Annons

Polsk chefsdomare trotsar "utrensning" i HD

Regeringskritiska demonstranter framför Polens högsta domstol i Warszawa på onsdagsmorgonen.
Regeringskritiska demonstranter framför Polens högsta domstol i Warszawa på onsdagsmorgonen. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polens president Andrzej Duda har tvångspensionerat chefsdomaren i landets högsta domstol. På onsdagen dök Malgorzata Gersdorf ändå upp på sin arbetsplats – "för att försvara rättsstaten".

Nu varnar människorättsgruppen Civil Rights Defenders för hoten mot den polska demokratin.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Malgorzata Gersdorf, chefsdomare i Polens högsta domstol. Arkivbild.

Foto: Alik Keplicz/AP/TTBild 1 av 1

Malgorzata Gersdorf, chefsdomare i Polens högsta domstol. Arkivbild.

Foto: Alik Keplicz/AP/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Polsk chefsdomare trotsar regeringen
Malgorzata Gersdorf, chefsdomare i Polens högsta domstol. Arkivbild.
Malgorzata Gersdorf, chefsdomare i Polens högsta domstol. Arkivbild. Foto: Alik Keplicz/AP/TT

Ropen skallade utanför domstolsbyggnaden i Warszawa då chefsdomaren Malgorzata Gersdorf kom till jobbet på onsdagsmorgonen: "Fria domstolar! Grundlag! Oavsättliga!"

– Jag ägnar mig inte åt politik. Jag gör det här för att försvara rättsstaten, sade chefsdomaren till journalister som samlats utanför HD i Warszawa, enligt AFP.

Egentligen är Gersdorf pensionär sedan midnatt natten mot onsdag, åtminstone enligt Polens president Andrzej Duda och det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). De tusentals demonstranterna i den polska huvudstaden, EU-kommissionen och internationella människorättsorganisationer är av en annan åsikt.

Den polska regeringens senaste kontroversiella lagändring har siktet inställt på domstolsväsendet. Bland annat tvingas mer än en tredjedel av domarna i Högsta domstolen avgå till följd av en sänkning av pensionsåldern.

Annons
Annons

– Situationen är väldigt allvarlig. Under åren 2016-2018 har regeringen systematiskt undergrävt domstolsväsendets oberoende, den sänkta pensionsåldern i Högsta domstolen är bara det senaste exemplet, säger Damjan Zdravev på människorättsgruppen Civil Rights Defenders Europaavdelning till TT.

Förändringen har bland annat motiverats med att domarkåren är genomsyrad av en mentalitet som lever kvar från kommunisttiden, ett argument som Zdravev avfärdar.

– Det är ren propaganda. Tvärtom är det polska domstolsväsendet ett föredöme genom den roll det spelat i Polens utveckling från kommuniststat till demokratiskt samhälle, säger han.

Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki försvarar regeringens linje, som fått häftig kritik av Bryssel – senast i måndags, då EU-kommissionen inledde en juridisk process mot Polen.

– Varje EU-land har rätt att utveckla sitt rättssystem i enlighet med sina egna traditioner, säger han vid ett besök i Europaparlamentet i Strasbourg, enligt AFP.

Hur regeringen nu kommer att reagera är svårt att förutspå, enligt Damjan Zdravev på Civil Rights Defenders. Malgorzata Gersdorf meddelade själv tidigare i veckan att hon planerar att gå på semester efter onsdagen, och därefter komma tillbaka för att arbeta till 2020.

– Om regeringen inte har några problem att säga emot EU-kommissionen och gå in i en process så ser jag inte varför chefsdomarens åsikt skulle få dem att ändra sig, säger Zdravev.

Civil Rights Defenders uppmanar omvärlden att agera mot den polska utvecklingen – dels för Polens skull, dels eftersom den annars riskerar att skapa ringar på vattnet, enligt Zdravev.

– Vi kan inte se Polen som ett isolerat exempel, eftersom det finns liknande trender i exempelvis Ungern. Det är en utveckling som inte är acceptabel för medlemsstater i EU.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons