Annons

”Populärhistoria av finaste slag” skapar wow-känsla

Ny in på listan Magnus Västerbro, författare till ”Svälten”.
Ny in på listan Magnus Västerbro, författare till ”Svälten”. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Detta barkbröd smakar Augustpris” är omdömet om boken om en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia.

Publicerad
Bild 1 av 1

Del 1 av 17

17. ”Osviklig känsla för detaljer”

”Nej och åter nej” av Nina Lykke (15 vecka 26)

Wahlström & Widstrand

Översättning av Lotta Eklund

Prosa

Jan och Ingrid har varit gifta i 25 år, har två vuxna söner och lever ett vanligt medelklassliv, när Jan träffar den yngre Hanne.

”Med humor, värme och en osviklig känsla för talande detaljer målar Nina Lykke upp bilden av två människor som lever parallella liv och hela tiden talar förbi varandra”, skriver Yukiko Duke i SvD.

DN:s Judoth Kiros är delad:

”Nina Lykke skriver roligt, betraktelserna är vassa och underhållande, men när jag lägger ifrån mig romanen känner jag mest kyla”. 

Annons
Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Del 2 av 17

16. Om människans framtida existens

Foto: Lars Pehrson

”Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid” av Max Tegmark (15)

Volante

Sakprosa

Kommer vi att skapa övermänsklig intelligens? Hur gör vi i så fall för att kontrollera den? Utifrån frågor som dessa för teknikprofessorn Max Tegmark ett samtal om mänsklighetens framtida existens.

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Annons
Annons
Annons
Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 3 av 17

Foto: Thron Ullberg

15. Om fenomenet Dylan

15 Om Bob Dylan av Sara Danius (ny)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius ger en inblick i turerna bakom Bob Dylans Nobelpris, men placerar också poeten i en litterär kanon.

Mest positiv:

SvD:s Erika Hallhagen har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver att ” Med denna gulliga bok i fickformat, där prickar från hans skjorta från 1966 trillat ut över bokryggen, återfinner jag ändå glädjen med att Dylan tilldelats Nobelpriset.”

Sveriges radios kritiker är till största del positiv, men tycker att boken är för tunn.

DN:s PO Tidholm tycker dock att ”Sara Danius själv är väldigt imponerad av Bob Dylan på ett sätt som inte känns särskilt konstruktivt.”

Annons
Annons
Annons
Foto: John Fry/Historiska Media Bild 1 av 1

Del 4 av 17

14. Om kriget som aldrig lämnar oss

Foto: John Fry/Historiska Media

”Arnhem. Tysklands sista seger” av Antony Beevor (13)

Historiska Media

Översättning av Kjell Waltman

Sakprosa

I september 1944 luftlandsattes 10 000 allierade fallskärmssoldater för att säkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem. Men Hitlers styrkor visade sig var betydligt större än man räknat med.

SvD:s Dick Harrisson läser en bok ”väl värd att rekommendera som motgift mot en alltför ljus och förvriden bild av andra världskrigets utdragna slutskede.”

”Antony Beevor har levererat ännu en brutalt bra bok om kriget som aldrig lämnar oss – helt enkelt för att det med sina långtgående politiska konsekvenser fortfarande griper in, och griper tag, i våra liv”, skriver Johan Croneman i DN.

Annons
Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 5 av 17

13. Om det svenska folkhemmet

Foto: Staffan Löwstedt

”Sveas son” av Lena Andersson (14)

Bokförlaget Polaris

Prosa

En berättelse om det svenska folkhemmet och en av alla de människor som förkroppsligade det och gjorde det möjligt – Sveas son Ragnar.

Kristoffer Leandoer skriver i SvD att Lena Andersson är ”en romanförfattare av rang: gång på gång trotsar hennes gestalter och letar sig fram till den spegel där de börjar prata med författarens egen stämma, utifrån ett starkt inre tvång.”

”En stram och fängslande historia om Sverige, Stockholm, klassamhället, folkhemmet och moderniteten med avstamp i början av förra seklet,” skriver Expressens Nina Lekander

Vare sig Sveriges radios eller Aftonbladets kritiker är särskilt imponerade och Jens Liljestrand skriver i DN att ”det saknas en konstnärlig växel”.

Annons
Annons
Annons
Foto: Johanna Hanno Bild 1 av 1

Del 6 av 17

Foto: Johanna Hanno

12. ”En fasaväckande wow-känsla ”

”Svälten” av Magnus Västerbro (ny)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

”’Svälten’ är populärhistoria av allra finaste slag: välskriven, väldokumenterad och med en fasaväckande wow-känsla över en otroligt dramatisk period som blott sträcker sig fyra generationer bakåt i tiden”, skriver Åsa Linderborg i Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons

David Lagercrantz.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 7 av 17

11. Nytt uppdrag för Salander

David Lagercrantz.
David Lagercrantz. Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (12)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 8 av 17

10. Han hjälper oss förstå världen

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (11)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

DN:s Ingrid Carlberg skriver att ”Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar.”

Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas ”värld finns bara ”vi har rätt och ni har fel”, även när läsaren känner hur osäkerheten växer. ”

Annons
Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Del 9 av 17

9. Följer upp populära ”Gustavs grabb”

Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif G W Persson (10)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons
Annons
Foto: Stadtgören/Elke Dörfel Bild 1 av 1

Del 10 av 17

Foto: Stadtgören/Elke Dörfel

8. Festlig tillvaro i exil

”Oostende 1936. Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll” av Volker Weidermann (8)

Lind & Co

Övers. Per Lennart Månsson

Sakprosa

I en belgisk badort samlas författare och intellektuella för att njuta av vin, sol och bad. De för en tillvaro i exil, alltmedan Europa står på randen till fascismens och krigets avgrund.

”Weidermanns psykologiska inlevelse och författarbiografiska förtrogenhet är djupt intagande, liksom hans ömsinta men osentimentala förmåga att levandegöra den säregna atmosfären av närhet, melankoli, fruktan och känslan av ett slut i Oostendes nu liksom simulerat eleganta miljö” skriver Martin Lagerholm i SvD.

”Det här är en underbar bok om omöjlig vänskap, om alkoholistens kärlek till flaskan, om utopisternas kärlek till revolutionerna och om melankolikernas till dikterna och till deras författare”, skriver Sveriges radios Gunnar Bolin.

Också DN:s kritiker hyllar boken.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 11 av 17

7. Ferrante extra allt

”Den som stannar den som går” av Elena Ferrante (9)

Norstedts

Svensk översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

Det är sent 1960-tal och vännerna Lila och Elena har lämnat de gamla Neapelkvarteren för att möta en stor värld som skakas av både politiska och teknologiska förändringar. Tredje delen i Elena Ferrantes romanserie.

”’Den som stannar, den som går’ är Neapelseriens mest intensiva och dramatiska bok”, skriver SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

”Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser”, skriver Per Wirtén i Expressen.

Också DN och Aftonbladet är positiva men har vissa invändningar.

En sågning blir det dock i Nerikes Allehanda. Inger Dahlman skriver: ”Fan, vad besviken jag är! Varför gör hon så här, Elena Ferrante!”

Annons
Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

Del 12 av 17

6. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (6)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Annons

Bild ur boken i växthuset.

Foto: Börje Frelin Bild 1 av 1

Del 13 av 17

Bild ur boken i växthuset.
Bild ur boken i växthuset. Foto: Börje Frelin

5. ”Att allt detta finns!”

”Gubbas hage” av Kerstin Ekman (5)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Kerstin Ekman vandrar i såväl landskap som litteratur. I essäform skriver hon om det som lever och växer i den vilda naturen, och som hotas av utarmning .

”Att allt detta finns! Känslan som far genom kroppen, stillsam salighet och svindlande förundran”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Ord som hage och äng har denna torkans sommar gjort den extra angelägen nu. Biosfären själv vill att jag ska läsa den!” skriver Göran Greider i Aftonbladet.

Också DN:s, Expressens och Borås tidnings kritiker är positiva.

Annons
Annons
Annons
Foto: Josefin Bäckström Bild 1 av 1

Del 14 av 17

4. ”Trollbindande roman”

Foto: Josefin Bäckström

”Rich boy” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli (3)

Natur & Kultur

Prosa

Roman som spänner över hela 1900-talet och gestaltar tre kvinnors strävan att älska och överleva.

”Så fort jag vill nagla fast det särpräglade i "Rich boy" glider det mig ur händerna. Det är möjligt att det är just det som är så sugande, trollbindande med den här romanen”, skriver Therese Eriksson i SvD.

"En stor roman….Caroline Ringskog Ferrada-Nolis "Rich boy" kommer att få många läsare, och det är den värd. Den luktar August lång väg”, skriver Ulrika Knutson i Expressen.

Aftonbladets kritiker är positiv. Det är också Sveriges radios och DN:s kritiker men de har också invändningar.

Annons
Annons
Annons
Foto: INES SEBALJ Bild 1 av 1

Del 15 av 17

3. Vill ta tillbaka begreppet ”nucka”

Foto: INES SEBALJ

”Nuckan” av Malin Lindroth (4)

Norstedts

Sakprosa

En personlig essä om den ofrivilligt ensamma kvinnan och ett återtagande av begreppet ”nucka”.

“En både sårig och nyanserad kampskrift skriven med skarp blick och lätt hand, nödvändig”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

“Malin Lindroth talar utan piruetter och förbehåll – rakt in i läsarens egen skräckkammare”, skriver Kristina Lindquist i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är positiv.

Annons
Annons
Annons

Fatima Bremmer.

Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

Del 16 av 17

2. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer.
Fatima Bremmer. Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (2)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Annons

Ulf Lundell.

Foto: Fredrik Sanberg/TT Bild 1 av 1

Del 17 av 17

Ulf Lundell.
Ulf Lundell. Foto: Fredrik Sanberg/TT

1. En rockares dagbok

”Vardagar” av Ulf Lundell (1)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Vardagar är ett urval ur rockpoeten Ulf Lundells dagboksanteckningar under 2017, där han både iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.

SvD:s Fredrik Sjöberg skriver att att boken griper ”tag i mig ungefär på samma sätt som Strindbergs vackra och vemodiga roman "Ensam", skriven i Stockholm 1903, efter kriserna, dårskaperna och skilsmässorna”...”Enstöringen som alltid kommer tillbaka har skrivit en av sina bästa böcker.”

”MedVardagarhar Ulf Lundell gjort ­något så unikt som skrivit ytterligare en generations­roman”, skriver Aftonbladets Åsa Lindeborg

”På sitt eget bisarra sätt blir så ”Vardagar” vacker, sorgsen och genuint gripande. Eller som det heter på lundellska: förbannat bra” skriver Rebecka Kärde i DN.

Positiva är också Expressen och Sveriges radio.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons