Annons

Prisfall på bostäder: ”Köpare mer oroliga”

Mäklaren Claudia Allerholm bekräftar att prisförväntningarna sjunkit även i Stockholms hetaste områden.
Mäklaren Claudia Allerholm bekräftar att prisförväntningarna sjunkit även i Stockholms hetaste områden. Foto: Tomas Oneborg

Budgivningarna mattas av och bankerna stramar åt. Signaler om vikande bostadsmarknad kommer nu från många håll.

”Spekulanterna kastar sig inte längre in i budgivningar”, säger mäklaren Claudia Allerholm.

Under strecket
Publicerad

Säljarna får inte längre ut toppriser. Mörka moln hopas över bostadsmarknaden.

Foto: Tomas Oneborg

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen är rädd att en bostadskris står för dörren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Vi ser tecken på att bankerna drar öronen åt sig och blir mer försiktiga med kreditgivningen till bostadsköpare, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

Mäklarsamfundets enkät till över 1 200 mäklare landet runt är bara en av många indikationer på att bostadsmarknaden just nu ser en kraftig inbromsning. Mer än var fjärde mäklare bedömer att bankerna har blivit mer restriktiva med utlåning till bostadsköpare.

Ett annat orostecken är en kraftig ökning av bostadsförsäljningar under utgångspris. I såväl Stockholm som Göteborg var det tidigare i år cirka 5 procent eller ännu lägre andel av bostäderna som prutades ned av köparna. Men sedan mitten av mars har andelen nedprutade bostäder ökat till mellan 15 och 20 procent i landets två största städer.

– Köparna har blivit mer oroliga och tror i betydligt högre utsträckning på sjunkande priser framöver. Då vågar de inte buda på samma sätt som tidigare och då minskar budpremien samt slutpriserna, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet.

I till exempel Stockholms innerstad brukade budgivningarna höja medianpriset med 14 procent i början av 2020. Men under coronakrisen har den genomsnittliga så kallade “budpremien” minskat vecka för vecka till senast 4 procent före påsk. Utvecklingen är likartad i Göteborg och i landet som helhet där budpremien sjunkit från 8–9 procent första veckan i år till senast knappt 2 procent.

Annons
Annons

– Utvecklingen liknar det vi såg hösten 2017, men nu har marknadsförändringen gått snabbare, säger Erik Holmberg.

På telefon berättar Anna, som inte vill uppge sitt efternamn, att hon under en månads tid försökt sälja sin bostad. Men hon har bara har fått ett enda bud – ”ett skambud” – på sin attraktiva bostadsrätt nära Ullevi i centrala Göteborg.  

– Vi lade ut lägenheten till den prisnivå som gällde i januari men det kanske var fel. Flera har sagt sig vara intresserade men de vill avvakta och hittills har vi bara fått ett helt oacceptabelt bud, berättar hon. 

Officiellt har bostadspriserna i Sverige stigit med 3,7 procent under årets första kvartal. Det visade Valueguards boprisindex så sent som i fredags.

Men all prisstatistik släpar just nu efter marknaden och även Valueguard varslar därför om ett trendbrott.

De bostadsrättsförsäljningar som trots marknadsoron har genomförts sedan mitten av mars till och med mitten av april visar enligt Valueguard att snittpriserna backat cirka 4 procent i Göteborg och 6 procent i Stockholm jämfört med februari.

Ett annat orostecken är att utbudet stiger. Vecka 15 lades 59 procent fler nya objekt ut till försäljning i riket än vid samma tid i fjol. Trenden var ännu kraftigare i Stockholmsområdet.

Totalt ligger över 14 000 bostäder till salu i landet samtidigt som antalet genomförda försäljningar har börjat bromsa in. En normalvecka säljs över 2 000 objekt i Sverige, men enligt Hemnet ligger nivåerna nu kring 1 500–1700.

Samma trend som i riket gäller för Storstockholm, men fortfarande tycks försäljningen rulla på i Stockholms innerstad, om än lite långsammare även där. 

Annons
Annons

Säljarna får inte längre ut toppriser. Mörka moln hopas över bostadsmarknaden.

Foto: Tomas Oneborg

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen är rädd att en bostadskris står för dörren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Säljarna får inte längre ut toppriser. Mörka moln hopas över bostadsmarknaden.
Säljarna får inte längre ut toppriser. Mörka moln hopas över bostadsmarknaden. Foto: Tomas Oneborg

Claudia Allerholm är mäklare i Vasastan för Erik Olsson:

– I innerstan finns alltid efterfrågan. Men jag ser att säljprocesserna tar lite längre tid. Spekulanterna kastar sig inte längre in i budgivningar och de vill gärna ha mer tid för dialog före avslut. Och även jag som mäklare behöver ju mer tid för fler privata visningar på grund av corona.

Ser du prisfall även i Stockholms innerstad?

– Man kan säga att priserna nu ligger i den lägre delen av de prisspann som våra värderingar gav i januari, svarar Claudia Allerholm. 

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen är rädd att en bostadskris står för dörren.
Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen är rädd att en bostadskris står för dörren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vid Mäklarsamfundet befarar vd Björn Wellhagen att bostadsmarknaden håller på att gå i stå. 

– Vi tror att en annalkande lågkonjunktur kan få till följd att både köpare och säljare av bostäder drabbas om bankerna blir fortsatt restriktiva. Det skulle förvärra bostadskrisen ytterligare, säger han.

Enligt Mäklarsamfundet borde regeringen som en snabb åtgärd börja hjälpa förstagångsköpare med “startlån” till bostäder. 

– Sannolikt är det ungdomar och förstagångsköpare av bostäder som nu drabbas hårdast. Startlån liknande de som erbjuds i Norge skulle kunna vara avgörande i det här läget, säger Wellhagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons