Annons

SnowpiercerPostapokalypsens Wallander i ny Netflix-serie

Daveed Diggs och Sheila Vand.
Daveed Diggs och Sheila Vand. Foto: Justina Mintz/TT

Mord på tåg är klassisk filmmark, men tv-serien ”Snowpiercer” som utspelar sig år 2021 lyckas inte alls skapa spänning.

Under strecket
Publicerad

Jennifer Connelly som kylig servicechef.

Foto: TT
Betyg: 2 av 6

Tåg och film är perfekta reskamrater. Ända sedan 1896 års premiär av bröderna Lumières ”Ett tåg anländer till järnvägsstationen” har paret utstrålat framåtanda, hastighet, fara, äventyr – en öppnad värld som passerar revy. Men en evighetscirkulerande färd utan stopp, hur spännande är det? Fråga de 3 000 överlevarna som sökt skydd i den 1 001 vagnar långa, hjulburna ark som avgick efter att ett misslyckat experiment kastade in jorden i en ny istid.

Det är bakgrunden till ”Snowpiercer”, en serie franska serieromaner vars första del publicerades 1982. Dessa inspirerade även ”Parasit”-regissören Bong Joon-hos film med samma namn. Bong bjöd på högoktanigt linjär arkadspelsaction, där Chris Evans likt avataren i ett sidscrollande slagsmålsspel spöade fiender hela vägen till sista bossen. Skildringen av klassamhället var inte mer subtil än käftsmällarna: ju längre bak, desto fattigare – med de ondaste längst fram.

De politiska övertydligheterna genom genrefilmsfilter lämnade ändå en uppfriskande blodsmak i munnen. När historien nu blir tv-serie – där både serieromanerna och långfilmen uppges som förlagor – är det som om revolutionen pausas mitt i för ett viktigt meddelande till tv-sofforna: ”Kära passagerare, låt oss växla över till krim och se hur långt det tar oss.” Ihop med tematikens redan högaktuella kombination av klimat- och karantänskräck blir formatanpassningen bara för mycket.

Annons
Annons

Jennifer Connelly som kylig servicechef.

Foto: TT

Året är 2021. Det har gått sju år sedan några klev ombord Snowpiercer med biljett, medan andra mer desperata stackare tog sig in med våld. Längst bak i tåget lever ”Släpet”, klasstegens dyngbaggar, som en gång misslyckades med att störta ordningen och nu vill göra ett nytt försök. Men precis innan våldet bryter ut blåses dramat av. Beväpnade vakter för ledarfiguren Layton (Daveed Diggs) till fiendevagnarna och Jennifer Connellys kyliga servicechef, som förutom att vara rösten i tågets högtalarsystem även är den enda som kommunicerar direkt med hjärnan bakom tåget, den mystiske Wilford. Hon har förstått att Layton, med skitigt skägg och långa dreads, är tågets enda kriminalare. Så när ett mord begåtts i de finare delarna är det upp till honom att stilla oron.

Jennifer Connelly som kylig servicechef.
Jennifer Connelly som kylig servicechef. Foto: TT

Rapparen och skådespelaren Daveed Diggs, från succémusikalen ”Hamilton” och samhällskritiska indiedramat ”Blindspotting”, är svårköpt som postapokalypsens Wallander.  Hans gester är överdrivna, röst för gäll och manér för självmedvetna. En intensiv färgklick som skär sig mot seriens gåtfullt gråmulna tech-noir. 

Densiteten i detektivfiktion liknande Agatha Christies ”Mordet på Orientexpressen”, där ledtrådssamlandet sker från utredarens perspektiv, går förlorad när ”Snowpiercer” försöker säkra sin framtid med så många konflikter som möjligt. Det är som att hotet riktas mot uttråkade tittare när Connellys rollfigur understryker att alla är misstänkta. Vilket i det här fallet alltså omfattar 3 000 passagerare, utspridda i 1 001 vagnar.

Så mycket för tät kammarspelsthriller. Kanske är det också därför mordgåtan får sin oinspirerade snabblösning efter bara några avsnitt, följt av utdragna efterskalv som skakar fram bränsle för fortsatt färd. Allt för att följa denna överflödiga tv-series reseplanering och hindra tåget från att anlända till slutstationen.

Snowpiercer

Regi
James Hawes, Sam Miller, Frederick E O Toye, m fl
Genre
Thriller
Manus
Graeme Manson, Donald Joh, Lizzie Mickery, Hiram Martinez, m fl
Medverkande
Daveed Diggs, Jennifer Connelly, Mickey Sumner, Sheila Vand

10 avsnitt. Rekommenderas från 16 år. Premiär den 25 maj. Netflix.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons