Annons
Kommentar

Elias Björkman:Problem även för Netflix – när tar tv-serierna slut?

Att Netflix så bestämt försöker lugna sina kunder (och aktieinnehavare) beror givetvis på en hårt kontrollerad mediestrategi, skriver Elias Björkman.
Att Netflix så bestämt försöker lugna sina kunder (och aktieinnehavare) beror givetvis på en hårt kontrollerad mediestrategi, skriver Elias Björkman. Foto: Britta Pedersen/TT

Tomt i rutan redan i höst? Passa på och njut av nya tv-serier – snart kan de vara ett minne blott. Film- och tv-produktionen står fortfarande och stampar i USA, skriver SvD:s Elias Björkman.

Under strecket
Publicerad

Våren 2020 har streamingkriget intensifierats. Men trots att publiken torde ha mer tid än någonsin att titta på tv-serier och filmer, beskrivs nya streamingtjänsten Quibi – gratis att prova på i tre månader, som en flopp. I slutet av maj släppte Warner Media sin Netflixutmanare HBO Max och häromdagen fick amerikanska tittare ännu en streamingtjänst att välja på då NBC Universal introducerade Peacock på marknaden.

Det börjar alltså bli allt trängre på en redan proppfull marknad där storspelare som Disney stadigt vinner andelar med sitt Disney Plus (premiär i Sverige i september).

Av naturliga skäl pekar mycket på att tv-tittandet slagit nya rekord det första halvåret 2020. Visserligen har tv-bolagen kastat om och skjutit upp vissa stora premiärer till följd av coronakrisen (den fjärde säsongen av ”Fargo” skulle till exempel haft premiär i april) men man har ändå lyckats pumpa ut nya serier och filmer. Med stängda biografer har filmbolag också släppt högprofilerade titlar direkt på vod (video on demand).

Bolagen följer visserligen noggrant uppdragna lanseringsstrategier bestämda månader i förväg och har alltså – hittills – bjudit på en stadig ström av serier och filmer enligt publikens förväntan. Visserligen har vissa serier redan tvingats förkorta sina säsonger, som ”The good fight”. Och såväl ”Billions” som ”Black Monday” har tvingats avbryta produktionen av sina pågående säsonger. En mer brännande fråga är snarare hur det närmaste året ser ut, med hundratals produktioner satta på paus under våren?

Annons
Annons

Enligt vissa bedömare kommer 60 procent av hela världens dramaproduktion att fördröjas på grund av corona. Det handlar då främst om serier som skulle ha haft premiär senare i år. De manusbundna serierna, med längre produktionstid, kommer att drabbas i större grad än realityserier. Tv-bolagen förväntas släppa ungefär 5–10 procent färre titlar i månaden under resten av 2020.

Som en av de största aktörerna har Netflix i preventivt syfte försökt lugna tittarna. Beskedet är att man inte kommer att få slut på innehåll, att det mesta av 2020-års produktioner redan är inspelat. Förklaringen är delvis Netflix-modellen där en hel säsong släpps på en och samma gång, det gör att serierna spelas in med större framförhållning än den traditionella takten där ett avsnitt släpps i veckan. Enligt Netflix innehållschef Ted Sarandos arbetade man under våren på distans med runt 200 produktioner. Faktum är att Netflix fortfarande räknar med att släppa mer innehåll i år än 2019.

Höstens amerikanska tv-säsong blir sig definitivt inte lik för de traditionella tv-kanalerna.

Sedan den 12 juni har tv- och filmproduktionen tekniskt sett kunnat återupptas i bland annat Kalifornien. Samtidigt har delstaten drabbats av bakslag och i Los Angeles har man återinfört restriktioner för bland annat restauranger och barer. Nedstängningen tycks vara långt ifrån över med stadigt ökande coronafall i USA, vilket påverkar delstater som Georgia och Louisiana – populära inspelningsplatser tack vare generösa skatterabatter för tv- och filminspelningar.

Annons
Annons

Visserligen anpassar sig tv-makarna, precis som resten av världen, till den rådande situationen. Vi har under våren sett flera exempel på specialavsnitt av serier med skådespelare och pratshowvärdar som filmar sig själva i sina egna hem. Också vilken sorts serier som görs påverkas: produktioner av mindre skala kommer att premieras framför mastodontinspelningar av ”Game of thrones”-typ.

Höstens amerikanska tv-säsong blir sig definitivt inte lik för de traditionella tv-kanalerna – hela den så kallade pilotsäsongen, där bolag får lägga bud på olika serier, har ställts i. Inköpare kan visserligen beställa serier utifrån endast manus men hur och när dessa ska förverkligas och färdigställas är i dagsläget svårt att se.

Att Netflix så bestämt försöker lugna sina kunder (och aktieinnehavare) beror givetvis på en hårt kontrollerad mediestrategi. Det är svårt att få insyn i företagets reella produktionsstatus. Att även Netflix kommer att få problem att fylla på med innehåll råder det ingen tvekan om. Men det är inte säkert att det blir särskilt kännbart för konsumenterna som ju redan tycks ha för mycket tv att titta på (samt: vilket gyllene tillfälle att titta på den där serien som man ”borde” ha sett!).

Men precis som filmmakaren Michael Matteo Rossi säger i en intervju med NBC News är det bara att hoppas på att tv-publiken gillar repriser framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons