Annons

Prideflaggor halas och bränns i Skåne

Foto: Johan Nilsson/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Prideflaggor har försvunnit, halats eller bränts på flera platser i Skåne den senaste tiden. I helgen försvann prideflaggan som hängde utanför kommunhuset och poliskontoret i Hörby med anledning av den pågående pridefestivalen i Malmö. På en lyktstolpe intill den plats där flaggan hängt har någon klistrat märken från nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida, skriver Kvällsposten.

Natten till i fredags brändes en prideflagga som hängt utanför rådhuset i Trelleborg. Brandresterna sattes sedan upp på porten till rådhuset med hjälp av ett klistermärke från Nordiska motståndsrörelsen, rapporterar Skånska Dagbladet. Händelsen anmäldes som ett misstänkt hatbrott.

Förra veckan halades Pride-flaggor på halv stång i Malmö, dels pridefestivalens egna flaggor på Möllevångstorget och dels flaggor utanför Eons kontor i Malmö, berättar Filip Filipek, ordförande för Malmö pride.

– Det visar att vårt samhälle blir mer och mer polariserat. Pride behövs nu mer än någonsin. De här rättigheterna som har vunnits måste vi slå vakt om, säger han till TT.

Även händelserna i Malmö har polisanmälts som misstänkta hatbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons