Annons

”Popcorn-utspel” kan ha sänkt Löfven – så ska S vända krisen

”Vi måste vara äckligt mycket bättre den här valrörelsen än i tidigare val”. Så låter det i Socialdemokraternas valledning. Samtidigt slåss partidistrikten och facken om vilken välfärdsreform som ska stoppa S-krisen.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2

Tobias Baudin.

Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 2 av 2
Bild 1 av 1

”Inte en till grej nu om invandring, migration, eller integration.”

– Det hör jag överallt i partiet. Nu måste vi ha fullt fokus på välfärden, alla man pratar med är helt ense om det, säger en källa.

Runt om i Socialdemokraternas partidistrikt hörs önskemål om de stora välfärdsreformerna för att vända krisen.

– När valstrategin togs fanns stor uppslutning kring den, det fanns frågor som migrationspolitik och kriminalpolitik som vi var tvungna att ha svar på. Men vi har fastnat där. Nu måste vi gå fram starkt med förslag som att tandvården ska inkluderas i sjukförsäkringen, eller en extra semestervecka, säger Niklas Karlsson, riksdagsledamot och ordförande i Skånedistriktet.

På andra håll i partiet har avgiftsfri förskola drivits hårt som ett vallöfte som kan vända valvinden. Men i Luleå tror kommunalrådet Niklas Nordström inte på några magiska trick.

Annons
Annons

Tobias Baudin.

Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1

– Det sämsta man kan göra nu är att byta strategi och budskap. Vi får inte byta spår. Det finns en tydlig konflikt där Moderaterna vill återgå till den gamla politiken de hade med skattesänkningar, och vi tror inte att det är rätt väg, säger han.

Valledningen i Stockholm är inne på samma linje. Den planerade valstrategin ligger fast. Väljartappet ses främst som en konsekvens av den nya lagen om ensamkommande.

– Vi vet att vi går ner när de här beskeden kommer, migrationspolitiken är den våta filten. Varje gång de ensamkommande diskuteras blir det jättejobbigt för många, då sätter de sig i soffan, säger en källa.

I Socialdemokraternas valstrategi väntar löften om stora välfärdsreformer i slutet av valrörelsen. Att ekonomin går bra ger Magdalena Andersson möjlighet att lova stora summor, även om trygghetsfrågorna inte har spelat ut sin roll, enligt SvD:s källor.

Ändå finns krisinsikten på alla plan i partiet, vilket kommer att resultera i en smalare agenda än tänkt. Ju närmare valet desto färre frågor ska S driva.

– Det har funnits kritik internt om att vi kommer med för många förslag, att vi måste bort från popcorn-utspel. I stället blir det två högst tre frågor som vi tydligt går till val på, säger en källa.

Tobias Baudin.
Tobias Baudin. Foto: Marcus Ericsson/TT

Kommunals ordförande Tobias Baudin jobbar hårt för att en av dem ska handla om äldrevården.

Annons
Annons

– Alla letar efter en game changer som maxtaxan blev 1998. Jag vet inte om det går. Det vi på Kommunal saknar är större satsningar på äldrevården, säger han.

Otydligheten är något som går igen i bakgrundssamtalen med lokala företrädare i kommunerna, politiska tjänstemän i regeringskansliet och strateger i valledningen.

– Det är första gången vi suttit i koalitionsregering i modern tid. Många av våra väljare har blivit osäkra på vad som är S, vad som är MP och vad som är V. Våra väljare har inte hängt med, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

En strateg på riksplanet uttrycker det annorlunda:

– Vi har alltid uppfattats som diffusa, det går inte den här valrörelsen. Vi måste vara äckligt mycket bättre än tidigare.

För den inre kärnans S-strateger var det några nervösa minuter när Statistiska centralbyråns majmätning skulle släppas. Oron i högkvarteret över att väljarna parkerat sig hos Sverigedemokraterna var stor.

Tappet på drygt 4 procentenheter visar att Socialdemokraterna kan vara på väg mot sitt sämsta valresultat någonsin. Under de senaste 25 åren har Socialdemokraternas valresultat i snitt hamnat 3,6 procentenheter lägre än SCB:s majmätning. Ändå suckade valledningen till viss del ut när mätningen kom.

– Många trodde att vi skulle få se en väljarflykt rakt över till SD. Att så många i stället svarar att de är osäkra är en potential, säger en centralt placerad källa.

Det är en optimistisk kommentar i ett historiskt svårt läge. Men tre forskare vid Institutet för framtidsstudier visade nyligen att de väljare som lämnat S för SD sällan eller aldrig vill tillbaka, utan snarare har Moderaterna som andrahandsval efter partiflytten.

Ett stort antal osäkra väljare är kanske Socialdemokraternas största chans att undvika ett katastrofval i september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons