Annons

Gardells mardrömsår – blinkar illrött

Christer Gardell på sitt kontor i januari 2018.
Christer Gardell på sitt kontor i januari 2018. Foto: Tomas Oneborg

Ett hissbolag ska få fart på affärerna – och fart behövs. Christer Gardells portfölj blinkar illrött visar SvD:s genomgång. ABB, Nordea och tyska Thyssenkrupp är tre av fonden Cevians tio surdegar de senaste året.

Under strecket
Publicerad

Magin tycks borta när man granskar avkastningen i Christer Gardells fond Cevian Captial sedan maj 2018. I bolag efter bolag är det negativ börsavkastning. Tio av 14 innehav har backat under det senaste året. Det visar SvD Näringslivs genomgång av de bolag som just nu finns i fonden.

Cevian Capital är grundat av Christer Gardell och Lars Förberg och räknas som en av Europas största aktivistfonder med ett kapital på 115–120 miljarder kronor.

Ericsson, det största innehavet, är det lysandet undantaget. Bolaget har gått som ett spjut och uppgången är närmare 40 procent sedan maj 2018.

I oroväckande många innehav är kursnedgången dock brant. Det gäller jätteinvesteringen i tyska stålkoncernen Thyssenkrupp och svensk–schweiziska ABB. Minus 46 procent, respektive minus 14 procent det senaste året. Det innebär att börsvärden för cirka 10–15 miljarder kronor har gått upp i rök.

Även Nordens största bank Nordea, bilsäkerhetsbolaget Autoliv, brittiska försäkringsjätten RSA Insurance Group och tyska Bilfinger har börskurser som pekar söderut.

Annons
Annons

Alla har det gemensamt att Cevian är storägare i bolaget och att fonden har en ägarrepresentant i styrelsen.

–  Det som jag kanske är mest missnöjd med är den tid det tagit att genomföra nödvändiga förändringar i Thyssenkrupp och ABB, skriver Christer Gardell i ett mejlsvar till SvD efter att ha tagit del av sammanställningen.

– Nu har det äntligen skett och jag har stora förväntningar på att båda bolagen ska leverera stora värden till deras aktieägare, som har fått vänta lite för länge.

Thyssenkrupp har haft en mardrömsliknande resa det senaste åren. Kraftiga vinstfall, vd-byte och en avblåst uppdelning av bolaget är några händelser som har tryckt ner kursen. När det gäller Thysssenkrupp börjar det närma sig fiasko-stämpel för Christer Gardell. Cevian har varit storägare ända sedan september 2013. Trots det står kursen betydligt lägre idag än vad den gjorde då för sex år sedan.

Men Christer Gardell visar inte upp några dystra sidor. Han är optimist. Nu ser han framför sig en alldeles enastående affär:

– I Thyssenkrupp ska den fina hissverksamheten säljas ut med ett bedömt marknadsvärde som uppgår till 200 procent av bolagets totala börsvärde! Denna åtgärd har varit central i vårt program för värdeskapande. Tyvärr tog det lite lång tid att komma dit, skriver Christer Gardell.

Annons
Annons

Vad är budskapet till era investerare idag?

–  Portföljen är lågt värderad. Och det pågår intensivt arbete med att skapa värde i samtliga bolag.

– Totalt tycker jag att arbetet med värdeskapande i våra portföljbolag går bra. Den negativa avkastningen har olika anledningar. I de flesta fall beror det på överreaktioner.

Christer Gardell återkommer till ABB:

– I ABB är det ju ingen hemlighet att vi ville påbörja omstruktureringen tidigare. Nu byter ABB vd och ska göra en Atlas Copco-liknande decentralisering. Bolaget blir fokuserat, lönsamhetsfokuserat och bättre.

Christer Gardell tillhör Sveriges mäktigaste finansmän. Han har utmanat både Wallenberg och Industrivärden och har ofta högljudda åsikter om vad som bör förändras i bolag han har investerat i. Vanligtvis på temat stycka och förenkla bolagsstrukturen.

Historiskt har det gått bra. 2016 och 2017 levererade Cevian en avkastning på 19, respektive 16 procent. Christer Gardell har gjort framgångsrika investeringar i bland annat AB Volvo och Danske Bank.

Vad fonden har levererat för total avkastning till sina investerare det senaste året, från maj 2018 till maj 2019, vill Christer Gardell inte avslöja.

Enligt SvD:s uppskattning ligger avkastningen, exklusive utdelningar, på omkring minus 10 procent.

– Avkastningen det här året är ju inte jätteimponerade, även fast ett år är en kort tidsperiod för att utvärdera den här typen av fond. Index i de breda Europafonderna har under den här aktuella perioden backat någon enstaka procent, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

– Om Cevian inte lyckas skapa värden kan det bli problematiskt för Christer Gardell att attrahera kapital. Då kan han tappa i trovärdighet,säger hon.

Maria Landeborn reagerar på att Gardells uttalande om hissverksamheten i Thyssekrupp – om att den kan komma att säljas till ett värde som motsvarar 200 procent av börsvärdet.

– Ett speciellt uttalande. Skulle det stämma är det århundradets köpläge i Thyssenkrupp. Det finns rimligtvis en osäkerhet här som gör att värderingen i bolaget just nu ändå inte sticker iväg, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons