Annons

Paulina Neuding:Problemet är inte Sverigebilden

Foto: Johan Nilsson/TT
Under strecket
Publicerad


Så här har den gångna veckan sett ut (detta skrivs på fredagen):

Lördag: Misstänkt mordförsök på Göteborgs centralstation. En man knivhuggs i ryggen.

Söndag: En grupp män tränger sig in i en villa i Bromma och hotar en mamma och hennes barn med pistol. Mamman och barnet bakbinds och rånarna stjäl familjens bilar.

Samma dag: Sprängdåd mot en lägenhet i Alby. Polisen misstänker att det rör sig om mordförsök i syfte att tysta ett vittne.

Samma dag: En skarpladdad handgranat hittas i en bil i Skärholmen.

Måndag: En man mördas i en drive-by-shooting med automatvapen i Bromma.

Samma dag: Misstänkt mordförsök i Bjuv, två gripna.

Samma dag: En explosion i ett bostadshus på Möllevången i Malmö. Troligen en attack med handgranat, enligt polisen.

Samma dag: En allvarligt skottskadad i skjutning i Värnamo. Utreds som mordförsök.

Tisdag: Polis larmas till Råslätt i Jönköping, där en suicidal kvinna befinner sig på ett tak. Polis attackeras med smällare av ett ungdomsgäng, som enligt polisen samtidigt påverkar och stressar den självmordsbenägna kvinnan.

Annons
Annons

Samma dag: Storbråk med 25 inblandade i Ronneby.

Onsdag: Polis och räddningstjänst låter ett garage i Gottsunda, Uppsala, brinna i timmar, eftersom man fruktar för personalens säkerhet om man ger sig in i området. En talesperson för polisen förklarar: ”Ja det stämmer, man har avvaktat. Vi kan inte utesluta att det rör sig om vedergällning för arbete vi har utfört i området under måndag och tisdag.” (Aftonbladet 22/11)

Torsdag: En man skottskadas svårt i Falun.

Det här är inte en uttömmande lista. Det rör sig heller inte om några anekdoter utan bäring för helhetsbilden. Brå:s senaste nationella trygghetsundersökning (NTU) visar att brottsnivåerna i Sverige är högre än någonsin. Flera allvarliga brottstyper ligger på rekordnivåer.

Bland annat används Svenska institutets resurser för en PR-kampanj i sociala medier för att förringa problemen i utsatta områden.

Samtidigt börjar svenskar skydda sig på nya sätt. I veckan har lokaltidningen Mitt i rapporterat om att grannar i Bromma och Täby går ihop för att anlita vaktbolag för att skydda sig mot brott.

I Oskarshamn genomfördes på måndagen för första gången en joggingrunda där motionärer fick eskort av polisen. Initiativet kommer från en polisman som upptäckt att många Oskarshamnsbor vill löpträna och promenera, men inte vågar när det är mörkt ute.

Samtidigt har bland annat en stöldliga härjat i Malmö, med inriktning på äldre offer, särskilt med rollator. En 90-årig kvinna finns bland de utsatta.
En brottsutveckling som den svenska väcker naturligt nog både intresse och oro utomlands, särskilt i våra grannländer. På detta har regeringen de gångna månaderna svarat med en elaborerad PR-satsning i syfte att förbättra Sveriges image. Bland annat används Svenska institutets resurser för en PR-kampanj i sociala medier för att förringa problemen i utsatta områden. På så vis skyler man över politiska misslyckanden.

I ett sådant läge har journalistkåren en skyldighet att utkräva ansvar – och inte följa efter i stickspåret Sverigebilden. Det är inte bilden som är problemet.

Paulina Neuding är chefredaktör för Kvartal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons