Annons

Nya stödpaketet: 39 miljarder till företag

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

Reda pengar till företag, men inte förrän till sommaren – det innebär regeringen och samarbetspartiernas senaste krisåtgärd.

Under strecket
Publicerad

Per Bolund (S), Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L).

Foto: Emma-Sofia Olsson

Lindex vd Susanne Ehnbåge välkomnar statliga stödpengar.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Per Bolund (S), Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L).

Foto: Emma-Sofia Olsson

Nästan 200 000 bolag kan få ta del av det 39 miljarder kronor stora stödpaketet. Varje enskilt bolag som kan få så mycket som 150 miljoner kronor för att täcka sina fasta kostnader.

Riktade stödpengar till krisande företag har varit hett efterfrågade från företagshåll men också efterlysts av Moderaterna.

– Nödropen har varit många. Signalen måste vara tydlig: vi är i det här tillsammans, konstaterar Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström vid torsdagens pressträff.

Sedan tidigare har över 175 miljarder av statskassan – över 3 procent av svensk BNP – gått till stödåtgärder, konstaterade finansminister Magdalena Andersson. Något som regeringen räknar ha räddat nästan 200 000 jobb.

Per Bolund (S), Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L).
Per Bolund (S), Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L). Foto: Emma-Sofia Olsson

Beskedet från Magdalena Andersson (S) var att utbetalningen av pengarna ska vara ske senast 1 juli – men gärna innan dess då läget för svenska företag är akut.

Annons
Annons

Lindex vd Susanne Ehnbåge välkomnar statliga stödpengar.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Snabbhet är av yttersta vikt säger även Svenskt Näringsliv:

– Det viktigaste nu är att det kommer på plats snabbt. Väldigt många företag där ute tänker i termer av dagar och veckor om sin överlevnad, säger vd Jan-Olof Jacke till SvD.

Organisationen Företagarnas vd Günter Mårder tror att stödpaketet kan rädda tiotusentals jobb,

– Nu är det ett förslag som kommer gälla i mars och april. Men vi förväntar oss att det kommer förlängas.

Och från företagare kommer jubel.

– Det låter helt fantastiskt för vi har hittills tappat 73 procent av omsättningen. Vi har panik här, så allt är till gagn, säger Viktor Nyman, ägare av restaurang Häktet i Stockholm

En annan bransch som drabbats hårt är modehandeln. Krisande butikskedjor efterfrågar nu fler detaljer innan de kan säga hur mycket de kommer hjälpa dem.

– Det är svårt att bedöma om denna föreslagna åtgärden kommer att fungera i praktiken, säger Karin Lindahl, vd för klädkedjan Indiska, som tappat hälften av sin butiksförsäljning sedan mars.

Även Lindex har rapporterat en kraftigt försämrad försäljning för mars. Vd Susanne Ehnbåge säger till SvD att klädkedjan räknar att ta del av de statliga stödpengarna för mars och april och säger att det är ”ett steg i rätt riktning”.

Alla är inte lika positiva över stödet.

Handelsanställdas förbundsordförande Susanna Gideonsson kallar förslaget för en ”felprioritering”:

– Om staten ska ge ett sånt här stöd kan det inte vara generellt, utan gå till företag som är samhällsnyttiga eller bidrar till nödvändig omställning, säger hon till SvD.

Lindex vd Susanne Ehnbåge välkomnar statliga stödpengar.
Lindex vd Susanne Ehnbåge välkomnar statliga stödpengar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det nya stödet kan fås av alla företag, oavsett bransch, men kravet är att företaget måste ha tappat 30 procent eller mer av sin omsättning.

– Det handlar om 180 000 företag uppskattningsvis. Vi vill att det ska gå till de företag som drabbats just nu, sade Liberalernas Mats Persson på presskonferensen. Totalt kan varje företag få 150 miljoner kronor i stöd.

Omsättningsminskningen kommer bedömas genom att jämföra omsättningen i mars och april 2020 jämfört med samma månader 2019.

Det nya stödet är menat att täcka företags inkomstbortfall för de gångna två månaderna.

Det är också orsaken till att Magdalena Andersson inte tror att kostnaden för stödpaketet kommer att växa kraftigt, som har skett med korttidspermitteringssystemet som blir mångdubbelt dyrt för regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons