Annons

Teresa Küchler:Polska bakslaget kan stärka Brysselrelation

Jaroslaw Kaczynski.
Jaroslaw Kaczynski. Foto: Grzegorz Banaszak/AP

EU-domstolen fäller Polens regering för de omstridda reformer som av kritikerna setts som ett försök att skaffa sig politiskt kontroll över landets rättsväsende. Fällandet kan paradoxalt nog hjälpa till att lappa ihop förhållandet mellan regeringen i Warszawa och kritikerna i Bryssel.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lag- och rättvisepartiets partiledare Jaroslaw Kaczynski i polska parlamentet den 16 oktober 2019.

Foto: Czarek Sokolowski/AP

 

BRYSSEL Polens regering bröt mot EU-lagen när den sänkte pensionsåldern för domare – i praktiken tvångspensionerade tusentals domare – samtidigt som landets justitieminister fick makt att välja ut enskilda, äldre domare som kunde sitta kvar på sina jobb.

Det menar EU-domstolen, som på tisdagen meddelade sitt beslut i ett uppmärksammat fall om Polens domar- och åklagarväsende.

Rättsfallet rör i förlängningen en bredare demokratidebatt inom EU, och åratal av hätsk kritik mot regeringen i Warszawa, som anklagas för att undergräva rättsväsendets oberoende och andra grundläggande principer.

Det var också i strid med EU:s jämställdhetsregler att införa olika pensionsålder för manliga och kvinnliga domare (65 respektive 60 år), slår EU-domstolen fast, och avfärdar den polska regeringens motargument om ”positiv särbehandling” för kvinnor i rättsväsendet.

Regeringen i Warszawa har i flera år anklagats för att försöka strypa regeringskritik, just genom att ta politisk kontroll över rättsväsendet.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sänkte plötsligt pensionsåldern för domare och gjorde sig då i ett nafs av med närmare 40 procent av den polska domarkåren i högre instanser – bara för att sedan ge den egna justitieministern rätt att på eget bevåg och utan motivering välja ut individer som kunde undantas från pensionstvånget.

Annons
Annons

Lag- och rättvisepartiets partiledare Jaroslaw Kaczynski i polska parlamentet den 16 oktober 2019.

Foto: Czarek Sokolowski/AP

Det var ett sätt att garantera sig en regeringstrogen domarkår, lydde kritiken. EU-kommissionen inledde en granskning av rättsreformerna i Polen.

Lag- och rättvisepartiets partiledare Jaroslaw Kaczynski i polska parlamentet den 16 oktober 2019.
Lag- och rättvisepartiets partiledare Jaroslaw Kaczynski i polska parlamentet den 16 oktober 2019. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Men från Polen kom det arga svaret, att EU:s tjänstemän inte ska lägga sig i vad en folkvald regering i en suverän stat gör.

Det är ett svar som biter i Bryssel, även om det inte är korrekt. Det är EU-kommissionens explicita uppdrag att övervaka att EU-länderna följer unionens lagar och principer, samt att dra felande länder inför EU-domstolen.

Men EU-kommissionen är också mycket medveten om att det politiska slagträt om ”byråkrater i Bryssel” som vill ”tvinga” EU:s folk till än den ena än det andra, är något som regeringar i hela EU använder om inte för att skrämma barn med, så åtminstone för att locka väljare och sympati.

Att de polska pensionsreglerna för domare nu får sitt slutord i EU-domstolen, kan faktiskt ge EU-kommissionen en möjlighet att börja plåstra ihop sin idag stundtals infekterade relation med styret i Polen – ett nyckelland i det gamla Östeuropa, som man inte har råd att skära sig med.

För EU-domstolen i Luxemburg är tillräckligt anonym, politiskt oförvitlig, juridiskt fyrkantig och knastertorrt formell för att en regering utan att tappa ansiktet ska kunna säga ”Ok, vi måste ju följa domstolens beslut”. Det är ju inte samma sak som att tvingas medge att man vikt sig för mer kända ”byråkrater i Bryssel”.

Annons
Annons

Redan tidigare fällde EU-domstolen Polen i ett liknande fall, om pensionsåldern på domare i landets högsta rättsinstanser. Den polska regeringen har sedan dess ändrat på sina lagar, i enlighet med domstolens kritik. Justitieministern har till exempel inte längre rätt att ge domare undantag från pensionsreglerna.

Den nya ordföranden för EU-kommissionen, tyskan Ursula von der Leyen som inom kort tillträder på sitt nya jobb i Bryssel, har tydligt signalerat att hon under sina fem år vid rodret i Bryssel tänker gå mjukare fram mot inte bara Polen utan också Ungern och Rumänien, som också misstänkts undergräva rättsstaten.

Ursula von der Leyen sade att processen mot vissa länder olyckligtvis har blivit personfixerad, och att medborgarna i de utpekade länderna då får intrycket att kritiken från EU-kommissionen riktas mot dem – folket – och inte mot deras regeringar.

Ett land som inte följer domstolens domar riskerar ”bara” stora böter: domstolen kan inte utfärda mer politiskt, svidande straff.

Men om Polens regering väljer att följa domslutet utan att knota, kan landet stå i bättre dager även politiskt: då har man visat att man följer rättsstatens principer om att domstolen har sista ordet, samtidigt som kritiken från Bryssel kan lägga sig en smula.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons