Annons

Politiska samtal om ”halv försvarsberedning”

Arkivbild från övning i markstrid i stadsmiljö vid markstridsskolan i Kvarn utanför Borensberg.
Arkivbild från övning i markstrid i stadsmiljö vid markstridsskolan i Kvarn utanför Borensberg. Foto: Pontus Lundahl

Pål Jonson efterträder Beatrice Ask, nyligen utnämnd till landshövding i Sörmland, som Moderaternas försvarstalesperson, kan SvD rapportera.

Samtidigt pågår samtal mellan regeringen och övriga partier om att tillsätta en analysgrupp, ”en halv försvarsberedning”.

Under strecket
Publicerad

Pål Jonson blir ny försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

Foto: Riksdagen

Beatrice Ask (M) lämnar försvarsutskottet.

Foto: Lars Pehrson

Pål Jonson blir ny försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

Foto: Riksdagen

För en månad sedan presenterade Försvarsmakten sin konsekvensanalys av försvarsberedningens slutrapport om det militära försvaret. Redovisningen blev något av en chock för den politiska sidan.

Enligt Försvaret saknas 55 miljarder för att genomföra beredningens förslag till slutåret 2030. En förklaring är att anslagsökningarna på 20 miljarder inte är värdesäkrade, en annan att det har uppstått ett ”missförstånd” om 48 miljarder som är dubbelintecknade.

Vad detta egentligen handlar om är fortfarande ett frågetecken – samtidigt helt avgörande när arbetet går vidare med nästa försvarsbeslut, hösten 2020.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte återinsätta försvarsberedningen och det är redan klart att den tidigare ordföranden Björn von Sydow (S) inte återkommer i den rollen.

Flera andra partier har samtidigt krävt att beredningens arbete ska återupptas eftersom det uppfattas som det enda sättet att komma vidare, och klara ut vad olika bedömningar om försvarsekonomin verkligen rör sig om.

Pål Jonson blir ny försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.
Pål Jonson blir ny försvarspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Riksdagen

Förslaget har nu blivit en kompromiss – och då i form av vad som skulle kunna beskrivas som en halv försvarsberedning, en analysgrupp där samtliga partier deltar men enbart med en representant för varje parti, enligt uppgift till SvD.

Annons
Annons

Beatrice Ask (M) lämnar försvarsutskottet.

Foto: Lars Pehrson

Exakt hur det kommer att se ut är inte klart.

En komplikation i sammanhanget är att försvarsminister Peter Hultqvist för närvarande befinner sig i Washington.

Under tisdagen tas Hultqvist, och Finlands Antti Kaikkonen, emot av USA:s försvarsminister Mark Esper på trappan till Pentagon av en förstärkt hedersvakt. Syftet är att diskutera den trilaterala avsiktsförklaringen om försvarssamarbete mellan länderna.

Beatrice Ask (M) lämnar försvarsutskottet.
Beatrice Ask (M) lämnar försvarsutskottet. Foto: Lars Pehrson

En annan komplikation är att Beatrice Ask slutar som Moderaternas försvarstalesperson och då lämnar uppdragen som ordförande i försvarsutskottet och ledamot i den vilande försvarsberedningen.

Ny försvarstalesperson blir Pål Jonson, riksdagsledamot sedan 2016 och för närvarande andre vice ordförande i EU-nämnden. Beslutet togs vid Moderaternas riksdagsgrupp på tisdagseftermiddagen.

Tidigare har Pål Jonson arbetat som sakkunnig i försvarsdepartementet under Mikael Odenbergs (M) tid som försvarsminister, vid Moderaternas riksdagskansli, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och som kommunikationsdirektör vid Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF). Han är också fil doktor i krigsvetenskap vid Kings College i London.

Beatrice Ask valdes in i riksdagen första gången redan 1988 och är för närvarande riksdagens ålderspresident. I förra veckan utnämnde regeringen henne till landshövding i Sörmland med tillträde vid årsskiftet. Tidigare har Beatrice Ask varit statsråd i moderatledda regeringar under både Carl Bild, skolminister, och Fredrik Reinfeldt, justitieminister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons