Annons

Professor: EU visste att listan fanns

Hon hänvisar till att Ryssland de senaste dagarna också har förbjudit "icke godkända organisationer" och stämplat en del som utländska agenter. Sverige har begärt en förklaring till listan, men har inte fått någon.

Under strecket
TT
Publicerad

– När EU gör den här typen av listor så motiverar man det och gör det på ett öppet och transparent sätt, säger Wallström.

Svenskarna finns på en lista över 89 EU-medborgare som kommer att nekas inträde i landet. Listan överlämnades till EU:s representation i Moskva av ryska myndigheter under torsdagen. Men den har sannolikt varit i bruk länge, enligt Elena Namli, professor vid centrum för Rysslandsstudier i Uppsala.

Kronofogdechef stoppades

Enligt en UD-källa har man anat listans existens, och saken aktualiserades för några veckor sedan när Kronofogdemyndighetens generaldirektör inte släpptes in i Ryssland i samband med en mellanlandning.

– Man visste att det fanns en lista, och EU har tryckt på för att få reda på vilka som står på den. Nu har man fått det, men man har fortfarande inte fått en förklaring till varför, säger Elena Namli.

Enligt henne är listan ett svar på de sanktioner som EU för drygt ett år sedan införde mot ett antal ryska medborgare. Bland de svenska namnen finns de moderata EU-parlamentarikerna Anna-Maria Corazza Bildt och Gunnar Hökmark.

– Det är personer som väldigt aktivt har drivit att Europarådet ska ha en tuff politik mot Ryssland, så det finns en logik, säger Elena Namli.

Bland de övriga finns påtagligt många som har haft höga poster i EU-länder, men inte så många som i dag innehar sådana. Men en av dem är Uwe Corsepius, avgående generalsekreterare i EU:s ministerråd och blivande utrikespolitisk rådgivare till Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Kontaktat ambassaden

Att ryska tidningar nu har börjat skriva om listan kan enligt Elena Namli sätta press på Ryssland att komma med ett uttalande.

– Sannolikt kommer det snart. Jag har väldigt svårt att tro att ryska UD kommer fortsätta vara tyst, eftersom människor i Ryssland kommer att vilja veta vad som händer, säger hon.

Förre utrikesministern Carl Bildt (M), gift med Anna Maria Corazza Bildt, kommenterade saken skämtsamt på sitt Twitterkonto under natten till lördagen:

"Jag ser att Kreml listat ut vem det är som bestämmer hemma hos oss."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons