Annons

Tyska BNP-prognoser på väg att sänkas

Tysk ekonomi visar motståndskraft, trots motvinden för tillverkningsindustrin i landet. Arkivbild.
Tysk ekonomi visar motståndskraft, trots motvinden för tillverkningsindustrin i landet. Arkivbild. Foto: Thies Raetzke/AP/TT

Ledande tyska ekonomiska institut är på väg att sänka tillväxtprognoserna för Tyskland 2019 och 2020, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Under strecket
TT
Publicerad

Institutens beräkningar är avgörande för den tyska regeringens officiella tillväxtprognos.

Enligt två källor väntas årets tyska tillväxt stanna på 0,5 procent. En av källorna tillägger att prognosen för nästa år ligger på en tillväxt på 1,1 procent.

I april var institutens prognoser en tillväxt på 0,8 procent i år och 1,8 procent 2020.

Reuters rapporterar om de dystra prognoserna sedan både detaljhandeln i Tyskland i augusti och statistik över arbetslösheten i landet visat på en bättre utveckling än väntat.

Antalet arbetslösa personer i Tyskland sjönk med 10 000 till 2,28 miljoner enligt säsongsjusterad tysk statistik. Analytiker hade räknat med att antalet arbetslösa skulle öka med 5 000 personer, enligt en Reutersenkät.

Arbetslösheten låg därmed stabilt på 5 procent, marginellt högre än rekordet på 4,9 procent tidigare i år.

Detaljhandeln i augusti ökade med 3,2 procent efter ett lyft på 5,2 procent i juli.

Tysklands tillverkningsindustri befinner sig sedan en tid i recession och även tjänstesektorn har på senare tid visat svaghetstecken. Allt fler ekonomer räknar nu med att hela den tyska ekonomin kommer att krympa även under tredje kvartalet, efter en nedgång på 0,1 procent under andra kvartalet.

Två kvartal i rad med minskad BNP brukar användas som en skolboksdefinition på recession.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons