Annons

Putin kritisk i tv-tal: ”USA:s allierade grymtar med”

Nya hårda tag mot USA och bättre tider för den ryska ekonomin – det var några av de ledord som Vladimir Putin hade under sitt årliga parlamentstal.

– Putin stärker sin image som offensiv genom att ge en känga åt USA, säger Elena Namli på Uppsala universitet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 1 av 1

1 / 5

Efter reklamen visas:
Putin lovar bättre förhållanden i Ryssland

Ekonomin: ”Året då det vänder till det bättre”

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

– Vi kan nu investera enorma resurser i Rysslands utveckling, sade en välpudrad Putin från talarstolen där han stod framför tio ryska flaggor och en enorm karta i blått.

Det är den femtonde gången Vladimir Putin håller sitt årliga tal för det ryska parlamentet, duman och federationsrådet. Salen var fullsatt.

– Vi kan inte vänta. Det här året bör ryssar känna att saker och ting förändras till det bättre.

Utfästelsen är sannolikt välkomna nyheter för ryssarna som lever med västvärldens sanktioner efter den ryska annekteringen av Krim 2014. Parlamentsledamöterna applåderade i bänkraderna.

Talets hoppfulla budkap kan möjligen gynna Putin själv. Putin har tappat i popularitet, bland annat på grund av den dåliga ekonomin, visade bland annat en mätning från opinionsinstitutet VTSIOM.

Annons
Annons
Foto: AP Bild 1 av 1

2 / 5

Putins känga till Europa: “USA:s allierade grymtar med”

Foto: AP

Den alltmer frostiga relationen mellan Ryssland och västvärlden är en av de saker som fått allt fler ryssar att tröttna.

Anklagelser om rysk påverkan på valrörelser i flertalet länder, toppmötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump som väntas äga rum i nästa vecka, och Rysslands ställning för Venezuelas omtvistade president Nicolás Maduro, är bara några av stötestenarna.

För knappt tre veckor sedan lämnade först USA och sedan Ryssland det ömsesidiga INF-avtalet om nedrustning av medeldistansrobotar som slöts under kalla kriget. Båda sidor anser att den andra brutit mot avtalet.

Putin riktade under talet hård kritik mot USA och deras europeiska ”allierade”:

– I samband med kritiken av USA:s beslut att dra sig ur avtalet om medeldistansrobotar sade Putin att ”USA:s allierade grymtar med (podhrukivajut)”, ett nedlåtande sätt att säga att somliga europeiska länder bara dansar efter USA:s pipa när säkerheten står på spel, säger Elena Namli, tidigare forskningsledare på Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet, efter att hon sett talet.

Annons
Annons
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 1 av 1

3 / 5

Utrikespolitik – Venezuela, Nordkorea och fler kontroverser

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Den omstridde Putin valdes i fjol om för en fjärde mandatperiod som president, vilket innebär att 66-åringen säkrat makten till 2024. Valet ifrågasattes dock av valobservatörer och beskrevs av oppositionen som riggat. Och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE slog fast att det saknades riktiga utmanare till Putin.

– Putin verkar vilja stärka sin image som både ansvarstagande och offensiv genom att nämna landets ekonomiska och sociala problem, och samtidigt ge en känga åt USA, säger Elena Namli, tidigare forskningsledare på Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet.

Hon understryker att Putins vanligtvis så hårda ton mot västvärlden på somliga ställen i talet bytts ut mot en mer syrligt nedlåtande ton:

– En sak som var särskilt intressant var att Putin pratade om både Kina, Indien och Japan innan relationerna till Europa och USA togs upp. Poängen verkade vara att Ryssland uppskattar ömsesidigheten och pragmatismen, samt att Ryssland ser världen som betydligt större än USA och Europa, säger Elena Namli.

Annons
Annons
Foto: AP Bild 1 av 1

4 / 5

Den ryska fattigdomen fortsatt stort problem

Foto: AP

I förra årets tal sa presidenten att han ämnar halvera fattigdomen i landet under de kommande sex åren. Fattigdomen var ett ämne som nämndes flera gånger även i årets tal.

Putin nämnde att över 19 miljoner ryssar fortsatt lever under fattigdomsgränsen som, i Ryssland definierad som att klara sig på motsvarande 1 500 kronor i månaden, och att staten kommer att fortsätta jobba för att denna siffra ska minska.

Den nya principen ska bli "ju fler barn desto mindre skatt", enligt Putin. Höjda socialbidrag till småbarnsfamiljer, skattelättnader och lägre ränta på huslån var några av de saker som Putin tog upp som planerade åtgärder under året som kommer.

Och resurser verkar finnas, enligt Putin som målar upp en hoppfull ekonomisk bild: Landets ekonomiska tillväxt kommer i år att överstiga 3 procent och för första gången har Ryssland tillgångar som överstiger statsskulden. Han spår att investeringarna i landet kommer att öka med 6-7 procent under 2020.

Annons
Annons

5 / 5

Kritiseras för pensionsålder: ”Hävdar att staten ska lösa det”

En annan orsak till att han faller i förtroendemätningar har att göra med höjningen av pensionsåldern. En koppling även Putin tyckts göra i talet:

– Genom att prata om Rysslands demografiska utmaningar och problemet med fattigdom så bemöter Putin den kritik som han har fått. Han erkänner problemen och hävdar att staten vill och kan hitta lösningar, säger Elena Namli, tidigare forskningsledare på Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet gör efter att hon sett talet.

Samtidigt som fotbolls-VM sparkade igång i juni i somras offentliggjorde premiärminister Dmitrij Medvedev att pensionsåldern ska höjas från 60 till 65 år för män, och från 55 till 63 år för kvinnor. Sedan dess har ämnet pensioner varit ett hett samtalsämne, och demonstrationer har pågått sedan i somras.

– Människor kommer att dö innan de når Putins ålder (65 år, red.anm.) och kan gå i pension. Många arbetar 12-14 timmar om dagen och villkoren är fruktansvärda. Kvinnors hälsa försämras. Om pensionsåldern höjs kommer alla få sämre liv, sade Tatiana Karpova, en av alla som demonstrerade mot pensionsreformen, tidigare till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons