Annons

Får dela ut Nobelpris igen: ”Väldigt, väldigt märkligt”

Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset igen. Det meddelade ständige sekreteraren Anders Olsson efter tisdagens möte med Nobelstiftelsen. Här samlar vi reaktioner

Under strecket
Nyhetsbyrån TT, SvD
Publicerad

Litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta menar att problemet inte är Sara Danius eller Horace Engdahl utan hela apparaten runt omkring.

Foto: TTBild 1 av 1

1 / 8

Efter reklamen visas:
Två litteratupris och Engdahl lämnar kommitten

”Svartvit rapportering”

Litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta undrar vad som nu händer med granskningen av Akademien. Hon tycker att institutionen behövs för att värna litteraturens långsamhet i tider då den styrs av marknadskrafter. Men hon anser att man måste fortsätta att utreda maktmissbruk och jäv inom Akademien, eftersom det kvarstår oklarheter.

Litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta menar att problemet inte är Sara Danius eller Horace Engdahl utan hela apparaten runt omkring.
Litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta menar att problemet inte är Sara Danius eller Horace Engdahl utan hela apparaten runt omkring. Foto: TT

– Matilda Gustavssons reportage måste följas upp mer. För problemet är inte Sara Danius eller Horace Engdahl, det handlar om hela apparaten runt omkring, säger hon.

– Rapporteringen i världen har också varit svartvit. Det alternativa priset har lyfts fram som något enbart bra, som kan ersätta det här priset. Men Nobelpriset är viktigt för att det har en gedigen historia men också pengar. Jag hoppas att det någon gång får tillbaka sitt förtroende och att det anses lika värdefullt som förut.

Annons
Annons
Foto: Staffan LöwstedBild 1 av 1

2 / 8

Foto: Staffan Löwsted

SvD:s kulturchef: ”Välkommet besked”

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius är inte överraskad av nyheten om att det kommer att delas ut två Nobelpris i litteratur i år.

– Att det blir ett Nobelpris i år är både ett väldigt väntat och välkommet besked. Att det blir två får man ändå säga är någon sorts seger för Akademien.

Lisa Irenius menar att det verkligt intressanta är vilka förhandlingar som föregått beslutet.

– Vi vet att det har varit många förhandlingar mellan Akademien och Nobelstiftelsen. Under beskedet finns den större frågan kring hur mycket press stiftelsen har satt på Akademien – om det är motiverat, hur Akademien kommer att påverkas, i vilken utsträckning den har gjort rätt i att gå stiftelsen till mötes.

Akademien får räkna med att ha ögonen på sig framöver, säger Irenius.

– En sådan här kris öppnar upp för alla möjliga aspekter av kritik. Det blir intressant att se hur det slår när det gäller mottagandet av årets priser.

Annons
Annons
Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 1

3 / 8

Foto: Anders Ahlgren

”Lågoddsare att det blir en kvinnlig författare”

– Jag tror att alla inom svensk bokmarknad blir väldigt glada, säger Jonas Axelsson, förläggare på Polaris.

Han understryker litteraturprisets stora betydelse, inte bara för Akademien.

– Det handlar om författare och läsare och bokens ställning och position. Vem annars hade kunnat ta hand om detta?

Han tycker inte att det kommer som en överraskning att man nu kommer att utse två pristagare.

– Det är en bra markering av att Nobelpriset har en så stor betydelse. Det ger Akademien inte bara förtroendet tillbaka utan också en möjlighet att skapa stjärnglans kring priset.

– Det är en lågoddsare att en av dem kommer att vara en kvinnlig författare, på grund av den våldsamma kritik som riktats och riktas mot Akademien.

Annons
Annons

Beslutet är viktigt för branaschen och bokhandeln, säger Norstedts litteräre chef Håkan Bravinger.

Foto: Berit Roald/TTBild 1 av 1

4 / 8

Beslutet är viktigt för branaschen och bokhandeln, säger Norstedts litteräre chef Håkan Bravinger.
Beslutet är viktigt för branaschen och bokhandeln, säger Norstedts litteräre chef Håkan Bravinger. Foto: Berit Roald/TT

Litterära chefen: ”För förlagen är det positivt”

Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts, säger att beslutet var väntat.

– För förlagen är det positivt att det blir ett Nobelpris, men viktigare än för förlagen är det för branschen i stort, och för bokhandeln. Man kan kanske förvänta sig att det blir en bredare författare och en smalare författare som utses, det skulle glädja bokhandlarna väldigt mycket.

Han tycker att det är viktigt att ett pris av den här digniteten hanteras värdigt och professionellt. Och det tror han att Akademien kommer att kunna göra.

– Med de fakta man själv sitter på tycker jag att det är ett bra beslut. Men jag tycker inte man ska se det som att Akademiens förändringsarbete därmed är i hamn. De har kommit tillräckligt långt på vägen för att ha visat sig värdiga att behålla uppdraget. Men jag ser också fram emot att följa förändringsarbetet så som det fortskrider, säger han.

Annons
Annons
Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1

5 / 8

Foto: Stina Stjernkvist/TT

”Krisen har nått sin slutpunkt”

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand ser beskedet om ett dubbelt Nobelpris som ett tecken på att krisen inom Svenska Akademien har nått sin slutpunkt.

– Man har gjort sig av med nyckelpersoner i den här krisen, man visar att man klippt banden med Kulturprofilen, man har valt in nya ledamöter och ändrat stadgarna. Allt detta talar för att de är på väg ur krisen. Och att Nobelstiftelsen nu ger tillbaka priset är ett bevis på att stiftelsen tycker att det duger.

Hur förtroendet för Akademien har påverkats av det senaste årets kris kommer stå klart först i samband med utdelningen av Nobelpriserna i höst, enligt Liljestrand.

– Det blir intressant att se när Nobelpriset tillkännages i oktober hur världspressen behandlar Akademien, om det här kommer förfölja Akademien eller om man kommer kunna lägga det bakom sig.

Liljestrand stämmer inte in i varningskören om att det fortfarande finns maktmissbruk och jäv inom institutionen som behöver klaras upp.

– De klarade sig utmärkt innan med att vara en synnerligen icke-transparent organisation. De kommer väl behöva vara noggrannare med exempelvis att dela ut lägenheter och pengar till sig själva, men jag har svårt att se att de skulle bli mer transparenta.

Annons
Annons

Björn Wiman, DN.

Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1

6 / 8

Björn Wiman, DN.
Björn Wiman, DN. Foto: Staffan Löwstedt

”Kluven situation att få ’kulturprofilenpriset’”

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman är förvånad över beslutet med två Nobelpris, som han kallar "olyckligt".

– Framför allt olyckligt för den som kommer att tilldelas 2018 års pris. Det priset kommer för alltid att vara symboliserat med det skandalösa sätt som Svenska Akademien hanterade anklagelserna mot kulturprofilen.

Det hade varit klokare att ställa in 2018 års pris, säger Wiman. En lucka i historieskrivningen hade varit att rekommendera framför att sätta en författare i en "så ambivalent situation".

– Det måste vara en ganska kluven situation att tilldelas det så kallade "kulturprofilenpriset", säger han.

Annons
Annons

Dörren som den ständige sekreteraren kommer ut genom för att berätta vem som får nobelpriset i litteratur. Det här året ska två namn få det. ”Väldigt, väldigt märkligt”, säger litteraturkritikern Bernhard Ellefsen.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

7 / 8

Dörren som den ständige sekreteraren kommer ut genom för att berätta vem som får nobelpriset i litteratur. Det här året ska två namn få det. ”Väldigt, väldigt märkligt”, säger litteraturkritikern Bernhard Ellefsen.
Dörren som den ständige sekreteraren kommer ut genom för att berätta vem som får nobelpriset i litteratur. Det här året ska två namn få det. ”Väldigt, väldigt märkligt”, säger litteraturkritikern Bernhard Ellefsen. Foto: Lars Pehrson

”Ett otroligt underligt beslut”

– Det är väldigt, väldigt märkligt. Ett otroligt underligt beslut. Men samtidigt är det väntat, det verkar som att greppen de har tagit har fungerat som signaler för Nobelstiftelsen, säger Bernhard Ellefsen, litteraturkritiker och bokansvarig på den norska tidningen Morgenbladet.

– Men inget av förändringsgreppen de har tagit är trovärdiga. Därför är det ett väldigt dåligt beslut av stiftelsen.

Så du tror att förtroendekrisen finns kvar internationellt?

– Svenska Akademiens enda hopp är att man inte läser svenska kultursidor ute i världen. De kan säkert lura världen att de har gjort de här sakerna för att modernisera, men det är bara rökridåer, det är inte på riktigt. Så jag tycker inte att det finns fler skäl att ha större tillit till Svenska Akademien nu än tidigare, tvärtom. Den konservativa delen med Olsson och Engdahl sitter kvar, de har beslutat hur saker och ting ska vara och valt in nya ledamöter – och könsbalansen är helt katastrofal.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

8 / 8

Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Personligen är jag skeptisk”

Författaren Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som vittnade mot kulturprofilen i Dagens Nyheter, ifrågasätter hur långt Akademien verkligen kommit i sitt reformarbete.

– Jag personligen är skeptisk till om de har kommit så långt som de vill ge sken av. Samtidigt kan man förstå Nobelstiftelsen. Det har kommit in nya ledamöter och tidigare ledamöter har kommit tillbaka. Man kan anse Akademien reformerad men samtidigt tycker jag att det kvarstår uppenbara jävsproblem som inte har hanterats. De försökte till exempel dela ut ett pris till mig samtidigt som de gav ett pris till en person som vittnat till kulturprofilens fördel.

– Sedan skulle jag vill säga att det finns ytterligare problem med den externa Nobelkommittén som man har skapat. Den känns som en hastigt påkommen lösning som kanske inte är helt genomtänkt om man tänker på tidigare problem som de har haft med läckor till exempel. Det väldigt oklart hur de kommer att hantera att personerna i kommittén har tillgång till namnlistor även efter att de slutat. Även då kommer de ju att veta vilka som är nominerade sedan tidigare, och en av dem är fortfarande förlagsanställd.

Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons