Annons

Anställde från egna tankesmedjan – kan vara jäv

Framtidsminister Kristina Persson (S) har rekryterat personer från tankesmedjan hon själv grundat till arbetsgrupper som ligger under regeringen. Det kan SvD avslöja.

– Det här lutar åt ett delikatessjäv, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap.

Under strecket
Publicerad

Framtidsminister Kristina Persson (S).

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Framtidsminister Kristina Persson (S).

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1
Framtidsminister Kristina Persson (S).
Framtidsminister Kristina Persson (S). Foto: Yvonne Åsell

Nyligen presenterade statsråden Ardalan Shekarabi, Kristina Persson och Isabella Lövin den delegation som ska ta fram en handlingsplan för hur Sverige ska kunna leva upp till FN:s utvecklingsmål till år 2030. Bland de utvalda i delegationen finns bland andra vd:n för Global utmaning, en tankesmedja som Kristina Persson själv grundat och varit ordförande för. Detta är inte första gången Kristina Perssons tankesmedja finns representerad i hennes arbetsgrupper.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att Kristina Perssons agerande kan klassas som delikatessjäv. Delikatessjäv handlar exemplevis om jäv mellan personer som är eller har varit kompisar eller kollegor.

– Har ministern själv grundat tankesmedjan och arbetat där kan det finnas ett känslomässigt engagemang, och då är det ett delikatessjäv. Det är inte självklart, men det här lutar åt att vara ett sådant jäv, säger han.

Annons
Annons

När delegationen för genomförandet av FN-agendan klubbades var det ingen i statsrådstrion bakom delegationen som skrev under det faktiska beslutet. Det gjorde istället finansminister Magdalena Andersson (S). Skälet var att Ardalan Shekarabi, som var den som formellt skulle fatta beslutet, själv anmält risk för jäv enligt hans pressekreterare.

Jäv-situationen kommer av att en av ledamöterna, Johan Hassel, och Ardalan Shekarabi avlöst varandra i SSU:s förbundsstyrelse. Samtidigt är Johan Hassel vd för tankesmedjan Global utmaning som framtidsminister Kristina Persson grundat och varit ordförande för – utan att jäv har anmälts.

När SvD kontaktar Kristina Persson vägrar hon via sin pressekreterare kommentera med hänvisning till att det formellt var Ardalan Shekarabis beslut. Ministerns pressekreterare meddelar att Kristina Persson bara anser sig behöva svara på frågor om hon formellt varit ansvarig för beslutet om vilka ledamöter som ska ingå i arbetsgruppen.

Men ett protokoll som SvD tagit del av visar att Kristina Persson tidigare fattat beslut om att tillsätta Global utmanings ordförande Lennart Båge, tillika hennes efterträdare i tankesmedjan, till en av de tre analysgrupper som ministern tillsatt för att titta bland annat på framtidens arbetsmarknad. I en av grupperna finns också Global utmanings tidigare programansvarig för energi, Nannan Lundin som huvudsekreterare. Den rollen förklaras dock av att hon i dag arbetar för Kristina Persson.

När SvD på nytt kontaktar Kristina Persson för en kommentar om hennes beslut i analysgruppen väljer hon att inte återkomma.

Det finns inget underlag kring rekryteringen av personer till delegationen för Agenda 2030, som utvecklingsmålen kallas. Peter Skeppström, pressekreterare hos Ardalan Shekarabi, säger att de utvalda ansågs bäst lämpade för tjänsten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons