Annons

Poseidon har räddat 4 300 – vänder snart hem

I mitten av juni räddade Poseidon flyktingar utanför Maltas kust.
I mitten av juni räddade Poseidon flyktingar utanför Maltas kust. Foto: Kustbevakningen

Av de rekordmånga flyktingar som försöker korsa Medelhavet är det allt färre som förolyckas efter EU:s förstärkta räddningsinsats. Svenska kustbevakningen har räddat över 4 000 personer – men om tre veckor åker de hem igen. En fortsättning hänger ännu i luften.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda i Medelhavet har minskat kraftigt sedan i april i år.

Foto: SvDBild 1 av 2

Poseidon räddar människor i havet norr om Tripoli den 2 augusti.

Foto: KustbevakningenBild 2 av 2

De dödliga resorna över Medelhavet nådde sin kulmen i april. Då förliste två båtar inom loppet av en vecka och 1 200 personer som ska ha suttit på dem saknas fortfarande. I år beräknar UNHCR att över 2 100 människor har drunknat under sin flykt, fler än någonsin tidigare, och då är den gångna veckans förlisningar inte inräknade.

För att möta tragedierna tredubblade EU sin gemensamma räddningsinsats Triton i maj. Förra sommaren blev det fler som förolyckades ju längre sommaren led, men i år är utvecklingen den motsatta.

– Antalet drunknade sjönk dramatiskt i takt med att Triton utökades och förstärktes av bland annat svenska resurser, säger Fredrik Sperling, pressekreterare för FN:s flyktingorgan UNHCR i norra Europa.

Och det trots att de totala antalet flyktingar är större. UNHCR beräknar att ungefär 224 500 flyktingar tagit sig till Europa sjövägen fram till månadsskiftet juli/augusti – fler än under hela 2014.

I maj var det 68 som dog eller som fortfarande saknas, jämfört med 226 samma månad förra året. I juni var det 23, mot 305 då. Efter de två största båtkatastroferna i juli saknas drygt 50 personer. Sommarens värsta olycka skedde förra onsdagen, 200 personer saknas efter att en fiskebåt då förliste utanför Libyens kust.

Annons
Annons

Antalet döda i Medelhavet har minskat kraftigt sedan i april i år.

Foto: SvDBild 1 av 1
Antalet döda i Medelhavet har minskat kraftigt sedan i april i år.
Antalet döda i Medelhavet har minskat kraftigt sedan i april i år. Foto: SvD

Det är svårt att föreställa sig hur det är innan man är på plats och ser de här människorna i ögonen och deras uttryck.

Det svenska kustbevakningsfartyget Poseidon deltar i EU-insatsen och fram till i fredags hade det räddat 4 306 personer i 15 utryckningar.

Örjan Eriksson tog över befälhavaransvaret den 1 augusti och fick rycka ut tre gånger redan dagen därpå, för att hjälpa totalt 322 personer ur gummiflottar. Sedan fick han och hans besättning plocka upp ytterligare 105 personer som räddats av ett italienskt örlogsfartyg.

– Det är svårt att föreställa sig hur det är innan man är på plats och ser de här människorna i ögonen och deras uttryck. Det går längre in i hjärtat än det man ser i tv och tidningar, säger han.

Det tar ungefär 40 minuter för kustbevakare och polis att få upp 100 personer ombord på Poseidon, barn och kvinnor först. Där visiteras de, skrivs in, placeras i skydd av solen och ges vatten och lättare mat. De flesta är uttorkade.

– Var och en väntar på sin tur när de går mellan båtarna och står i led. Stackars människor utan skor, knappt med kläder och många har ingen packning. Det gör ont att se barn och folk som lider och har ont, men man måste hela tiden gå vidare för det står flera hundra till som behöver hjälp, säger Örjan Eriksson.

Annons
Annons

Poseidon räddar människor i havet norr om Tripoli den 2 augusti.

Foto: KustbevakningenBild 1 av 1

Han tog min hand, tackade och berättade hur stolta de var och hur bra vi svenskar är på att hjälpa till.

Fram till förra hösten stod Italien för all räddningsverksamhet mellan landets kuster och Nordafrika, med visst stöd av EU-pengar. När EU utvidgade operation Triton i maj blev den lika stor i omfattning som dess italienska föregångare.

När Poseidon förde de 749 flyktingarna till den italienska kuststaden Valentia 3 augusti möttes de av ett pressuppbåd och den italienska kustbevakningens högsta chef.

– Han tog min hand, tackade och berättade hur stolta de var och hur bra vi svenskar är på att hjälpa till, säger Örjan Eriksson.

Den 31 augusti åker Poseidon hem till Sverige igen och inget är i nuläget klart om svenskarnas fortsatta deltagande i räddningsinsatserna. Det finns ett regeringsbeslut om att kustbevakningen ska kunna delta i EU-samarbetet fram till maj nästa år, men i nuläget har myndighet eller politiker inte tagit något beslut.

Kustbevakningen säger att den ser över möjligheterna att fortsätta, samtidigt som man måste säkerställa verksamheten i Sverige.

Poseidon räddar människor i havet norr om Tripoli den 2 augusti.
Poseidon räddar människor i havet norr om Tripoli den 2 augusti. Foto: Kustbevakningen

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till SvD att Sverige är en viktig del i EU-samarbetet och att man ska fortsätta att vara en aktiv sådan. Enligt honom är det upp till Frontex att begära hjälpen:

Varje förlorat liv ett liv för mycket.

– Sveriges kustbevakning har kapacitet att bidra med ytterligare båtar och även flyg om detta efterfrågas av Frontex. Om en sådan förfrågan kommer så är vi redo att skyndsamt ge klartecken för att utöka det svenska deltagandet.

UNHCR hoppas att operationen fortsätter på tillräcklig nivå i september:

– När EU beslutade att förstärka operationen till samma nivå som den Italien hade välkomnade vi det som viktigt. Varje förlorat liv ett liv för mycket, så man måste fortsätta vara på tå och lägga in så mycket resurser som möjligt, säger Fredrik Sperling.

Poseidons befälhavare Örjan Eriksson menar att ett fartyg till eller från gör stor skillnad på ett stort hav som redan är svårt att övervaka:

– Det är klart att vår närvaro gör att ett mindre antal personer drunknar, det är ganska lätt att räkna ut. Finns det inget där som räddar dem så går det åt helsike.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons