Annons

”Problematiskt att se Trump som ett offer”

Forskaren Jens Stilhoff Sörensens syn på amerikansk politik och säkerhetsläget i världen kräver ett bemötande. Det skriver riksdagsledamot Maria Nilsson (L).

Under strecket
Publicerad

Maria Nilsson.

Foto: Pressbild Bild 1 av 1

Maria Nilsson.

Foto: Pressbild Bild 1 av 1
Maria Nilsson.
Maria Nilsson. Foto: Pressbild

REPLIK | MUELLER-FÖRHÖREN

I en debattartikel 30/7 skriver forskaren vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet Jens Stilhoff Sörensen att de amerikanska Demokraternas fokus på rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 skulle leda till en upptrappning av världsläget. Den, enligt Stilhoff Sörensen, misslyckade Mueller-utredningen skulle med samma inkonsekventa argumentation kunna öppna upp för amerikanska fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina. Artikeln innehåller ett antal minst sagt märkliga påståenden och inkonsekventa slutsatser som är i behov av att adresseras.

För det första, Stilhoff Sörensen förefaller helt förbise det faktum att rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 är oomtvistat och det dessutom var uteslutande till fördel för Donalds Trumps kandidatur. De senaste veckorna har till exempel en rapport från ett spanskt säkerhetsföretag visat på hur Wikileaks grundare Julian Assange från sin tillflykt på den ecuadorianska ambassaden i London mötte med mellanhänder för att förse Ryssland med hackat material från till exempel Hillary Clintons server.

Annons
Annons

Det är djupt graverande att en statsmakt på detta sätt försöker styra en annat lands demokratiska processer. Det finns tydliga bevis för liknande ryskt agerande runt om i europeiska länder.

För det andra, Stilhoff Sörensen oroar sig för ett alltmer uppskruvat tonläge i världen och vilka konsekvenser det kan medföra. Jag delar den oron. Jag delar dock varken förutsättningar eller slutsatser som Stilhoff Sörensen anger för detta tillstånd.

Det är uppseendeväckande att någon kan anse att Demokraternas försök att utreda rysk inblandning i ett nationellt val har större betydelse för ett uppskruvat tonläge än en president som under de första två åren av sitt presidentskap rivit upp Iranavtalet, lämnat Parisavtalet, förödmjukat de flesta demokratiskt valda ledare i Europa med mera.

Stilhoff Sörensen fortsätter sedan sin bristande argumentationslogik med att riskerna med det upptrappade världsläget återfinns i Syrien och Ukraina. Jag skulle snarare påstå att de utgör orsaken till upptrappningen. Gemensamt för dessa två exempel som Stilhoff Sörensen lyfter fram är att de ensidigt utgörs av ryskt aggression. Det är ingen Donald Trump eller i Stilhoff Sörensens tolkning Demokraterna som tvingade Ryssland att aktivt ställa sig på Bashar Assads sida i kriget i Syrien. Detta skedde dessutom långt innan Trump valdes. Det är Ryssland som aktivt understödjer Assads urskillningslösa bombningar mot civil befolkningen, nu senast i Idlib-regionen. Det är Ryssland som sedan 2014 folkrättsvidrigt annekterat Krim och därefter och alltjämt aktivt och aggressivt understödjer kriget i östra Ukraina. Donald Trump har inte visat något som helst intresse av att långsiktigt agera för fred i Syrien eller för ett Ukraina fritt från ryskt aggression. Istället har han berömt Vladimir Putin för hans ledarskapsegenskaper. Det finns inget som tyder på att detta skulle vara användbara meriter för att mäkla fred i Ukraina. Han har till och med haft problem med att konsekvent uttala sig om den ryska aggressionen i Ukraina.

Det är tröttsamt att återigen behöva poängtera att de beväpnande ultranationalisterna i Ukraina är försvinnande få till antalet. Lika tröttsamt som det är att behöva dementera att dessa skulle återfinnas i västra Ukraina. I det senaste valet till det ukrainska parlamentet, Rada, som skedde så sent som för några veckor sedan, kom inte ultranationalistiska Svoboda in. För jag hoppas att inte Stilhoff Sörensen anser att den tidigare presidenten Petro Porosjenkos parti Europeisk solidaritet är ett ultranationalistiskt parti?

Det behövs definitivt förnyade initiativ till fred i Ukraina och den ukrainska befolkningen har lidit nog men istället för vänta på Donald Trump bör EU agera när en ny kommission är på plats för att revitalisera Minskprocessen.

Enligt Stilhoff Sörensen är Trump ett offer för omständigheterna lika mycket som det ryska agerandet i Syrien och Ukraina. Det är en ytterst problematiskt inställning.

Maria Nilsson (L)
riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons