Annons

”Största krispaketet som någonsin presenterats”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till ytterligare 15 miljarder kronor till landets kommuner och regioner för att möta coronakrisen. Enligt finansministern är detta det största krispaketet i sitt slag någonsin.

Under strecket
Publicerad

Ytterligare 15 miljarder kronor skjuts till landets kommuner och regioner i vårbudgeten på grund av coronakrisen.

– Det här är det största krispaketet som någonsin presenterats för den här sektorn i Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

70 procent av pengarna kommer att gå till kommunerna och resten till regionerna.

Januaripartierna har tidigare berättat om tillskott på fem miljarder kronor till välfärden i år. På pressträffen kommer även beskedet att statsbidragen ökas med 12,5 miljarder kronor per år de kommande åren.

– Det här är ett rejält tillskott för innevarande år. Just nu är det inte bara företag, utan även kommuner och regioner som upplever extraordinära kostnader och inkomstbortfall, säger Emil Källström (C) på pressträffen.

Mats Persson (L) säger att januaripartierna, om man räknar in tidigare åtgärder som exempelvis korttidspermitteringar, har enats om väldigt omfattande ekonomiska åtgärder för att möta krisen.

– Vi är nu uppe i totala reformer på 100 miljarder kronor, alltså två procent av BNP, säger han.

Magdalena Andersson säger att regeringen kan skjuta till ytterligare resurser om det behövs.

– Vi följer utvecklingen väldigt noga och kan vara snabbfotade om läget förändras, säger hon.

Efter reklamen visas:
Rekordstort krispaket ska hjälpa kommunerna
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons