Annons

Visselblåsare: Samtal lyssnas på vid Siri-analys

Arkivbild från 2010: Eddy Cue i samband med lanseringen av Siri.
Arkivbild från 2010: Eddy Cue i samband med lanseringen av Siri. Foto: Eric Risberg / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Tomas Medin Westman / Omni Ekonomi
Publicerad

En liten andel av samtalen mellan Apples röstassistent Siri och användare vidarebefordras till bolagets underleverantörer, vars uppgift bland annat är att analysera om tjänsten varit till någon hjälp.

Men att inspelningar, som i många fall görs av misstag och därför kan vara både känsliga och intima, avlyssnas av andra människor är inget Apple förmedlar i sin integritetspolicy. Det skriver The Guardian som har talat med en anonym visselblåsare, anställd på ett företag som jobbar med analysen.

– Det har funnits otaliga exempel på inspelningar med samtal mellan läkare och patienter, affärsuppgörelser, vad som verkar som kriminella uppgörelser och sexuella möten. Dessa inspelningar följs av användardata som visar plats, kontaktuppgifter och appdata, säger personen.

Apple uppger för tidningen att arbetet syftar till att göra Siri bättre, att alla användare anonymiseras och att arbetet sker i en ”säker miljö”.

Siri kan aktiveras på flera sätt – genom ett ”väckningsord” eller vissa rörelser med klockan Apple Watchtheguardian.comApple: Handlar om mindre än 1 procent av samtalencnet.comAmazon och Google i hetluften för liknande sakermacworld.idg.seSirien.wikipedia.org
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons