Annons

Olof Ehrenkrona:Processen mot Trump fick ny kraft idag

Trump och en företrädare.
Trump och en företrädare. Foto: Susan Walsh / TT

Trump kan bli tredje presidenten någonsin inför riksrätt.

Under strecket
Publicerad

Representanthuset i Washington fattade under dagen idag ett historiskt beslut att formalisera riksrättsprocessen. Ännu ett steg togs mot ett formellt åtal mot presidenten. Donald Trump skulle i så fall bli den tredje presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt.

Nu förestår ett antal veckor av offentliga förhör som kommer att TV-sändas, och vi vet redan av läckorna från de hemliga förhören att det finns en rad vittnesmål som är ytterst besvärande för Trump. Den juridiska knäckfrågan är om det maktmissbruk som uppdagats är olagligt eller bara olämpligt. Republikanerna menar att presidenten har haft befogenhet att pressa Ukrainas statsledning att leverera skadliga uppgifter om Joseph Biden. Även om det var olämpligt var det inte olagligt, hävdar de.

Den konstitutionella frågan är vidare än så och var huvudnumret i Nancy Pelosis plädering för att gå vidare i processen. Konstitutionellt gäller saken presidentmaktens befogenheter i ljuset av hela det system av "checks and balances" som konstitutionens syfte är att upprätthålla.

Annons
Annons

Torsdagens omröstning följde partilinjerna. Republikanerna hävdar legalitetsprincipen och vill inte tala om vilka fakta som finns på bordet. Demokraterna gör tvärtom. De masserar alla bevis på maktmissbruket, men har ännu inte rett ut vad som är olagligt i Trumps beteende. Ännu så länge finns ingen öppning på någondera sidan. Vad skulle då kunna förändra den bilden? Nya vittnesmål som tillför information om direkta olagligheter som presidenten antingen har medverkat till eller haft kännedom om. Sådana tillkommande uppgifter kan inte uteslutas.

Presidentens privata juridiska rådgivares roll i Ukrainaaffären är ännu långtifrån klarlagd. Har Rudolph Giulianis uppdrag inskränkt sig till att bedriva en parallell skuggdiplomati i Trumps tjänst eller har det också funnits illegala affärsintressen med i bilden? Förbindelserna med den ukrainske oligarken Dmytro Firtasj, som befinner sig i husarrest i Wien och har begärts utlämnad till USA, är tills vidare outredda men arresteringen av två av Giulianis medarbetare på väg till ett möte med Firtasj reser åtskilliga frågor.

En formell riksrättsprocess innebär också att de möjligheter som hittills har funnits för Vita Huset att stoppa vittnesmål och undanhålla handlingar minskar påtagligt. Presidenten kommer alldeles säkert att fortsätta obstruera, men det kommer bara att leda till att processen drar ut på tiden och det har republikanerna inget att vinna på.

Den allmänna bedömningen är att de förberedande turerna inför en eventuell riksrätt har påverkat opinionen tämligen lite, men det finns tendenser som borde oroa Trump. Det opinionsinstitut som under hela mandatperioden har gett honom de bästa siffrorna visar sedan ett par veckor att den hårda kärnan har en tendens att krympa. Kurvorna över hur många som anser att landet är på väg åt rätt håll visar, enligt ett annat institut, på en längre trend som är ogynnsam för Trump.

En annan tendens gäller Vita Huset. Personkarusellen har lett till en märkbar försvagning av medarbetarskaran. Trump blir alltmer ensam, och när andra försöker kommunicera med medier och allmänhet tränger de endera inte igenom eller också blir budskapet fel, som när stabschefen bekräftade utpressningen mot Ukrainas statsledning. Det är också tydligt att Vita Huset har saknat en strategi för att hantera riksrättsfrågan.

Skriet från twitterkontot är nu vad som återstår av mediehantering. Republikanernas vandring i uppförsbacken har bara börjat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons