Annons
Kommentar

Birgitta Forsberg:Problemen tornar upp sig för Investor

Investors vd Johan Forssell brottas med regeringen, vårdbolaget Aleris och med Ericsson. Visserligen ökade värdet på Investors tillgångar med 15 procent under 2017, men Johan Forssell har ändå mycket att åtgärda.

Under strecket
Publicerad

Investors vd Johan Forsell har ett tufft år framför sig.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Investors vd Johan Forsell har ett tufft år framför sig.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Investors vd Johan Forsell har ett tufft år framför sig.
Investors vd Johan Forsell har ett tufft år framför sig. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Investors vd Johan Forssell stod avspänt lutad mot ett litet runt bord när han vältaligt presenterade bokslutet för familjen Wallenbergs noterade maktbolag.

Det var svårt att tro att han indirekt är inblandad i en strid med regeringen.

Regeringens och Vänsterpartiets förslag om ett tak för vinster i skol- och omsorgsföretag hänger som ett mörkt stormmoln över Investors helägda bolag Aleris.

Visserligen ska det inte vara något vinsttak för vårdbolag, men Aleris har både vård och omsorg.

Samtidigt går Aleris dåligt att Investor både skriver ned värdet med 1 miljard kronor och är redo att stoppa in upp till 1 miljard för att räta upp bolaget.

Här finns olönsamma kontrakt och verksamheter som ska läggas ned. Pikant nog är det framför allt omsorgsdelen, alltså den del som hotas av ett vinsttak, som har problem med lönsamheten.

Annons
Annons

Aleris gjorde till och med en rörelseförlust i fjärde kvartalet, och för hela 2017 var rörelsemarginalen endast 2 procent.

I nuläget ser visserligen inte Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag ut att gå igenom riksdagen – såvida inte Sverigedemokraterna ändrar sin ståndpunkt – men för familjen Wallenberg torde hotet ändå vara reellt.

Tidigare har Socialdemokraterna och familjen Wallenberg ofta gått hand i hand i näringslivsfrågor, men här har det skurit sig.

Och den som ska navigera i de allt mer uppiskade vågorna är Johan Forssell.

Han betonade att han inte ansåg att staten ska bestämma avkastningskrav för företag. Därmed gjorde han vinsttaket till en fråga för hela näringslivet, inte bara välfärdssektorn.

Men Johan Forssell har även andra problem.

Investors helägda mobiltelefonoperatör 3 fortsatte att tappa kunder och tvingades betala mer än en halv miljard kronor i dansk moms.

Dessutom riskerar bolaget att även vara tvunget att betala en halv miljard i svensk moms. Totalt alltså mer än 1 miljard. Bolaget strider med skattemyndigheterna om saken, som inte är avgjord än.

När det gäller Investors börsnoterade innehav bevakar många ögon problembarnet Ericsson.

Här har företagsaktivisten Christer Gardells fond Cevian seglat förbi Investor och blivit största ägare – sett till kapitalet. Christer Gardell gjorde likadant i lastbilstillverkaren Volvo där han gled förbi Industrivärden och blev största ägare. Men i julas sålde han sin post till kinesiska Geely.

Då gick Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg ut och sa att det viktigt att Volvo har ”en svensk bas”.

I Ericsson delar Industrivärden och Investor makten. Efter rapportpresentationen sa Johan Forssell till SvD om Ericsson att han ”är en stark förespråkare av en stark nordisk bas”.

Om Fredrik Lundbergs åsikt även gäller Ericsson så verkar duon alltså vara enig.

Johan Forssell sa sig för övrigt vara nöjd med hur Ericssons vd Börje Ekholm hanterar bolagets svårigheter, med bland annat prispress i marknaden och gamla dåliga kontrakt.

Trots sitt avväpnande sätt verkar Johan Forssell inte ha vunnit aktieägarnas förtroende.

Investors aktie handlades med större rabatt mot värdet på bolagets tillgångar i slutet av fjärde kvartalet jämfört med i slutet av tredje kvartalet. Att utdelningen stadigt ökar år efter år, sedan 2009, verkar inte få fart på aktiekursen.

För 2017 vill Investor höja utdelningen med 1 krona till 12 kronor per aktie.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons