Annons

Marie Dahlén:Prestige kan inte korta vårdköerna

Vårdköer kan bli kortare med mer information.
Vårdköer kan bli kortare med mer information. Foto: Tomas Oneborg/SvD
Under strecket
Publicerad

Ledare | Vård

Mer pengar till vården är inte alltid nödvändigt för att smörja kuggarna i maskineriet. Att vårdgivare ger rätt information och talar om vilka rättigheter patienterna har kan göra stor skillnad för vårdköerna. Information ska inte ska underskattas när vården behöver bli mer effektiv för att kunna ge patienter hjälp i rätt tid.

I Göteborg har 10 000 personer väntat för länge på att få en operation, rapporterade Ekot igår (4/2). När en patient har gjort sitt första besök inom specialistvården har den rätt att påbörja behandling inom 90 dagar. Den så kallade vårdgarantin är lagstadgad. Tyvärr lever få regioner upp till den.

Hälften av patienterna som väntar i Göteborg skulle kunna få vård snabbare. Men i Göteborg informerar inte vårdgivarna patienterna om alternativen, menar Levi Siljemyr som samordnar vårdgarantiarbetet i Västra Götalandsregionen (SR Ekot 4/2).

Göteborg är sannolikt ett representativt exempel. I nästan hela landet växer vårdköerna. Fler vårdgivare måste bli bättre på att informera om vilka rättigheter patienter har. Om en vårdgivare inte kan erbjuda vård i tid ska den enligt lag hänvisa till privata vårdgivare eller andra sjukhus i landet.

Bristen på information till patienter kan bero på att personalen saknar kunskap om vilka lagar och regler som gäller. Det kan också handla om prestige – att sjukhusen inte vill att andra vårdgivare ska utföra deras uppdrag eller att det är skamligt att misslyckas.

Sommaren 2017 fick svårt sjuka i cancer vänta oacceptabelt länge på operationer på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Läkare på Danderyds sjukhus erbjöd sig därför att hjälpa till. Karolinska universitetssjukhuset tackade däremot nej, på grund av uppdraget att utföra dessa operationer hade centraliserats till dem. Danderyd invände dock att de hade kompetens att avlasta (DN 5/11-17).

När människor riskerar att dö i vårdköer behöver sjukhusen samarbeta för att avlasta varandra, även när vården är centraliserad. Vårdorganisationer som är öppna, transparenta och prestigelösa har större möjlighet att undvika att människor lider i onödan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons