Annons

Jonas Gummesson:Politisk risk för Löfven med för glada miner i Vita huset

Mötet i Vita huset är naturligtvis en fjäder i hatten för Stefan Löfven. Långt ifrån alla politiska ledare från mindre länder som Sverige är förunnade möjligheten att träffa en sittande amerikansk president under högtidliga och vänskapliga former. Eventuellt kan uppsluppna bilder från överläggningarna, som kablas ut över världen, också ge regeringen den sista knuffen mot den önskvärda platsen i FN:s säkerhetsråd.

Under strecket
Publicerad
Foto: Manuel Balce Ceneta / APBild 1 av 1
Foto: Manuel Balce Ceneta / APBild 1 av 1
Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Även Margot Wallström finns på plats för samtalen i Washington. Hon kommer direkt från en serie framträdanden vid FN i New York och dessförinnan ännu en turné i den karibiska övärlden för att ragga röster till den svenska kandidaturen.

Men det finns en också baksida för statsministern med allt för glada miner vid pressmöten och galamiddagar vid Obamas sida. För mer pacifistiskt lagda partikamrater, som till exempel uppfattar svensk export av krigsmateriel som motbjudande, är USA och den amerikanska militären ett rött skynke. Där biter inte den transatlantiska länkens betydelse för svensk säkerhet. För att inte tala om hur snacket går i Miljöpartiet där ledande företrädare driver kravet på ett fredsdepartement vid den nu pågående kongressen. Till det ska läggas Natoanhängarnas beskrivning
av Wallströms UD som en tummelplats för anti-amerikanska stämningar och Natomotstånd som ständigt exploateras.

Annons
Annons

Utrikesministern själv bidrog nyligen till den slutsatsen genom att koppla Sveriges Natosamarbete till det kommande presidentvalet. I ett uttalande menade Wallström att Nato ”domineras” av USA, och att ”vi är överens om att vi inte vill att Donald Trump ska ha ett dominerande inflytande över vår säkerhets- och utrikespolitik”. Vilka ”vi” är framgår inte alldeles glasklart. Men det kan kallas att undergräva. Sveriges försvars- och säkerhetspolitik vilar i väsentliga delar på Natogrund och ett nära militärt samarbete även bilateralt med USA. Vad säger statsministern om det är Donald Trump som skickar nästa inbjudningskort till Vita huset? Att Sverige har bestämt sig för en annan säkerhetspolitik?

**Situationen är också extra känslig **just i detta nu. Om tio dagar är det tänkt att riksdagen ska rösta igenom värdlandsavtalet som gör att Nato kan agera på svensk mark efter klartecken från regeringen. Avtalet har brett stöd i riksdagen, men har utsatts för svidande kritik från tunga S-veteraner som Pierre Schori och Maj Britt Theorin. Motståndarna har spelat kärnvapenkortet hårt trots försäkringar om att det aldrig kommer att ske utplacering i Sverige. I kretsen kring statsministern finns en stark oro för politiska bakslag vid ett ytterligare närmande till Nato. I vågskålen ligger då till exempel det planerade svenska deltagandet vid Natos center för strategisk kommunikation i Riga.

Det gäller för Löfven att hålla ordning på anletsdragen även om det är kul att gå på "State dinner" i Vita huset.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons