Annons

Priserna tar fart i städerna – men sjunker ute i landet

Priserna runt om i landet sjunker för villaägarna.
Priserna runt om i landet sjunker för villaägarna. Foto: Fredrik Persson/TT

Priset på bostadsrätter är på väg upp i Sverige – ändå backar Sveriges bostadsmarknad under juli månad, enligt färska siffror från Valueguard. Boven i dramat är sjunkande villapriser utanför Sveriges storstadsområden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lite uppåt, och lite nedåt. Så kan man beskriva Sveriges bostadsmarknad under juli månad, enligt bostadsmarknadsbevakarna Valueguards prisindex.

Sett till hela mätperioden föll den svenska bostadsmarknaden ned 0,3 procent, främst på grund av villamarknaden som totalt backade 0,9 procent i Sverige.

Samtidigt ökade dock priserna på borätter med 0,7 procent.

I områdena kring Stockholm, Malmö och Göteborg har såväl priset på borätter som villor stigit. Främst är det påtagligt i Göteborgsområdet, där priset på villor steg med 1,6 procent i juli. Det innebär att Göteborgs villapriser det senaste året stigit med 5,9 procent.

– Göteborgs bostadsmarknad är välfungerande och under sommaren har villamarknaden haft den starkaste prisutvecklingen. I juli gjordes fler affärer än normalt och vi såg ett ökat intresse även för nyproduktion, säger Sven- Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg.

Priset på bostadsrätter steg samtidigt med en halv procent i Göteborg, men sett över 12 månader har samma priser sjunkit med 0,3 procent.

Säljare accepterar att de inte säljer för samma pris som grannen gjorde för ett par år sedan.

Annons
Annons

I Stockholmsområdet såg man en uppgång med 0,8 procent på priset på bostadsrätter, något högre än det svenska genomsnittet. Juli månads uppgång innebär att priserna gått upp med dryga 2 procent under de senaste tre månaderna, vilket innebär ett trendbrott på Stockholms bostadsrättsmarknad under det senaste kvartalet – en trend Bjurfors Stockholms vd Fredrik Kullman hoppas kommer att hålla i sig.

– Vår bedömning är att marknaden i höst kommer att kännetecknas av en fortsatt hög aktivitet och stabila prisnivåer, förutsatt att omvärldsfaktorer som börs, konjunktur och ränteläge inte förändras dramatiskt.

Malmö har haft de största prisuppgångarna för både bostadsrätter och villor det senaste året: 4,0 procent respektive 7,0 procent. Uppgången fortsatte i juli där bostadsrättspriserna ökade med 0,8 procent och villapriserna med lika mycket.

Med andra ord är det villapriserna ute i landet som drar ned den totala utvecklingen på Sveriges bostadsmarknad under juli månad. Inför hösten spår SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann en hög omsättning med ett stort utbud av bostäder till salu.

– Säljare accepterar att de inte säljer för samma pris som grannen gjorde för ett par år sedan, och köpare inser att det inte är superrea. Oron för stigande räntor har lagt sig och människor törs agera. Med tanke på hur sommaren varit tror jag vi möter hösten med ett stort utbud av bostäder till salu och hyfsat stor omsättning.

I juli lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad på – 0,25 procent, och flera bedömare tror att riksbankchefen Stefan Ingves kommer att skjuta på den aviserade räntehöjningen på grund av försvagat konjunkturläge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons