Annons

Populära köpet när börsen oroar: ”Skogen min pension”

Parichehr Baradaran valde bort fonder och aktier för att i stället placera pengarna direkt i egen skog.

– Det är min pension, det här ska mina barn och barnbarn få, säger hon.

Här är tipsen för dig som också vill investera i skog.

Under strecket
Publicerad

Parichehr Baradaran äger 184 hektar skog, och pengarna från avverkningen kompletterar hon pensionen med.

Foto: Johan GunseusBild 1 av 3
Foto: Johan GunseusBild 2 av 3
Foto: Johan GunseusBild 3 av 3

Parichehr Baradaran äger 184 hektar skog, och pengarna från avverkningen kompletterar hon pensionen med.

Foto: Johan GunseusBild 1 av 1
Parichehr Baradaran äger 184 hektar skog, och pengarna från avverkningen kompletterar hon pensionen med.
Parichehr Baradaran äger 184 hektar skog, och pengarna från avverkningen kompletterar hon pensionen med. Foto: Johan Gunseus

Parichehr Baradaran, 63 år, har alltid älskat naturen. 31 år efter flytten till Sverige från hemlandet Iran är hon själv nu ägare till svensk skogsmark. Det var när vinsten från en radhusförsäljning skulle placeras som tanken på en egen skog dök upp.

– Jag hade handlat med aktier och fonder ett tag men kände att den marknaden kändes lite otäck. Jag blev inspirerad av en vän till mig som var intresserad av skog, och så föddes tanken, berättar Parichehr Baradaran.

I dag äger hon 184 hektar skog ungefär två mil utanför Umeå, varav 128 är produktiva och resten är myr och berg. Pengar tjänar hon på att avverka en del av skogen med jämna mellanrum. Den första gjordes efter en storm 2013, och den andra blir av nu i dagarna. Pengarna från avverkningen går direkt till att komplettera pensionen, men framöver vill hon också kunna investera i ännu mer skog.

Annons
Annons
Foto: Johan GunseusBild 1 av 1

Hon tar hjälp av en förvaltare hos Skogssällskapet som sköter skogen, avverkar virket till så låg kostnad som möjligt och säljer sedan till så högt pris som möjligt.

– Den stora fördelen är att med skog finns marken hela tiden kvar, fast jag avverkar. Tillgången finns kvar, eftersom det växer varje år, säger Parichehr Baradaran.

Med skog finns marken hela tiden kvar, fast jag avverkar.

Foto: Johan Gunseus

Hur mycket man får betalt för sin skog är förstås avgörande för avkastningen. I norra Sverige sjönk priserna under 2016, medan de steg med 5,6 procent i södra Sverige. Men i LRF Konsults senaste Skogsbarometer svarar nästan sju av tio skogsägare att de anser att det är en lönsam investering att köpa skog i dag, och sex av tio tror på stigande priser de närmaste åren.

Joakim Larsson, skog- och lantbruksexpert inom SEB Retail och Private Banking, vittnar om att intresset för skog som en placering har ökat.

– Man märker det på att det ofta är förstagångsköpare som kontaktar oss. Jag tror att det hänger ihop med ekonomin i övrigt, med ränteläget vi har och svårigheterna att hitta avkastning på annat håll.

Birgitta Osmund-Eriksson, skogs- och lantbruksspecialist på Swedbank Sandviken, säger att för den som vill investera i skog är det viktigaste att börja med att fråga sig vad man har för mål med skogen. Många köper skog utifrån jaktintresse eller rekreation, andra ser det som en långsiktig investering och ytterligare andra vill bedriva skogsbruk och få optimal avkastning. Vad man vill göra påverkar hur man ska sköta skogen.

Annons
Annons
Foto: Johan GunseusBild 1 av 1

– Se också till att bygga ett nätverk med olika typer av kompetens att rådfråga. Det blir alltid en fråga om skattesituation, skogsskötsel och finansiering, säger Birgitta Osmund-Eriksson.

Foto: Johan Gunseus

Tänk på det här om du vill köpa skog

  • Se till att hitta ett objekt som passar dig. På LRF Konsults och Skogssällskapets hemsidor kan du hitta fastigheter till försäljning.
  • Läget är viktigt. Priset på skog skiljer mycket mellan söder och norr och om det finns bra infrastruktur och vägar till och från skogen.
  • Ta hjälp av ett rådgivningsbolag inför köpet, som exempelvis Skogssällskapet, som kan företräda dig som köpare när du identifierat ett objekt. Där kan du också få hjälp att göra upp en plan för hur du ska kunna få inkomster från skogen och när och hur ofta skogen ska avverkas.
  • Det finns många lagar att ha koll på. Ta hjälp av ett specificerat konsultbolag.
  • Skaffa dig ordentlig koll på alla avtal, arrenden, nyttjanderättsavtal eller samfälligheter som kan finnas i det skogsområde du är intresserad av.
  • Hur ska din skog bli lönsam? Förstås behövs en plan över framtida intäkter och kostnader.
  • Ge dig ut och undersök skogen rent fysiskt och skaffa dig på så sätt en uppfattning om eventuella underhållsbehov, diken, vägar et cetera.
  • Glöm inte att skaffa en försäkring mot storm och brand.
  • Var extremt långsiktig och kanske behöver du också ett känslomässigt värde i skogsinvesteringen. Vill du ha snabb avkastning passar andra placeringar bättre.

Källor: Joakim Larsson, SEB, LRF Konsult, Birgitta Osmund-Eriksson, Swedbank Sandviken, SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons