Annons

Populärvetenskapens förkämpe får kulturpris

Läkaren, docenten i empirisk livsåskådningsforskning, författaren, med mera, professor Nils Uddenberg blev i går den 31:e mottagaren av bokförlaget Natur och Kulturs årliga kulturpris på 300 000 kronor.

Under strecket
Publicerad

Nils Uddenberg får priset ”för sina viktiga forsknings- och upplysningsinsatser på gränsområdena mellan humaniora och naturvetenskap”, heter det bland annat i motiveringen.
Nils Uddenberg är förstås mycket glad över priset, det andra på kort tid. I början av december förra året fick han Augustpriset i fackboksklassen för sin stora biologihistoria ”Idéer om livet”.

– Naturvetenskapen som jag har ägnat en så stor del av mitt liv är ju en central del av vår kultur, och därför är jag särskilt glad över att det är just ett kulturpris jag har fått, säger han.

Populärvetenskapligt författarskap ligger - naturligtvis - Nils Uddenberg särskilt varmt om hjärtat. Det är emellertid en genre som ofta ses en smula över axeln, inte minst inom forskarsamhället.

– Ja, den där ringaktningen gör mig riktigt förbannad. Det finns en föreställning om att det skulle vara lättare att skriva populärvetenskapligt än fackvetenskapligt, men så är det inte alls, inte om det ska bli bra. Jag lutar åt att det snarare är precis
tvärtom, säger han.

– Dessutom är det av fundamental demokratisk betydelse att vetenskapen når ut till allmänheten. Det leder till insyn och värdefull feedback, och dessutom är det ju denna allmänhet som på ett eller annat sätt finansierar forskningen.

– Man ska också komma ihåg att man genom populärvetenskapen också når ut till vetenskapsmän i andra fack än ens eget.

Vad Nils Uddenberg ska använda den avsevärda kassaförstärkningen till har han inte riktigt bestämt än, men han bor i ett gammalt hus i Lund där det alltid finns saker att göra, han behöver uppgradera sin datorutrustning och funderar dessutom på en längre resa senare i år, kanske till Afrika.

– Så det blir nog inga problem att göra av med pengarna, säger han.
Men vad han har för planer för sitt fortsatta författarskap berättar han inte. Det är för tidigt än.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons