utländsk bakgrund och är i alla fall mer karismatisk än den genomsnittlige S-ministern.

Det kan låta som ett mardrömsuppdrag att leda Socialdemokraterna i Region Stockholm, där partiet inte har haft makten sedan 2006. Jobbet blir knappast lättare sedan regeringen i söndags aviserat att man vill omfördela miljardbelopp från Stockholm till andra landsting.

Men här är det å andra sidan svårt att göra ett sämre jobb än företrädarna. Och med det här uppdraget ska Aida Hadzialic framför allt rehabiliteras. Hennes supportrar tänker sig inte hennes framtid som landstingpolitiker, inte ens i det mäktiga Region Stockholm, utan siktar högre än så.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons