Annons

Torbjörn Isacson:Bråket om e-handeln sannolikt bara början

Postnords (alldeles för stora) huvudkontor i Solna.
Postnords (alldeles för stora) huvudkontor i Solna. Foto: Anders Wiklund/TT

Postnord är både på kollisionskurs med sina e-handelskunder och gör en utrensning på huvudkontoret. Men dramatiken kring postjätten, som styrs av en tf-ledning, är långt ifrån över.

Under strecket
Publicerad

När krubban är tom bits hästarna. Den här gången är det krisföretaget Postnord som tar ett hugg av e-handlarna, som redan lider svårt av den usla kronkursen och låga marginaler. Samtidigt är det den kundgrupp som är Postnords framtid.

Postnord tar ut en extra avgift för att leverera paket under perioder när folk handlar mycket, ett tilltag som får branschorganisationen Svensk digital handels vd Per Ljungberg att gå i taket.

Det är en pikant förändring mot när Per Ljungberg i över tio år, sedan Postnord bara hette Posten, var bland annat kommunikationschef och försvarade den statliga jätten i vått och torrt. Uppenbarligen har han fått en annan syn på det hela sedan han bytte sida i fjol.

Det är visserligen inget ovanligt att företag passar på att höja priserna vid tidpunkter när efterfrågan är ovanligt hög. I Postnords fall krävs det också extraordinära åtgärder för att kunna hantera den kraftiga ökningen av paket vid en del tidpunkter, framför allt black friday och julen. Detta även om anstormningen av paket från Kina bedarrat efter nya moms- och tullregler.

Annons
Annons

Men kombinationen av extra avgifter och den kraftiga kritiken mot kvaliteten på Postnords arbete är onekligen utmanande. Rimligen innebär det här nya möjligheter för konkurrenterna, som bör andas morgonluft.

Och bråket med e-handlarna är bara en ingrediens i den härskna soppa som den svensk-danska postjättens tillförordnade ledning måste försöka få ordning på. På tisdagseftermiddagen kom beskedet att en fjärdedel av personalen på huvudkontoret ska bort. En stor del av koncernledningen skiftas ut, bara någon månad efter att vd och finanschef abrupt byttes över dagen.

I samband med det bytet var det tydligt att Postnord står inför fortsatt dramatiska förändringar. Beskedet om massavskedanden och de kraftiga förändringarna i koncernledningen är ett logiskt resultat av de många tillkortakommanden som präglat Postnord under senare år, och de stora omvälvningar som obönhörligen rullar på. Häromveckan kom också beskedet att bolaget bryter kontraktet kring det alldeles för stora huvudkontoret i Solna, något som sparar pengar men också lär kosta med tanke på det långa kontraktet.

Postnord ska nu bli mer flexibelt och snabbfotat, heter det. Bland annat hamnar kommunikationen kring det hårt kritiserade bolaget under chefsjuristen, en lösning som verkar vare sig snabbfotad eller långsiktig.

Även om Postnord vände till vinst det första kvartalet är marginalerna lövtunna. Den danska problemverksamheten har visserligen förbättrat resultatet, men går fortsatt back. Kundnöjdheten måste lyftas dramatiskt, både i Sverige och i Danmark. Mängden brev kommer att fortsätta minska, vilket ytterligare ökar vikten av den e-handel där Postnord nu är på kollisionskurs med sina kunder.

Enligt uppgift till SvD Näringsliv gnisslar det också betänkligt hos många av de ombud som ska sköta utlämningen av Postnords paket. Ersättningen är allt för snål för att täcka utrymmesbehov, personal och nödvändiga försäkringar. Här lär det bli fler avhopp.

I Danmark testar Postnord sedan någon månad en variant av digitala paketboxar i närheten av kundernas bostad i samarbete med företaget Swipbox. Den typen av förändringar, och samarbeten med aktörer som är mindre tungrodda än Postnord, lär det behövas mer av framöver.

Och samtidigt som Postnord måste hitta nya effektiva sätt att jobba på, krävs fortsatta besparingar i en organisation där missnöjet gror hos kunder och personal.

I den nio personer starka koncernledningen är fyra stycken nu tf, där en ordinarie koncernchef ska tillsättas före årsskiftet. Det är långt dit, och det lär behöva hända en hel del under den tiden. Det är beslut som både måste tas snabbt, och ha en hållbarhet som inte andas desperation och kortsiktighet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons