Annons

Prisas för kamp mot våldtäkt

Denis Mukwege är gynekologen som utan egen önskan blivit en av världens främsta medicinska experter på sexuellt våld. Han och hans sjukhus har behandlat över 40 000 kvinnor och barn som våldtagits och stympats i kriget i östra Kongo. Han har fått många priser och är nominerad till Nobels fredspris.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege som utsatts för ett mordförsök i sitt hem i Demokratiska republiken Kongo.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege som utsatts för ett mordförsök i sitt hem i Demokratiska republiken Kongo.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege som utsatts för ett mordförsök i sitt hem i Demokratiska republiken Kongo.
Läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege som utsatts för ett mordförsök i sitt hem i Demokratiska republiken Kongo. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

När läkaren Denis Mukwege startade Panzisjukhuset i östra Kongo-Kinshasa 1999 var tanken att inriktningen skulle ligga på mödravård. Istället kom mycket att handla om vård av kvinnor som våldtagits och skadats sexuellt, till följd av inbördeskriget.

– Det jag upplevt på mitt sjukhus är fruktansvärt. Kvinnors kroppar har gjorts till slagfält. Det är ett billigt och effektivt vapen i kriget, som inte har något med sex eller åtrå att göra. En del kvinnor får resten av sina liv förstörda.

Vi träffas på Hasselbackens hotell på Djurgården i Stockholm. Mukwege är i Sverige för att ta emot Right Livelihood-priset för sitt arbete med att behandla kvinnor som våldtagits i kriget och för att belysa orsakerna bakom sexuellt våld mot kvinnor.

Annons
Annons

– I fredstid har vi lagar och sociala strukturer. Ändå utsätts 70 procent av alla amerikanska kvinnor för sexuellt våld under sina liv. I Frankrike dödas en kvinna var tredje dag av sin partner. I fredstid! I krig är det ännu värre, då slås sociala strukturer sönder, lag och ordning respekteras inte. Våldet mot kvinnor och barn eskalerar. Det är nödvändigt att vi pratar om det och agerar för att det inte ska få hända.

Han jämför med den röda linje som Obama satte upp för användning av kemiska vapen i Syrien. En liknande gräns borde dras mot det sexuella våldet, menar han. Men att bli våldtagen är behäftat med stor skam och det har därför varit svårt att tala om.

Mukwege har bidragit till att bryta tystnaden. Vid flera tillfällen har han vittnat om det sexuella våldet mot kvinnor – i FN och i andra sammanhang – vilket inte uppskattas av alla. Han har flera gånger utsatts för mordförsök.

– Våldtäkt är ett brott och när det sker i en konflikt kan det vara ett krigsbrott. Kongo har skrivit under Romstadgan (ett fördrag som ligger till grund för internationella brottsmålsdomstolen). En del förstår att de en dag kan ställas till svars för detta, och gillar inte att jag talar om det, säger Mukwege.

Det senaste mordförsöket skedde i oktober förra året då beväpnade män tog sig in i hans hem. Familjens allt-i-allo sköts ihjäl och Mukwege själv klarade sig med en hårsmån. När ingen polisutredning genomfördes – och ingen greps – valde familjen att lämna Kongo.

– Jag kände att det hade gått för långt. Jag har fru och barn, jag har ett ansvar för dem.

Men under tiden han var borta reagerade Kongos kvinnor. De skrev brev till landets president, till FN:s generalsekreterare och demonstrerade mot våldet. Dessutom samlade de in pengar för att köpa en flygbiljett till Mukwege så att han kunde komma tillbaka.

– De sade att de skulle skydda mig, fast de inte har några vapen. De var så modiga, så starka, de här kvinnorna. Trots att de gått igenom vidriga övergrepp står de upp och talar för sin sak. Jag insåg att jag måste vara där för dem och hjälpa dem, säger Mukwege.

Efter en kort paus ler han och tillägger:

– Döden kan inträffa var som helst… inte sant?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons