Annons

Stockholmsbörsen i fritt fall – backade 5,3 procent

Oslo är en av de börser som har drabbats värst.
Oslo är en av de börser som har drabbats värst. Foto: AP

Rekordras på alla Europas börser sätter tonen för en ny turbulent börsvecka. New York-börserna rasar 6 procent efter att öppningshandeln stoppades tillfälligt. Stockholmsbörsen backade med 5,3 procent efter en turbulent dag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Den stora boven i måndagens börsfall är oljeprisets ras. Under söndag och måndag rasade priset med som mest över 30 procent. Tillsammans med coronavirusoron sätter prisraset världens börser i panikläge.

Stockholmsbörsen rasade 7 procent vid öppning men efter en turbulent dag återhämtade sig kurserna något. Bland börsens största 30 bolag var SEB, Hexagon och Nordea alla ned mer än 7 procent vid samma tid.

De stora förlorarna var dock oljebolagen, där Lundin Petroleum backade med över 23 procent.

Alla Europabörserna backade kraftigt på måndagen. Frankfurtbörsen ned över 6 procent, liksom Amsterdam.

Ett av de mest dramatiska fallen står Oslobörsen för. Där var nedgången vid öppning tvåsiffrig: över 12 procent. Även Oslo återhämtade sig något och stängde ner drygt 8 procent.

USA-börserna, som öppnade 14.30 svensk tid, pekade rakt ned precis vid öppning. De enorma rasen ledde till att handeln automatiskt tillfälligt stoppades på Wall Street efter första minuternas handel.

Vid 17.30 svensk tid hade de amerikanska börserna tagit tillbaka en del av raset. Dow Jones var då ner med drygt 5 procent.

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Stora amerikanska oljebolag som Chevron och ExxonMobil var efter första timmens handel ned 10 respektive 8 procent. Oljeprisets har försatt oljebolag i en svår situation.

Enligt Martin Guri, strategichef på Kepler Chevreux, så beror rasen på en perfekt storm: coronavirusoron och just oljeprisraset.

– Nu träffas ju två svarta svanar på börsen samtidigt, säger han till SvD.

Han säger att för svensk del så har det här med världsmarknaderna att göra och för svenska börsens del är det ”bara att sitta med i båten och åka med.”

Även Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, spår en smärtsam börsvecka:

– Ungefär en tredjedel av det här handlar om det faktiska coronaviruset och dess effekter. Två tredjedelar av den här nedgången styrs av ren rädsla och oro som har fått fäste i ekonomin. Det är pessimismen som styr marknaden nu, säger Robert Bergqvist.

Enligt Martin Guri kommer det bli ”hela havet stormar” på börserna i veckan och de kraftiga börsrörelserna kommer att trigga policymakare och politiker att känna sig tvingade till att sätta in policyåtgärder.

– Det kommer att komma en hel radda med utspel, säger han.

Något som visade sig stämma när Frankrikes finansminister Bruno Le Maire gick ut precis efter måndagens dramatiska öppning och sade att han ville se ett massivt Europeiskt stödpaket. Det rapporterar Reuters.

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén
Annons
Annons

Även om coronaviruset fortsätter sätta skräck i investerare är den stora boven i måndagens nervositet just oljepriset. Raset beror på att Saudiarabien har börjat öka sin produktion och även rear ut sin olja.

Detta kommer efter oljekartellens Opecs misslyckade försök att dra ned på sin produktion för att försöka pumpa upp oljepriset, som har sjunkit i över två veckor, i fredags.

20 februari kostade ett fat råolja 59,50 amerikanska dollar. Under måndagseftermiddagen handlades samma fat för under 35 dollar.

Ryssland, som inte är med i organisationen Opec, vägrade att dra ned på sin produktion. Något som fick Saudiarabien, Opecs viktigaste medlem, att inleda ett priskrig för att tvinga Ryssland att gå med på en minskad produktion.

Oljeraset sprider sig till världens börser då oron för att den av coronaviruset triggade ekonomiska nedgången kommer bli längre, större och sprida sig till hela ekonomin. De enorma svängningarna i oljepriset har fortsatt satt en törn i börsernas förtroende och även i Asien stängde börserna kraftigt nedåt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons