Annons

Janerik Larsson:Politiskt jordskred i Norge?

Statsminister Erna Solberg (H)
Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Vidar Ruud

Eftersom det är lokalval i Norge i nästa vecka följer jag just nu Aftenposten extra noga. Idag redovisas en opinionsundersökning som skulle ge Arbeiderpartiet och Høyre 22,3 % respektive 18,4%. Det är sämre siffror än senast. Mest anmärkningsvärt är att MDG, Miljöpartiet De Gröna, skulle få 10%.

Under strecket
Publicerad

Undersökningen bekräftar min föreställning att populistpartier som inte belastats av regeringsmakt kan få opinionsframgångar som kanske inte har särskilt stabil grund. MDG skulle enligt undersökningen få 10% nu medan det gamla populistpartiet Fremskrittspartiet - numera regeringsparti - bara skulle samla 7,3% av väljarstödet.

Det är två år till nästa stortingsval och mycket kan hända under den tiden men man ska inte utesluta att MDG med tiden kan hamna i en Ap-regering.

Efter några val så...

Mest intressant tyckte jag dock var dock en annan artikel i Aftenposten.

I Norge finansieras inte stortingspartierna enbart med offentliga medel - som de svenska riksdagspartierna - utan också av bidrag från näringsliv och fackföreningar.

Bidragsgivarna till partierna är offentliga - även bidragens storlek.

Frågan är uppenbart okontroversiell i Norge:

– Valgkamp koster penger, og alle partier er glade for å få valgkampbidrag. Disse personene må få lov å disponere sine penger slik de vil, sier Ap-sekretær Kjersti Stenseng.

Att fackföreningsrörelsens stöd till socialdemokratin - ekonomiskt men också på andra sätt - är okontroversiellt både i Norge och Sverige är inte förvånande med tanke på dessa partiers roll i 1900-talets politiska historia. Den svenska gällande grundlagen är ju anpassad efter föreställningen om ett evigt S-maktinnehav som Lars Tobisson påpekar i sin nya bok ”Reflektioner om politik” (Timbro).

Näringslivets bidrag till den borgerliga politiska Norge har varit och är en styrka som inneburit att man där inte har riktigt samma underläge som präglat svensk borgerlighet i valrörelserna.

Slutligen ett påpekande om det politiska språkets betydelse. I Norge har den i särklass mest uppmärksammade frågan under valrörelsen i år varit det vi kallar trängselskatt men som på norska kallas bompeng. Alltså på svenska en skatt som ska hjälpa till att lösa ett problem men på norska en bom som hindrar bilisten....

MDG har i mätningen gått fram 3% bl a på att man är anhängare av bompeng medan motståndarna Frp står och stampar på samma nivå som senast (7,3%).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons