Annons

Nya ordföranden: ”Finns mycket kvar att göra”

Vix Viktoria Herjeryd, Stockholm Prides nya ordförande.
Vix Viktoria Herjeryd, Stockholm Prides nya ordförande. Foto: Emma-Sofia Olsson

Vix Viktoria Herjeryd tar över stafettpinnen som Stockholm Prides nya ordförande – och vill satsa mer på frågor kring hbtq-personers situation internationellt. I morgon inleds den stora prideveckan i huvudstaden.

Under strecket
Publicerad

Vix Viktoria Herjeryd, Stockholm Prides nya ordförande.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

För 22:a året i rad vajar regnbågsflaggorna runt om i Stockholm. Bakom paraden och festivalen står föreningen Stockholm Pride, där Vix Viktoria Herjeryd nyligen valdes som ny ordförande efter att ha varit kassör i tre år.

Årets tema är ”vi behövs” – något som Vix menar stämmer än i dag, både för både Sverige och övriga europa.

– Dels ur ett nationellt perspektiv så finns det fortfarande även i Sverige mycket kvar att göra, både när det gäller lagstiftning och sociala normer. Tittar vi på ILGA-Europe som varje år rankar europeiska länder så har ju Sverige sjunkit från en fjärdeplats 2015 till en tiondeplats i dag när det gäller hbtq-rättigheter, säger hen.

Det är nu 40 år sedan Socialstyrelsen slutade klassa homosexualitet som en sjukdom. 2013 slutade den svenska staten tvångssterilisera transpersoner. Senast 2017 meddelade Socialstyrelsen att sjukdomsklassificeringen för transsexualism ska tas bort.

– Det behövs fortfarande nya steg när det gäller lagstiftningen. Det finns till exempel förslag på en ny uppdaterad könstillhörighetslag som tyvärr inte ligger på regeringens propositionslista i år. Sen tror jag det behövs mer internationellt samarbete för att påverka lagstiftning runt om i EU för att förbättra situationen, säger Vix.

Annons
Annons

Vix Viktoria Herjeryd, Stockholm Prides nya ordförande.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

Även om den färgsprakande prideparaden i Stockholm brukar locka upp mot en halv miljon besökare, väcks ibland kritiska röster om att paraden blivit en arena för kommersiella företag och myndigheter att visa upp sig på.

– Det är bra att den frågan lyfts och den behöver problematiseras. I många länder är det en första legitimering av ett pride-firande när du faktiskt har företag som väljer att stötta det. Så det är otroligt viktigt. Sen tycker jag det handlar om vad företag gör, jag ser en skillnad på om du tar fram regnbågsfärgade produkter utan att stötta en hbtq-organisation eller en pride-festival, säger hen.

De som vill vara en del av vår plattform behöver stå bakom och följa vår värdegrund.

Som ny ordförande hoppas Vix Viktoria Herjeryd kunna sätta internationella frågor på agendan och arbeta mer med föreningens ”solidaritetsfond” för att exempelvis stötta parader i länder där det inte är lika enkelt att vara en hbtq-person.

Sedan tidigare är Sverigedemokraterna och Medborgerglig samling portade från festivalen, något som kvarstår även i år.

– Vi är en ideell förening och kulturfestival. Det är ingen rättighet att finnas på Stockholm Pride. Vi vill, och behöver, ställa krav för att det ska vara en bra mötesplats. De som vill vara en del av vår plattform behöver stå bakom och följa vår värdegrund.

Vix Viktoria Herjeryd, Stockholm Prides nya ordförande.
Vix Viktoria Herjeryd, Stockholm Prides nya ordförande. Foto: Emma-Sofia Olsson

Ni har ju varit föremål för mediegranskning ett par gånger. Bland annat avslöjade SvD att en av era chefer söker sex med barn. Hur jobbar ni med att undvika sådant i framtiden?

– De senaste åren har vi arbetat mycket med vårt trygghetsarbete, en ny trygghetspolicy, vi har tagit fram en visselblåsarlinje och tagit fram en uppförandekod som alla våra volontärer skriver på – där du kan fråntas ditt uppdrag om du bryter mot något. Det är ett kontinuerligt arbete som behöver fortsätta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons