Annons

Erdogan: Ett planerat mord – var finns kroppen?

Enligt Saudiarabien dödades Jamal Khashoggi av misstag. Men nu säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att det var ett planerat mord.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president har utlovat ”den nakna sanningen” om vad som hände med Jamal Khashoggi.

Foto: APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Erdogan: Mordet var planerat

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan berättar på tisdagen i parlamentet vad den turkiska polisen fått fram om fallet Khashoggi.

Presidenten beskriver inledningsvis vad som redan är känt: att 15 saudiska säkerhetsexperter anlände till konsulatet strax innan Jamal Kashoggi var planerad att komma dit i början av oktober.

– Det första de gjorde var att koppla bort hårddisken i konsulatets videosystem, säger Erdogan.

Presidenten säger också att Turkiet inte kan acceptera att brott begås i skydd av diplomatisk immunitet.

– Mordet genomfördes på saudiska konsulatet som anses vara saudisk mark, men det befinner sig på turkisk mark. Genèvekonventionen tillåter inte att brott begås under skydd av diplomatisk immunitet.

– Var finns kroppen? Varför har vi inte fått se kroppen?, frågar sig Erdogan.

– Incidenten var förplanerad. Vi kan förstås inte lägga skulden på en samling säkerhetsfolk, det är inte tillfredsställande. Bara när de ansvariga ställs till ansvar är vi nöjda. Det är mycket viktigt att en helt oberoende och opartisk grupp genomför utredningen. Om medskyldiga i andra länder finns så måste de ingå i utredningen, det är vad internationell lag stadgar, fortsätter presidenten.

Annons
Annons

Turkiets president har utlovat ”den nakna sanningen” om vad som hände med Jamal Khashoggi.

Foto: APBild 1 av 1

Han föreslår att en framtida rättegång hålls i Istanbul, där brottet begicks.

Det är inte alls osannolikt att det pågår förhandlingar mellan USA, Turkiet och Saudiarabien in i det sista. Hela president Trumps Mellanöstern-strategi hotas om Erdogan presenterar bevis på att Saudiarabiens senaste version av händelserna är lögn. Saudiarabien är nämligen en central del av den strategin.

15 minuter innan Erdogans annonserade tal, som skulle ägt rum kl 10, svensk tid, sköts det upp. Erdogan började tala vid 11.10.

Under morgonen ska Erdogan ha haft ett telefonsamtal med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen som skulle ha hållit ett tal på den saudiska investerarkonferensen som kallats ”Davos i öknen” i dag har sedan dess ställt in sitt tal.

Turkiets president har utlovat ”den nakna sanningen” om vad som hände med Jamal Khashoggi.
Turkiets president har utlovat ”den nakna sanningen” om vad som hände med Jamal Khashoggi. Foto: AP

Turkiets utrikesminister sade på morgonen att landet ännu inte delat några bevis med något annat land. Han sade också att Turkiet var berett att samarbeta med en internationell oberoende utredning. Kanske har Turkiet nu fått ett sådant erbjudande. I så fall kanske vi inte får veta så mycket mer i dag.

Vem som kommer att framstå som naken när den ”nakna sanningen” presenteras återstår att se.

Efter reklamen visas:
Saudiarabien: Khashoggi dödades på konsulatet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons