Annons

Tysk-turkiskt närmande om flyktingar

Turkiet ska "göra allt" för att minska strömmen av flyktingar till Europa, i utbyte mot att Tyskland stöttar försöken att lätta EU:s visumkrav för turkiska medborgare. Förbundskansler Angela Merkel och premiärminister Ahmet Davutoglu har haft överläggningar i Berlin.

Under strecket
TT
Publicerad

Dagordningen svämmade över av svåra ämnen. När samtalen var över framkom att Davutoglu lovat att Turkiet ska "göra allt" för att bromsa flödet av flyktingar till Europa (varav de flesta vill till Tyskland) och även att återtagandet av flyktingar som inte har skyddsskäl ska underlättas.

Merkel står ännu så länge emot mycket starka inhemska krav, också från sitt eget regeringsunderlag, om att minska inflödet. Därför var mötet mycket viktigt för förbundskanslern. I utbyte mot de turkiska löftena lovar nu Merkel att Ankara kan räkna med tyskt stöd för att bestämmelsen om att turkiska medborgare måste ha visum för inträde i Schengenunionen ska tas bort till i oktober i år.

Merkel har också lovat kritiker att ta upp för Turkiet obekväma frågor som landets tunga offensiv mot kurdiska samhällen och snäva inskränkningar av pressfriheten. Där är det dock oklart om några resultat nåddes.

Davutoglu vill hålla sig väl med Tyskland som är landets största handelspartner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons