Annons

Press på Göran Persson – krävs på svar av FI

Göran Persson, ordförande i Swedbank.
Göran Persson, ordförande i Swedbank. Foto: Claudio Bresciani/TT

Trycket ökar på Göran Persson, ordförande i Swedbank. Den tidigare statsministern ska svara både på Finansinspektionens jättedokument om misstänkt penningtvätt i Baltikum samt hitta en ny vd till den tilltufsade banken.

Under strecket
Publicerad

FI:s granskning av Swedbank och SEB växer. På fredagen meddelade tillsynsmyndigheten att utredningen om penningtvättsrisker i Estland, Lettland och Litauen är försenad och väntas vara klar först nästa år.

Orsak: det omfattande utredningsmaterialet.

Redan i somras ska Göran Persson och Marcus Wallenberg, ordförande i de Swedbank respektive SEB, (i juli) ha fått FI:s avstämningsskrivelse på sitt bord. Skrivelsen innehåller Finansinspektionens iaktagelser och i vissa fall även preliminära bedömningar.

– Vi har satt av stora resurser för att jobba med detta. Vi har fortlöpande kontakt med Finansinspektionen och svarar på alla frågor de ställer, säger Unni Jerndal, presschef på Swedbank.

På SEB är det locket på:

– Vi har inga kommentarer till detta, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.

Utredningen startade efter SVT:s Uppdrags gransknings avslöjande i våras om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Motsvarande 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan misstänkta konton i Swedbanks baltiska verksamhet och Danske Bank mellan åren 2007 och 2015, enligt Uppdrag granskning. Avslöjandet ledde till att bankens aktiekurs kollapsade och senare att både vd och ordförande tvingades lämna banken, Birgitte Bonnesen och Lars Idermark.

Annons
Annons

Det Finansinspektionen gör är på ett sätt unikt. Man aldrig tidigare gjort den här typen av gränsöverskridande samarbeten där tillsynsmyndigheter i fyra länder (Sverige, Estland, Lettland och Litauen) gemensamt granskar verksamheten i två banker.

Enligt personer med insyn i processen har tjänstmän från svenska FI återkommande rest över till Baltikum de senaste månaderna för att på plats jobba nära de berörda myndigheterna.

FI skriver i sitt pressmeddelande:

”Samarbetet innebär att tillsynsmyndigheterna samordnar aktiviteter samt delar information och bedömningar. Detta är en förutsättning för att FI ska kunna få tillgång till mer detaljerad information om förhållanden i de baltiska dotterbankerna.”

På FI är det åter generaldirektör Erik Thedéen som har kommandot i penningtvättsutredningen. Han tvingades tidigare jäva ut sig på grund av att hans vän, Peter Norman, satt i Swedbanks styrelse. Peter Norman har nu lämnat banken.

Peter Svensson, pressansvarig på FI, är fåordig i sin kommentar till FI:s försening. Han hänvisar till pressmeddelandet som meddelar att tillsynsmyndigheten kräver svar från SEB och Swedbank senast den 2:e, respektive 16:e september.

Tidigare var beskedet att en eventuell straffsanktion mot de två bankerna skulle komma före nyår.

Nu räknar myndigheten, med generaldirektör Erik Thedéen i spetsen, att vara klar först i början av nästa år.

Förutom svaren till FI har Göran Persson fullt upp med att rekrytera en ny vd. Sedan i våras leds banken av tf vd:n Anders Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons