Annons

Yukiko Duke:Pristagarens budskap: Ni gör rätt i att vilja förändra era liv

Jacqueline Woodson (född 1963) är en amerikansk författare bosatt i Brooklyn. En av hennes mest hyllade böcker är den flerfaldigt prisbelönade självbiografin ”Brown girl dreaming” från 2014.
Jacqueline Woodson (född 1963) är en amerikansk författare bosatt i Brooklyn. En av hennes mest hyllade böcker är den flerfaldigt prisbelönade självbiografin ”Brown girl dreaming” från 2014. Foto: Toshi Widoff-Woodson

Jacqueline Woodson har en orubblig tro på berättelsers kraft och sina läsares förmåga att förstå dem. Att hon har rätt visar inte minst det faktum att hennes självbiografi ”Brown girl dreaming” – skriven med dikten som form – blev en bästsäljare.

Under strecket
Publicerad

Årets Alma-pristagare är den 55-åriga amerikanskan Jacqueline Woodson och en värdigare mottagare torde vara svår att finna. Det är en stark, klar och viktig stämma i den samtida barn- och ungdomsbokslitteraturen som nu belönas. För även om Jacqueline Woodson också skriver för vuxna, är det som författare av romaner för unga vuxna hon är mest känd.

Woodson skriver om utsatta ungdomar i gränslandet mellan barndom och vuxenhet. Och som hon gör det! Med poetisk lyster i språket, skarp blick för orättvisorna i samhället och stor känslighet för ungt känsloliv behandlar hon stora och svåra ämnen. I hennes romaner spelar hudfärg, klass och sexuell identitet alltid en stor roll, något som ibland har gjort att hon ådragit sig kritik för att vara ”alltför problemorienterad”. Själv säger Woodson att hon vill hålla upp en spegel mot läsarna, så att de som delar upplevelser med hennes huvudpersoner ska förstå att de inte är ensamma – och att de gör rätt i att försöka vilja förändra sina liv.

Många är de oförglömliga porträtt Woodson tecknat av unga som förtvivlat försöker hitta fotfäste i tillvaron. Vem kan glömma den 13-åriga Evie Thomas i ”Hush” som tvingats lämna sin bästa vän, sin släkt och sitt hem sedan hennes far vittnat mot två poliser i en rättegång? Eller Laurel i ”Beneath a meth moon” som förlorat sin mamma och mormor i en naturkatastrof och faller för frestelsen att prova narkotika för att komma undan sina minnen? Eller pojken Melanin Sun i ”From the notebooks of melanin sun”, vars afroamerikanska mamma en dag berättar att hon är lesbisk och kär i en vit kvinna?

Annons
Annons

Alma-juryns motivering till priset lyder: Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Juryn hade kunnat tillägga att Woodson har en absolut tillit till läsaren. Hon vet att hennes verk hittar ut till dem som behöver dem, oavsett ålder. När hon skrev sin självbiografi, som handlar om hur det var att växa upp som afroamerikansk flicka i 60- och 70-talets USA, var det för att berätta för unga hur det amerikanska samhället har förändrats. Men i stället för att skriva en essä, valde hon dikten som form. Det säger en del om Woodsons orubbliga tro på berättelsernas kraft och sin publiks förmåga att kunna förstå dem. Hur det gick? Jo, diktsamlingen, ”Brown girl dreaming”, blev en bästsäljare och erhöll det prestigefyllda National Book Award i ungdomsboksklassen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons