Annons

Janerik Larsson:Politiskt (S)jälvmord

Krigsförklaring - och politiskt självmord
Krigsförklaring - och politiskt självmord Foto: Henrik Montgomery
Under strecket
Publicerad

Det socialdemokratiska partiet har en olycksalig förmåga att gång på gång försöka begå politiskt självmord.

1948 hade folkpartiledaren Bertil Ohlin kunnat efterträda Tage Erlander som statsminister men förlustvalet för S kom att innebära fortsatt S-regering.

Men det program S gick till val på utgjorde en utmaning mot marknadsekonomin:

I det socialdemokratiska efterkrigsprogrammet, det så kallade "27-punktsprogrammet" föreslog partiet en socialiserad försäkringsbransch, centralstyrd utrikeshandel och statligt godkännande för investeringar.

1976 var partiets och LOs önskan om att avskaffa det privata näringslivet genom löntagarfonder en viktig delförklaring till att statsminister Olof Palme efterträddes av statsminister Thorbjörn Fälldin (C).

Nu är det valfriheten som står i centrum för S-attacken.

Maktutredningen visade på sin tid i slutrapporten Demokrati och makt i Sverige ( (SOU1990:44) att medborgarna önskade sig valfrihet på välfärdsområdet. Detta ledde till friskolereformen som innebär just detta.

Men nu är S åter vid den punkt man befann sig på 40- och 70-talen.

Annons
Annons

Då gäller det att vara varsam med orden.

Dagens Nyheter har idag på nyhetsplats denna rubrik: "Vinstjakt fortsatt viktig valfråga för S".

För det första är ordet ”vinstjakt” en propagandaformulering av vänstern och ”fortsatt” är i detta sammanhang ingen sanning eftersom gårdagens utspel innebär en helt ny politik i S jakt på friskolor.

Sannolikheten att S vinner väljare på sin nya politik tycks minimal - förmodligen kommer partiet att förlora väljare på detta.

Ur ett näringslivsperspektiv är ”vinstjakt” ett helt obegripligt begrepp eftersom företagandets grundidé är att leverera goda resultat.

För att kunna fortsätta verksamheten får företag - till skillnad från stat, kommun och landsting - inte gå med förlust. Då går företaget under.

Sveriges välstånd bygger på entreprenörskap. Entreprenörskapet förutsätter att verksamheten kan fortsätta, kan förbättras. Utan detta blir det inga löner till medarbetare, inga skatteinbetalningar.

Oppositionen har ett guldläge och näringslivet har all anledning att nu föra den principdebatt som S uppenbart nu vill ha.

Det handlar inte om friskolorna. Nu liksom tidigare handlar det om Sverige ska vara ett gott land för medborgare och företagare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons