Annons

”Porrens småflicksideal får det att koka i mig”

”Snälla sluta operera er. Ni förstör det vackraste som finns!” skriver en man som reagerat på Idagserien Operation blygdläppar. Är det porren som skapat idealet att se ut som en liten flicka? undrar en annan läsare. Här är några av många läsarreaktioner.

Under strecket
Publicerad
Foto: Juha Jarvinen/IBLBild 1 av 1

1 / 11

Foto: Juha Jarvinen/IBL

”Könsstympning” som kvinnoideal i Sverige?

Det är med indignation jag läser om ”blygdläppsförminskning” i söndagens och dagens SvD. Världen är från vettet, alltså den rika världen med kvinnor som tror att de blir mer åtråvärda om deras underliv snyggas till. Men några tjänar pengar – privata kliniker. Vilken värdegrund har de, vilken etisk kompass?

Jag har arbetat på den afrikanska kontinenten och mött frågan om könsstympning.

Vi läser om hungriga människor i Jemen. Vi närmar oss hysterin inför julen. Någon vill ha ett presentkort på blygdläppsförminskning. Andra kontaktar Frälsningsarmén för att få ett mål mat.

Vi måste väl ändå sansa oss!

/Annasara Svanteson

Annons
Annons

Venus från Willendorf.

Foto: Vidura Luis Barrios/IBLBild 1 av 1

2 / 11

Venus från Willendorf.
Venus från Willendorf. Foto: Vidura Luis Barrios/IBL

Härligt att bli åtrådd som man är

Tänk er känslan av att vara livrädd för hur man ser ut, där nere och överallt, men ändå våga klä av sig naken för någon. Och få höra hur fantastisk man är.

Jag beklagar å alla deras vägnar som aldrig får uppleva den vilt härliga känslan av att bli accepterad och åtrådd som man är. Det är riktig intimitet.

/Anna

Annons
Annons

3 / 11

Normalt att inre blygdläppar syns

Otroligt. Det normala är väl att inre blygdläppar syns? Jag har som man aldrig träffat en kvinna som sett ut på annat sätt.

Däremot har jag sett en intim bild på en kvinna som saknade synliga inre blygdläppar på grund av operation och det var obehagligt eftersom hon såg ut som en liten flicka. Det var faktiskt riktigt osexigt.

En kvinna bör se ut som en kvinna intimt. Var idén om att skämmas för sina inre blygdläppar kommer från är svårt att förstå som man. Komplexfylld barndom, eller vad?

/Anonym man

Annons
Annons

Hur vore det med trygga, lugna samtal i skolan kring porr?

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

4 / 11

Hur vore det med trygga, lugna samtal i skolan kring porr?
Hur vore det med trygga, lugna samtal i skolan kring porr? Foto: Henrik Montgomery/TT

Prata om porr i skolan

Flickan i artikeln i Svenska Dagbladet berättar att skolböckerna gav henne komplex. Hur vore det med trygga, lugna samtal kring detta? Hur vore det med källkritiska samtal i klasserna tidigt (från åk 5) om porr? Om hur porrbranschen kan skapa skeva kroppsliga ideal såväl som sjuka sexuella ideal?
Om ni bara visste hur många som skriver till mig om detta: 13-åringar som har komplex för sitt underliv. Det värsta är att de inte har någon att prata med.
I denna tid när allt kan korrigeras, lyftas, injiceras, och rättas till krävs det ännu mer av vuxenvärlden vad gäller samtal, värderingar och att kroppen är en kropp som ser olika ut.

När detta utförs i religiösa sammanhang har vi valt att kalla det könsstympning. I dag finns det en hel bransch med ekonomiska intressen som lever på flickors och kvinnors komplex baserade på ouppnåeliga skönhetsideal.

@mariadufva

Annons
Annons

Många har kommenterat artiklarna på Facebook.

Foto: Jennika Argent/IBLBild 1 av 1

5 / 11

Många har kommenterat artiklarna på Facebook.
Många har kommenterat artiklarna på Facebook. Foto: Jennika Argent/IBL

”En av många nackdelar som kommer från porren”

Var och en har rätt att bestämma över sin kropp, men ibland undrar jag varför vi inte bara kan vara stolta för hur vi ser ut. Vi är alla olika och det gör livet lite mer spännande och intressant. Kan vi inte bara älska varandra utan att först behöva operera oss.
/Mats

Eller så kunde någon ha berättat för henne att blygdläpparna oftast hänger utanför lite på vuxna kvinnor! Hennes mamma kunde kanske ha visat sitt eget underliv innan hon lät en läkare fota och skära i dotterns!
/Felicia

Men herregud! Vem glor så mellan benen!

Men herregud! Vem glor så mellan benen! Alla är vi individuella och så länge våra kroppsdelar klarar av att ”leverera” det de är ämnade för, får vi vara tacksamma. För att inte tala om förändringar som blir efter en förlossning, och som för alltid utplånar ungdomens utseende.

Att jobba med sig själv och lära sig acceptera den man är tillhör livet. De tar tid att landa i det, men när man väl gör det, då öppnar sig världen utanför det egna jaget. Att det finns verksamheter som utför dessa ingrepp borde verkligen ifrågasättas!
/Mona

Istället för att skriva om problemet så skriv vad man kan göra för att förebygga ”problemet”. Ungdomar idag är väldigt mottagliga för vad som skrivs i medier. Där finns alltid två sidor av ett mynt.
/Kristina

Detta är en av de många nack­delar som kommer från porren. Att tillåta dessa ingrepp är också ganska sjukt. Höj åldersgränsen för att få göra ingreppet och försök i största möjliga mån att avråda.
/Gabriel

Jag pratade med några vänner (män) lite snabbt om det här nu.
Vi ställde oss frågande till vem som egentligen tittar mest på den delen av kvinnan. Visst finns det filmer där man går väldigt nära med kameran, men i livet var det inte något vi stirrat oss blinda på. Vår uppmaning är att de som utför plastikoperationer borde hänvisa till psykologer (om inte medicinsk orsak finns). Varför har kvinnor en sådan syn på sin kropp att de känner sig tvingade att genomföra operation?
/Jonas

Annons
Annons

Äldre grekisk votivplatta i form av en vulva.

Foto: Erin Babnik/IBLBild 1 av 1

6 / 11

Äldre grekisk votivplatta i form av en vulva.
Äldre grekisk votivplatta i form av en vulva. Foto: Erin Babnik/IBL

Måste jag se blygdläppar till frukost?

Jag blev genuint förvånad och illa berörd när jag möttes av en vägg av detaljerat illustrerade kvinnliga könsorgan när jag skrollade igenom svd.se i dag.

Alltså, jag är verkligen inte en puritan, konservativ man. Jag är frihetligt och progressivt lagd – men det här är ju helt sjukt. Ska ni köra sex noggrant illustrerade penisar sådär till frukostbordet nästa vecka? Eller vore det lite konstigt? Är det ok för att det är kvinnligt? Varför då?

Jag vill poängtera att jag fattar grejen, ämnet är viktigt och ni får säkert strålande engagement metrics ... men det här kändes så mycket mer Cosmopolitan än SvD.

Kan ni vänligen tagga ner. Det här är för mycket. Sluta nu.

Anonym man

Annons
Annons

7 / 11

Ni förstör det vackraste som finns

Snälla sluta operera er. Ni förstör det vackraste som finns! Jag och många män älskar stora blygdläppar. Det är oerhört sexigt.

Håkan

Annons
Annons

Klotter vid spåren.

Foto: Nikolas Georgiou /IBLBild 1 av 1

8 / 11

Klotter vid spåren.
Klotter vid spåren. Foto: Nikolas Georgiou /IBL

Alla tjejer är fina som de är

Jag läser idag om tjejer som låter operera sina blygdläppar. Jag vill bara säga att det är otroligt synd. Alla tjejer är fina som de är. Om man måste välja (vilket man förstås inte måste), så är stora inre blygdläppar dessutom snyggt och upphetsande. Men som sagt, alla är fina.

Som man har man dessutom ett ansvar att få kvinnan att känna sig lugn, trygg, utvald, och som världens finaste. Det är dessutom helheten, det vill säga hela kvinnan som är viktigast och hela samspelet med varandra.

Henrik

Annons
Annons

Skulptur av Auguste Rodin 1894.

Foto: Roman Belogorodov/IBLBild 1 av 1

9 / 11

Skulptur av Auguste Rodin 1894.
Skulptur av Auguste Rodin 1894. Foto: Roman Belogorodov/IBL

Vi män måste hålla alla kvinnor i ära

Jag tänker att det är ansvarslöst av män och medier att skapa inte bara ett kroppsligt ideal för kvinnor, utan även ett ideal för hur vulvan ska se ut.

Allt som inte skapar fysiska problem är fint. Jag har redan sett så många kvinnor nakna att jag verkligen kan säga att vulvans form inte är något att känna skam över. Vi män måste hålla alla kvinnor i ära och kvinnorna måste förstå det också.

Problemet med alla kirurgiska ingrepp är att det bildas ärrvävnad som är mindre känslig. Det kan medföra större problem än de inbillade om storlek och form.

Dietmar Nieder

Annons
Annons
Foto: Zoonar/IBLBild 1 av 1

10 / 11

Foto: Zoonar/IBL

Tänk om en kvinna skulle skratta åt en mans penis

Tyvärr får de flesta flickor inte lära sig hur deras könsorgan fungerar i sin helhet. Om de hade mer kunskap skulle ytterst få komma på tanken att vilja ha stympande operationer. Sexualundervisningen måste fokusera mer på flickors/kvinnors anatomi och funktion.

Camilla

Tragiskt att vi inte får lära oss att vi ser lite olika ut även i den delen av kroppen. Alla män har också olika snoppar. Vi är inte stöpta i samma form!

Karin

Tänk om en kvinna skulle dra i en mans penis och skratta... Det första som skulle hända då skulle inte vara att mannen skulle springa till en plastikkirurg.

Fy fan för att vara med om något sådant vid sitt första samlag. Sluta kommentera varandras kroppar, det är inte okej.

Ylva

Finns ingen hejd på vad kvinnor är beredda att göra för att behaga män. De stympar sig och skär sönder sig. Dags att sluta med detta. Kvinnor duger som de är!

Kerstin

Det tragiska är att porrindustrin retuscherar vulvor så att de ser likadana ut, vilket skapar en skev bild. Och de flesta unga påverkas av detta, i olika stor utsträckning. :-(

Anne–Li

Annons
Annons

Grotta i Carnarvon Gorge i Australia med bilder av emu-fötter och kvinnliga könsorgan.

Foto: Ray Wilson/ IBLBild 1 av 1

11 / 11

Grotta i Carnarvon Gorge i Australia med bilder av  emu-fötter och kvinnliga könsorgan.
Grotta i Carnarvon Gorge i Australia med bilder av emu-fötter och kvinnliga könsorgan. Foto: Ray Wilson/ IBL

”Porrens småflicksideal får det att koka i mig”

Porren har ett ideal som gör att kvinnor tror att vuxna könsorgan är fel. De tror att vi ska se ut som småflickor hela livet.

Små pojkar har så trång förhud att de inte kan dra bak den förrän de blir könsmogna. Hur skulle det vara om män bestämde sig för att operera sitt vuxna organ så att det såg ut och fungerade som en pojkes?!

Det här får det att koka i mig. Vi i Sverige anser att det är helt uppåt väggarna med andra länders traditionella stympning av kvinnliga könsorgan (i de flesta fall olagliga sådana). Sedan går vi själva och betalar massor av pengar för precis samma typ av operationer, för samma ideal.

Och detta är lagligt. Jag finner inga lämpliga ord för detta.

@forlossningsforberedande_stod

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons