Annons

Charlotta Buxton:Problemen ligger redan och väntar på Boris nya skrivbord

Boris Johnson talar efter att partiet tillkännagivit att han vann omröstningen med 92 953 av 159 320 röster.
Boris Johnson talar efter att partiet tillkännagivit att han vann omröstningen med 92 953 av 159 320 röster. Foto: Frank Augstein/AP

Som barn ville han bli världens kung. Då Boris Johnson blir premiärminister har grälet kring brexit gjort Storbritannien närmast omöjligt att styra.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Jeremy Hunt och den blivande premiärministern Boris Johnson inför tillkännagivandet.

Foto: Stefan Rousseau /APBild 1 av 2

Den ständigt cyklande Johnson blev känd för den breda allmänheten när han var borgmästare i London.

Foto: Alastair Grant /APBild 2 av 2

– Känner du dig skrämd, du ser inte skrämd ut”. Det sa jag till mig själv i morse, säger Boris Johnson i sitt segertal till det konservativa partiet.

Men då historiekännaren Johnson flyttar in på 10 Downing Street hänger ett rekord över honom. George Canning var på artonhundratalet premiärminister i 119 dagar. Boris Johnson måste sitta kvar till den 19 november för att slå honom. Före det har han lovat att Storbritannien ska lämna EU – kosta vad det kosta vill.

Problemet är att parlamentet tänker stoppa honom. Theresa May förlorade mot tre gånger mot de brittiska parlamentarikerna när de röstade ner hennes brexitavtal. Johnson har redan fått ministrar att avgå och partikollegor att hota att avsätta honom med sin retorik under partiledarvalet.

Om Storbritannien ska kunna lämna EU med ett avtal före den 31 oktober måste han ena parlamentet på mindre än 60 dagar. Underhuset tar sommarledigt på torsdagen och samlas igen den tredje september. Efter det följer ytterligare ett uppehåll för höstens partikongresser.

De konservativas minimala majoritet – som gjorde det omöjligt för Theresa May att driva igenom sitt brexitavtal – har dessutom krympt. Torypartiet har nu bara en majoritet på två genom ett samarbete med nordirländska DUP. Närmare trettio konservativa parlamentariker säger att de är redo att fälla regeringen för att stoppa en brexit utan avtal. Sex har hotat att byta parti till Liberaldemokraterna på grund av Boris Johnsons uttalanden om utträdet ur EU.

Annons
Annons

Utrikesminister Jeremy Hunt och den blivande premiärministern Boris Johnson inför tillkännagivandet.

Foto: Stefan Rousseau /APBild 1 av 1

Därför har Boris Johnson vägrat utesluta möjligheten att stänga parlamentet för att driva igenom en kraschlandning. Det är en föråldrad maktbefogenhet som kallas proroguing och innebär att drottningen temporärt upplöser parlamentet. Senaste gången en premiärminister försökte göra något liknande var 1948.

Hotet har eldat på den redan febriga stämningen i Westminster. Också oppositionen gräver ner sig i underhusets invecklade spelregler och förra veckan röstade parlamentarikerna för att göra det svårare att stänga parlamentet.

Utrikesminister Jeremy Hunt och den blivande premiärministern Boris Johnson inför tillkännagivandet.
Utrikesminister Jeremy Hunt och den blivande premiärministern Boris Johnson inför tillkännagivandet. Foto: Stefan Rousseau /AP

Oron kring brexit har fått självständighetsivrarna i Skottland att vädra en seger. Flera tunga politiska namn, bland annat den före detta premiärministern Gordon Brown, har varnat att Boris Johnsons brexit kan betyda slutet för Storbritannien.

Och det är bara utmaningarna på hemmaplan. Johnson har lovat förhandla fram ett nytt brexitavtal. Något som börjar få tålamodet att tryta i Bryssel. Donald Trump kallar honom sin vän – för stunden. Han måste handskas med en eskalerande kris i Mellanöstern där Iran beslagtagit ett brittiskt fartyg. Läget mellan Ryssland och Storbritannien är fortfarande kyligt efter nervgiftsattacken i Salisbury i fjol.

Det går ännu bara att spekulera om hur Boris Johnson kommer att tackla problemen. Hans vänner beskriver honom som en intellektuell tungviktare som vet vad han vill och alltid ligger ett par steg före i konversationer. Politiska journalister ser en okonventionell individualist som tror på frihet och inte låter sig styras av ideologi. Den buffliga och klumpiga ”Boris” är bara en rollfigur som utarbetats sedan studietiden på Oxford.

Annons
Annons

Den ständigt cyklande Johnson blev känd för den breda allmänheten när han var borgmästare i London.

Foto: Alastair Grant /APBild 1 av 1

Men under sina två år på utrikesministeriet syntes bara den buffliga och bluffande clownen. Han gjorde bort sig och han struntade i att läsa in sig. Den konservativa politikern Alan Duncan, som arbetade under Johnson på utrikesministeriet, var så missnöjd att han försökte driva igenom en misstroendeomröstning om den nya premiärministern under onsdagen – redan innan Boris Johnson tillträder.

Den ständigt cyklande Johnson blev känd för den breda allmänheten när han var borgmästare i London.
Den ständigt cyklande Johnson blev känd för den breda allmänheten när han var borgmästare i London. Foto: Alastair Grant /AP

Allt fler politiska experter väntar sig nu ett parlamentsval under hösten. Ett val där Johnson satsar allt på att Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal. Om partiet på så sätt lyckas vinna röster från Nigel Farages brexitparti kan de få majoritet. Men det är ingen riskfri strategi. De senaste mätningarna visar att Tories, Labour, Liberaldemokraterna och det nya Brexitpartiet ligger sida vid sida.

”Cometh the hour, cometh the man”, är ett uttryck som ofta används för att beskriva Boris Johnsons idol Winston Churchill. Före andra världskriget trodde få att han skulle bli en framgångsrik världsledare. Kriget gjorde honom till en stor statsman. Boris Johnsons anhängare hoppas brexit kommer att göra det för honom.

Efter reklamen visas:
Boris Johnson blir premiärminister
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons