Annons

Budskapet till Stockholm: ”Nu är tid att ha pannben”

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) uppmanar Stockholmarna att hålla ut.
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) uppmanar Stockholmarna att hålla ut. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholms län har drabbats hårt av pandemin under de sex gångna veckorna. Stockholmarna uppmanas ta sitt gemensamma ansvar för att begränsa smittspridningen. ”Det här är långt ifrån över”, säger finansregionrådet Irene Svenonius vid en pressträff.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Södertäljes kommunordförande Boel Godner (S).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholms regionpolischef Ulf Johansson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ansvariga företrädare för centrala verksamheter ger sin bild av läget i länet vid pressträffen.

– Detta är inte likt något annat på något annat sätt. Man vet inte när den slutar, man vet inte när den ändrar sig, säger landshövding Sven-Erik Österberg om pandemin.

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, pratar om tillgången till vårdplatser.

– I dag har vi fyra gånger fler intensivvårdsplatser. Det är en enorm prestation, säger hon.

– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss på det värsta genom att hela tiden vara steget före, säger hon och riktar ett stort tack till de vårdanställda i länet.

Hon fortsätter att prata om tillgången till skyddsutrustning. Läget är tufft, men arbetet med att säkra skyddsutrustning går framåt i länet, säger hon.

– Vi har en tuff global konkurrens när det gäller skyddsutrustning. Vi har en närmast extrem förbrukning på vissa delar av skyddsutrustningen, fortsätter hon.

Trots signalerna om flackare kurvor uppmanar hon alla stockholmare om att fortsatt hålla avstånd och följa rekommendationerna.

Annons
Annons

Södertäljes kommunordförande Boel Godner (S).

Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi får signaler om att covid-19 kan vara på väg att vända. Men låt mig vara extremt tydlig, det här är långt ifrån över, fortsätter hon och syftar på att många börjat umgås på uteserveringar i Stockholm.

– Nu är inte tiden att trängas på ett trevligt kafé, nu är tiden att ha pannben, att hålla i, att hålla ut.

Smittskydd Stockholm kan vidta åtgärder om det behövs, säger Svenonius. Hon uppmanar restaurangägare att följa de regelverk som finns och att åtgärder kan vidtas mot de som inte gör det.

Sex procent av boende på vård- och omsorgsboenden i Stockholm har hittills konstaterats smittade, enligt Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, som trycker på hur viktigt det är att se till att vården har tillgång till skyddsmaterial.

Hon fortsätter med att rikta ett tack till de aktörer som ställt om sina verksamheter och börjat producera skyddsmaterial åt vården.

König Jerlmyr uppmanar åter Stockholmare att följa restriktionerna som gäller.

– Vi fortsätter att vädja till Stockholmarna: håll avstånd. Låt oss försöka hålla samhället så öppet som möjligt, men ändå följa restriktionerna, säger hon.

Södertäljes kommunordförande Boel Godner (S).
Södertäljes kommunordförande Boel Godner (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

I Södertälje kommun finns ännu ingen smittspridning på äldreboenden, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun.

Annons
Annons

Stockholms regionpolischef Ulf Johansson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hon fortsätter att prata om förväntningarna från företagare i kommunen och vad kommunen kan göra.

– Det finns stora förhoppningar från företagare att vi ska ge stödpaket och hjälpa till. Vi har stödpaket, men kommunens insatser kan bara vara att lindra effekterna och komplettera det regeringen gör.

Polisen i region Stockholm prioriterar nu att öka den polisiära synligheten, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Pandemin har gett viss effekt på brottsligheten även om det ännu för tidigt att dra några slutsatser, enligt Johansson.

– Bostadsinbrotten minskar i vissa geografiska områden, även fickstölder minskar.

Stockholms regionpolischef Ulf Johansson.
Stockholms regionpolischef Ulf Johansson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeln om att samlingar på högst 50 personer är tillåtna har följts bra, enligt Johansson, och polisen har endast behövt agera i ett fåtal fall.

– De allra flesta följer det, vi hoppas att det fortsätter så.

Landshövdingen avslutar presskonferensen med att åter uppmana befolkningen att fortsatt följa rekommendationerna från myndigheterna.

– Fortfarande blir människor smittade, fortfarande behöver människor vård. Det är jätteviktigt att samhället följer rekommendationerna, säger Sven-Erik Österberg.

Han varnar för att krisen annars kan slå mycket hårt, även mot ekonomin.

– Det är viktigt när vi närmar oss sommaren att man inte tror att ”nu är det över och jag kan bete mig som vanligt igen”, nej allt är inte som vanligt.

– Håll på reglerna, om detta missbrukas måste åtgärder sättas in. Då är vi beredda att agera, säger Österberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons