Annons

Politiska striden som kan gynna eller fälla Trump

Hård politisk strid rasar i Arizona om delstatens två platser i senaten. En är vakant sedan senatorn John McCain avled i helgen. På den andra sitter Jeff Flake, en annan Trumpkritiker, som är på väg att avgå. Republikanerna är splittrade mellan dem som stödde McCain och de som backar upp president Donald Trump.

Under strecket
Publicerad

Senatorn John McCain som avled i helgen.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 3

Jeff Flake, republikansk senator från Arizona, samma delstat som John McCain.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 2 av 3

Flaggor på halv stång vid kongressbyggnaden i Washington efter John McCains död.

Foto: J David Ake/APBild 3 av 3

Senatorn John McCain som avled i helgen.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1
Senatorn John McCain som avled i helgen.
Senatorn John McCain som avled i helgen. Foto: Carolyn Kaster/AP

Det republikanska partiets inbördes splittring mellan Trump-falangen och den mer pragmatiska och resonerande politik som John McCain stod för blossade omedelbart upp efter McCains bortgång i hjärncancer i helgen.

Med bara veckor kvar till kongressvalet i november ser Vita huset en chans att bli av med inte en, utan två hårdföra Trumpkritiker i senaten.

Vem som efterträder John McCain avgörs inte i november. I stället utses en efterträdare av Arizonas guvernör Doug Ducey, men först efter att senatorn är begravd. Trumpfalangen av partiet hoppas att guvernören väljer en republikansk politiker som backar upp presidenten, medan McCains anhängare vill se en person som går i linje med senatorns mera moderata konservativa linje.

Annons
Annons

Jeff Flake, republikansk senator från Arizona, samma delstat som John McCain.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 1 av 1

Vem det än blir så sitter den personen till presidentvalåret 2020 då ett extraval hålls i Arizona.

Jeff Flake, republikansk senator från Arizona, samma delstat som John McCain.
Jeff Flake, republikansk senator från Arizona, samma delstat som John McCain. Foto: Jose Luis Magana/AP

Men dessutom pågår politisk strid om den andra av Arizonas två platser i senaten. Den innehas av en annan av president Trumps hårdaste kritiker i det egna partiet, Jeff Flake. Han har öppet på senatsgolvet attackerat vad han anser är presidentens brist på respekt, moral och vanligt hyfs – vilket gjort honom avskydd av Trumps mest lojala supportrar.

Flake har också meddelat att han inte ställer upp för omval i november.

Striden om de båda platserna i senaten, som Republikanerna kontrollerar med minsta möjliga majoritet, intensifierats nu efter McCains död.

– Jag gillar senatorer vars tänkande inte är fastlåst, säger Jeff Flake till tidningen New York Times apropå vilken sorts politiker han anser att guvernören ska fylla McCains plats med.

– Jag tycker det ska bli en konservativ, någon som stödjer president Trump – det är huvudkriteriet, säger Joe Arpaio, en lojal Trump-supporter och tidigare sheriff som dömdes för domstolstrots men benådades av Trump i augusti 2017.

Arpaio kampanjar inför kongressvalet i november för att försöka vinna Jeff Flakes senatsplats. Vilka två som går till slutstriden om Flakes plats avgörs på tisdag 28 augusti när Arizona håller primärval.

Annons
Annons

Flaggor på halv stång vid kongressbyggnaden i Washington efter John McCains död.

Foto: J David Ake/APBild 1 av 1
Flaggor på halv stång vid kongressbyggnaden i Washington efter John McCains död.
Flaggor på halv stång vid kongressbyggnaden i Washington efter John McCains död. Foto: J David Ake/AP

Striden i delstaten sätter strålkastarljuset på splittringen på nationell nivå inom det republikanska partiet. Under kampanjerna inför presidentvalet 2016 var Trumps kritiker många, men de flesta har tystnat eller bytt åsikt och stödjer nu presidenten. Flake och McCain – som haft sin plats i senaten sedan 1983 – har tillhört undantagen det senaste dryga året.

Arizona tillhör även de mest konkurrensutsatta delstaterna vad gäller valet till kongressens andra kammare, representanthuset. Där tror sig demokratiska kandidater ha chans att vinna i vissa distrikt i november. Det beror delvis på en allt större latinamerikansk väljarskara.

Kampen om Arizona blir allt viktigare i takt med att president juridiska bekymmer tilltar. Riksrätt diskuteras nu öppet som en konsekvens om Demokraterna gör ett bra val i november. Och Joe Arpaio gör ingen hemlighet av att han vill se en efterträdare till McCain som skulle rösta för att fria presidenten vid en eventuell riksrätt, som avgörs av senaten.

– Jag vill ha någon där som håller ryggen fri åt vår president och som inte driver riksrätt om det blir riksrätt, säger Arpaio.

Om Trumps supportrar får som de vill så ersätts både McCains och Flakes platser med senatorer som är lojala med Trump. Det skulle innebära en tvär kursändring för Republikanerna i Arizona, noterar statsvetaren David Wells vid Arizona State University.

– McCain och Flake representerade mångfald på ett sätt som det republikanska partiet har varit ganska fientligt till. McCain representerade en linje som Republikanerna kunde ha valt och som de inte har tagit, säger Wells till Washington Post.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons