Annons

Therese Larsson Hultin:Högerpopulister utnyttjar Greta Thunberg i EU-valet

Klimataktvisten Greta Thunberg talar inför Europaparlamentet.
Klimataktvisten Greta Thunberg talar inför Europaparlamentet. Foto: Jean-Francois Badias/AP

När invandringen till Europa minskar så har klimatet seglat upp som en av EU-valets viktigaste frågor för många högerpopulistiska partier. Längst går tyska AfD som använder miljön för att hetsa mot eliten, men även Sverigedemokraterna tillhör de mest skeptiska enligt en ny rapport.

Under strecket
Publicerad

AfD:s Jörg Meuthen (vänster) och Alexander Gauland.

Foto: Markus Schreiber/AP Bild 1 av 2

I Frankrike började rörelsen Gula västarna som en protest mot president Emmanuel Macrons planer på att höja bränsleskatten som en miljöåtgärd.

Foto: Kamil Zihnioglu/AP Bild 2 av 2

AfD:s Jörg Meuthen (vänster) och Alexander Gauland.

Foto: Markus Schreiber/AP Bild 1 av 1

Det har hänt gång på gång. I inlägg på Facebook, på valmöten inför fullsatta salar och så fort en tv-kamera är i närheten: Jörg Meuthen och Alexander Gauland, två av ledarna för tyska Alternative für Deutschland – AfD – spyr galla över en viss 16-åring från Sverige.

­– Håll i er nu, förra veckan hade vi ett väldigt, väldigt fint statsbesök i Europaparlamentet. Det var den heliga Greta från Sverige, sa Jörg Meuthen och fick publiken att skratta. Platsen var ett kampanjmöte i Velten, några mil norr om Berlin, och Meuthen, som inte bara är en av AfD:s partiledare utan också Europaparlamentariker, fortsatte:

– Hon fick stående ovationer. Man kan fråga sig för vad. Dagen därpå tog påven emot henne för en audiens, sa Jörg Meuthen som tidigare kallat Greta Thunberg för allt från ledare för barnsoldater till hysterisk. En annan partikollega gav till och med ”Klimat-Greta” skulden för attentatet mot moskéerna i Christchurch (nej, jag förstår inte heller hur han fick till den kopplingen).

AfD:s Jörg Meuthen (vänster) och Alexander Gauland.
AfD:s Jörg Meuthen (vänster) och Alexander Gauland. Foto: Markus Schreiber/AP
Annons
Annons

Att gråhåriga gubb… förlåt, äldre män, hetsar mot en 16-årig flicka kan tyckas märkligt i dessa metoo-medvetna tider. Ändå är det helt logiskt. För det första tillhör AfD:s anhängare i allmänhet inte den del av samhället som bekymrar sig över att vara politiskt korrekta i allt de säger och gör, för det andra har partiets strateger insett att det finns röster att vinna på att kampanja på – eller snarare emot – klimatet inför EU-valet och de kommande tyska delstatsvalen.

AfD:s ledning kallar det en bluff och poängterar gärna att koldioxid är ett nyttigt ämne.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Flyktingströmmarna till Europa har minskat och många av de etablerade partierna har tagit över de invandringskritiska partiernas retorik och kräver tuffare gränskontroller och genomförda utvisningar. Samtidigt har de europeiska väljarnas oro för invandring fallit och engagemanget för klimatet ökat.

I Tyskland svarade så sent som i höstas 56 procent av väljarna att invandring var EU:s viktigaste fråga enligt EU:s eurobarometer – en solklar förstaplacering. I våras hade intresset minskat med 8 procentenheter samtidigt som klimatfrågan sattes först av 55 procent av tyskarna. I Sverige och resten av EU ser vi samma sak. Här föll invandringen från 46 procentenheter till 42, samtidigt som klimatet steg från 75 till 79 procent som en viktig fråga för EU att hantera.

Räcker inte invandring till för att entusiasmera väljarna, måste alltså ett nytt ämne till. Så fungerar politiken.

– Vi vore galna om vi struntade i det, sa Jörg Meuthen nyligen till tidningen Der Spiegel och gav just ovan nämnda förklaring som anledning. Politiker måste ge väljarna det de efterfrågar, och just nu är det klimat.

Annons
Annons

I Frankrike började rörelsen Gula västarna som en protest mot president Emmanuel Macrons planer på att höja bränsleskatten som en miljöåtgärd.

Foto: Kamil Zihnioglu/AP Bild 1 av 1

Det handlar alltså om ”vi och dem” – som så mycket annat just nu.

Men Alternativ för Tyskland går längre än de flesta. Den Berlin-baserade tankesmedjan Adelphi har granskat EU:s samtliga högerpopulistiska partier och kartlagt hur de ställer sig i miljöfrågan. (Tankesmedjan säger sig vara oberoende, men kritiker på nätet hävdar att de anställda har aktivistbakgrund och kommer från miljörörelsen.) AfD:s ledning kallar klimatförändringarna en bluff och poängterar gärna att koldioxid är ett nyttigt ämne vi människor inte klarar oss utan.

För att göra undersökningen har Adelphi använt sig av tidningen The Guardians lista över populistpartier, framtagen tillsammans med ett antal universitet, och där definitionen på populist är ett anti-etablissemangsparti som ”tar ställning för folket mot en korrupt elit”.

I Frankrike började rörelsen Gula västarna som en protest mot president Emmanuel Macrons planer på att höja bränsleskatten som en miljöåtgärd.
I Frankrike började rörelsen Gula västarna som en protest mot president Emmanuel Macrons planer på att höja bränsleskatten som en miljöåtgärd. Foto: Kamil Zihnioglu/AP

Här passar även Sverigedemokraterna in. Tankesmedjan har studerat 21 partier och placerat SD i den mest hårdföra gruppen av klimatskeptiker tillsammans med AfD och fem andra europeiska populistpartier däribland Dansk Folkeparti och brittiska Ukip.

Det är inte så konstigt. Jimmie Åkesson och hans partivänner har inte gått lika långt som tyskarna, men SD gick i fjol till val på att sänka bensin- och dieselpriset med 70 öre litern och i sitt manifest inför EU-valet gör de klart att de kommer att kämpa mot en skatt på koldioxid.

Annons
Annons

Ni rika där i städerna har råd att ägna er åt klimat. För oss kostar höjda energipriser jobb.

Just bränslepriser har visat sig vara en väldigt viktig fråga för SD:s väljare, som precis som många AfD-anhängare ofta är en man på landsbygden som är beroende av sin bil. När SvD:s reporter Negra Efendic nyligen besökte Älvdalen, där SD gått starkt framåt, var det också bensin- och dieselpriset (vid sidan av invandringen) som gjorde att många sade att de röstade på partiet.

Att frågan väcker känslor har blivit uppenbart, inte minst i Frankrike där rörelsen Gula västarna började som en protest mot president Emmanuel Macrons planer på att höja bränsleskatten som en miljöåtgärd.

Det handlar alltså om ”vi och dem” – som så mycket annat just nu. Enligt tankesmedjan Adelphi resonerar samtliga klimatskeptiska partier i EU på liknande sätt: Ni rika där i städerna har råd att ägna er åt klimat. För oss kostar höjda energipriser jobb. Ett resonemang som blir tydligt i Sannfinländarnas valprogram, ett parti som blev näst störst i det finländska valet i april.

”EU:s klimatpolitik måste bry sig om social rättvisa – de måste inse att höga energipriser påverkar de fattiga mest.”

Än så länge knyter finländarna, precis som svenskarna, näven i fickan – men i Tyskland demonstrerar dieselanhängarna varje måndag i Stuttgart, en stad som förbjudit dieselbilar. På sig har de gula signalvästar.

Jag gissar att många av dem röstar på AfD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons