Annons

Jesper Sundén:”Politiskt självmord” säkrar Netanyahus fortsatta maktinnehav

Benny Gantz ger upp försöket att bilda regering och förordar nu en samlingsregering. Samtidigt valdes han i torsdags till ny talman i parlamentet. Om det kan förenas med en roll i regeringen är oklart.
Benny Gantz ger upp försöket att bilda regering och förordar nu en samlingsregering. Samtidigt valdes han i torsdags till ny talman i parlamentet. Om det kan förenas med en roll i regeringen är oklart. Foto: Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN

Israels oppositionsledare Benny Gantz kastar in handduken. Nu siktar han på att bilda en samlingsregering under Netanyahus ledning. Det löser den akuta demokratiska krisen, men kritiken är hård.

Under strecket
Publicerad

Förra veckan demonstrerade människor mot att premiärminister Netanyahu, som de såg det, använde sig av coronaepidemin för att stänga ned domstolar och urholka demokratin.

Foto: Eyal Warshavsky / TT NYHETSBYRÅN

Gång på gång lovade Benny Gantz att aldrig ingå i en regering under ledning av en premiärminister som står under åtal. Det ledde till att majoriteten i det israeliska parlamentet stödde honom som regeringsbildare före den korruptionsåtalade Benjamin Netanyahu.

Därför blev chocken stor när Gantz på torsdagen plötsligt meddelade att han ändrat sig. Han motiverade sitt beslut med att det nu under coronaepidemin råder ovanliga tider, vilket kräver ovanliga beslut.

– Därför är det dags för ett ansvarsfullt, engagerat och patriotiskt ledarskap. Låt oss gå samman och ta Israel ur den här krisen, deklarerade Gantz i parlamentet.

Som tack får vi ett finger i ögat och en kniv i ryggen.

Beskedet ledde till en omedelbar splittring av hans valallians Blåvitt (Kahol Lavan) som består av tre partier – Hosen Yisrael, Yesh Atid och Telem. De två senare tog avstånd från Gantz.

”Politiskt självmord”, kallade Telems partiledaren Moshe Yaalon Gantz beslut. Yesh Atids partiledare Yair Lapid kallade Gantz för svikare:

– Jag litade på Gantz, men han stal våra röster och gav dem till Netanyahu.

Annons
Annons

Förra veckan demonstrerade människor mot att premiärminister Netanyahu, som de såg det, använde sig av coronaepidemin för att stänga ned domstolar och urholka demokratin.

Foto: Eyal Warshavsky / TT NYHETSBYRÅN

Även de israelisk-arabiska politiker som satt sitt hopp till Gantz och för första gången deltagit aktivt i den politiska processen att få fram en ny regering, var djupt besvikna.

– Vi gick emot våra principer för att ge honom stöd att avsätta Netanyahu och som tack får vi ett finger i ögat och en kniv i ryggen, klagade en partiföreträdare för Israel Hayom.

Men varför gör då Gantz så här? Slår sig ihop med Netanyahu som han tidigare kallat ”en korrupt man som förstör vårt land” och som dessutom utmålat Gantz som en psykopat.

Förra veckan demonstrerade människor mot att premiärminister Netanyahu, som de såg det, använde sig av coronaepidemin för att stänga ned domstolar och urholka demokratin.
Förra veckan demonstrerade människor mot att premiärminister Netanyahu, som de såg det, använde sig av coronaepidemin för att stänga ned domstolar och urholka demokratin. Foto: Eyal Warshavsky / TT NYHETSBYRÅN

Flera israeliska analytiker pekar på att Gantz inte orkar mer, att han saknar den nödvändiga energin att fortsätta och att han egentligen siktade på att bli utbildningsminister när han startade sitt parti.

Men också att det kan vara som han säger – att han ser det som det mest ansvarsfulla att göra i ett mycket svårt läge för Israel.

Dels befinner sig landet i coronaepidemins grepp, med en snabb smittspridning trots extrema åtgärder. Dels är demokratin satt ur spel till följd av att Benjamin Netanyahu slåss med alla medel för att behålla makten, trots att han saknar majoritetens stöd i parlamentet.

Kanske bedömer Gantz att det är bättre att låta Netanyahu styra vidare hellre än att premiärministern ska rasera demokratin fullständigt för att kunna behålla makten. Kanske hoppas Benny Gantz kunna bli en motvikt till Netanyahu inom regeringen och att det ska föra honom närmare regeringsmakten.

Eller så insåg han att han trots stödet från en majoritet i parlamentet inte skulle kunna bilda en regering efter att två medlemmar av hans egen blåvita allians sagt att de skulle rösta emot en regering som fick stöd av de israeliska araberna.

På torsdagen lät sig Benny Gantz väljas till talman i parlamentet. Ännu återstår ett par veckor av den tid som han han fått på sig av presidenten att försöka bilda regering innan turen går till Netanyahu. Den tiden krävs nog för att väljarna ska kunna smälta den oväntade utvecklingen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons