Annons

En smugglare på varje flyktingbåt

Den svenska insatsen på Medelhavet har inte bara räddat tusentals liv. Även flyktingsmugglare har avslöjats. – På varenda flyktingbåt, med få undantag, finns någon form av organisatörer, säger Stefan Dejemyr, operativ chef på nationella insatsstyrkan, till TT.

Under strecket
TT
Publicerad

Kustbevakningens fartyg Poseidon är tillbaka i Sverige efter sin insats i Medelhavet och den starkaste känslan för många ombord var känslan över de räddades tacksamhet.

– När man såg deras ögon, deras tacksamhet när de förstod att vi hade räddat livet på dem, det var starkast, säger Anna-Lena Halvarsson, kustbevakare från Gävle.

– Det som tog allra hårdast var alla ensamkommande barn, de satt där ensamma och man tänkte "vad har ni varit med om på er resa hit".

Ett 40-tal poliser har i omgångar varit ombord på Poseidon och man har bland annat försökt identifiera flyktingsmugglare. Totalt har ett 30-tal personer överlämnats till italienska myndigheter. Taktiken har varit att redan på distans observera flyktingbåtarna.

– Innan vi bordar dem kan vi avläsa vissa mönster och man ser ganska tydligt vilka som är organisatörer och vilka som är flyktingar, säger Stefan Dejemyr.

TT: Är dessa kurirer ofta knutna till större organisationer?

– Det vet jag inte, men jag antar att det finns större organisationer i land som hanterar det här.

Inrikesminister Anders Ygeman och Kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson välkomnade Poseidon tillbaka och Ygeman avslöjade att det pågår förhandlingar om ytterligare en svensk insats.

– Det handlar om ett spaningsplan som i så fall skulle kunna sättas in i början av nästa år, säger han till TT.

Det är redan klart att Kustbevakningen även i höst kommer att ha ett fartyg på plats i Medelhavet då en ribbåt ska delta i gränsskydd och räddningsinsatser i vattnen mellan Grekland och Turkiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons